X let ve vazbě, x let na útěku, x let ve vězení. Teď přišel do PL, aby vše řekl. Prezident Zeman, lobbista s kontakty, prachy pro ČSSD, kulka v hlavě, soudci…

04.09.2021 8:17 | Kauza

PŘÍBĚH Ani byste neřekli, že člověk, který proti vám sedí, je z hlediska zákona takový zločinec. Podle soudu však je. Jan Mareš, doktor filozofie, otec čtyř dětí, si prožil své. Stačilo málo. Aby se nevědomky ocitl u firmy, jejíž peníze prý tekly i do sociální demokracie. Redakce ho kvůli abnormální zajímavosti vyprávění požádala o stručný popis uplynulých dekád. V textu jsou uváděny konkrétní právní materiály, přičemž řadu z nich viděly PL na vlastní oči.

X let ve vazbě, x let na útěku, x let ve vězení. Teď přišel do PL, aby vše řekl. Prezident Zeman, lobbista s kontakty, prachy pro ČSSD, kulka v hlavě, soudci…
Foto: archiv redakce
Popisek: PhDr. Jan Mareš

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí
„Dne 23. 3. 1999 nasedám do auta a jako každý den jedu do firmy, která sídlila v Praze v ulici Odborů.  Zabýváme se akciemi. V 90. letech to byla skutečná apokalypsa. Investiční fondy, pokud jsme do nich investovali, byly rozkrádány, mizely majetky a jmění akcionářů, kradlo se ve velkém. Investiční fondy byly vymyšleny a plánovány s cílem vyvést majetek státu a předat ho do soukromých rukou, aniž by bylo nutné za to zaplatit,“ uvádí Jan Mareš pro PL.

Po podnikání v Rusku s náhradními díly se podle svých slov rozhodl stát se akcionářem nějakého fondu. „Vybrali jsme si na doporučení makléře Karla Šimsy fond Consus, kde on sám předtím pracoval. Tvrdil, že jistý PhDr. Šlajer nevede účetnictví, fond tuneluje, a že je třeba tam nastavit pořádek. Tak jsme nakoupili dvacet procent a stali se největšími akcionáři dotyčného fondu Consus. Bohužel bez jakýchkoliv práv,“ podotýká doktor Mareš.

Zpět to toho dne v březnu roku 1999.

„Před kanceláří zastavuji, vystoupím z vozu a najednou mne obklopí několik mužů. ‚Půjdete s námi, jsme policie,‘ předloží legitimaci, a tak nasednu do jejich vozu a jedeme do Krakovské. Jízda trvá asi pět minut. Později se divím, proč mne nepředvolali, ale odpověď jsem nikdy neobdržel. Namísto toho jen úšklebky, protože i zatčení patří k policejním metodám. Poté jsem strávil 33 měsíců na vazbě. Došlo k rozkrádání mých firem a jejich bankrotu. Spis Městského soudu 3 T 14/99 vypovídá o nesmyslech tvrzených pro důvody vazby,“ vypráví.

Fond Consus byl podle Jana Mareše založen Vratislavem Šlajerem jako jeho vlastní majetek, a ten se prý nemínil o jeho vedení dělit. Ani to vlastně nešlo. Fond byl založen 30. 12. 1991 z údajné známosti a soudkyní byl zapsán druhý den, na Silvestra dne 31.12. Vratislav Šlajer měl podle Jana Mareše všude konexe, které zneužíval. Jednu dobu byl v jeho představenstvu i dnešní prezident Miloš Zeman.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí
„Tento fond byl podle mých informací založen na podporu ČSSD. Šlajer měl za kamaráda například Miroslava Šloufa a různé další politiky, třeba ministra Kočárníka. Anebo lidi z bývalé IPB,“ říká Mareš.  

Po nákupu akcií tak chtěli někoho do představenstva, protože zjistili, že fond nevydal akcionářům akcie, účetnictví se prakticky nevedlo a peníze proudily na jiné společnosti, třeba na účty Consus poradenské družstvo, které bylo v moci Vratislava Šlajera.

„Svolávali jsme marně valné hromady. Jednu jsme sice nakonec uskutečnili, ale Šlajer nechal ztratit spis, aby nemohlo být nic zapsáno. Přesto s námi část představenstva sympatizovala a poté, co zjistili od právníka fondu JUDr. Popoviče, že je připraven plán na jeho rozkradení, začali s námi spolupracovat,“ vzpomíná Jan Mareš.

A tehdy se představenstvo rozhodlo na žádost právníka Popoviče cenné akcie z fondu uložit u něj do úschovy. Jednalo se o akcie v hodnotě přibližně 70 milionů korun.

Po různých výhrůžkách ze strany doktora Šlajera pak společnost Středoevropská burzovní akcie odkoupila na řádně uzavřenou smlouvu ze dne 30. 6. 1996. A také zaplatila. Postupně v několika splátkách podle pokladních dokladů. Tyto transakce zařizoval bývalý makléř Consusu Šimsa.

V roce 1998 nastoupila k moci ČSSD, makléř se záhadně zastřelil a Jan Mareš se ocitl na policii. Ta tvrdila, že si neoprávněně převedli akcie a nezaplatili za ně. „Požádal jsem tedy na výslechu o otevření trezoru v naší firmě, což policie rezolutně odmítla,“ přibližuje osudové dny svého života.  

„Teprve až soud po půl roce trezor otevřel a našel tam doklady, které byly ovšem již zfalšované Vratislavem Šlajerem, který se nějakým způsobem dokázal dostat do trezoru a tyto záležitosti uskutečnit. Soudce Kamil Kydalka, který trestní řízení vedl, ovšem pravděpodobně věděl, nebo dokonce se sám podílel na jejich znevěrohodnění. Porušil totiž opakovaně zákon a neprovedl žádné zkoumání otisků ani pachové stopy, ač je předtím policii nařídil. Tím zničil důkazy o tom, kdo tyto falzifikáty do trezoru dal. Papíry popadl, odnesl k soudu, a nedovolil ani, abych do nich mohl nahlédnout. Nedovolil ani poradu s obhájcem o těchto dokumentech, a navíc bylo z protokolu toto nepovolení bělítkem vymazáno, a došlo tak ke zfalšování protokolu. Teprve později se objevily listiny, které dokázaly, kdo za zfalšováním stál,“ říká pro PL Jan Mareš.

Soudce Kamil Kydalka následně nikdy netrestaného otce od čtyř dětí odsoudil na jedenáct let do vězení. Rozsudek byl soudkyní Papežovou několikrát vrácen s tím, že by měl být zkrácen, a také se měli dovyslechnout konkrétní svědci.

Například svědek Pavlíček měl být přítomen předávání peněz, které Jan Mareš dával později zastřelenému makléři Šimsovi. Svědek to dosvědčil. Stejně tak byl nalezen doklad, kde se prý bohužel nejprve Šlajer Šimsovi podepsal a poté byl doplněn text. „Tento doklad jsem předložil odvolacímu soudu, kde již nebyla soudkyně Papežová, ale nahradil ji soudce Pavel Zelenka, který rozsudek v trvání jedenácti let potvrdil v roce 2003,“ vzpomíná Jan Mareš.

O několik dní později utekl a do roku 2013 se skrýval.

Nakonec byl dopaden.

PL získaly podklady k fondu Consus také od svého zdroje z oblasti bezpečnostních složek. V představenstvu tehdy seděl Vratislav Šlajer, Karel Galuška, Karel Kroupar, Ladislav Holada a Jaromír Šlápota

„Nicméně v mezidobí opatřil můj zaměstnanec originály dokladů a ty jsem předložil soudu k obnově řízení. Tyto doklady obsahují znaleckými posudky doložené pravosti listin – Kupní smlouvu řádně podepsanou stranami a také doklad, kde Šlajer potvrzuje zaplacení peněz a svoji falzifikaci dokladů. Kupní smlouva v originálu se nachází na listu 4815 spisu 3 T 14/99 a doklad o falšování Šlajerem na listu 4812,“ říká a ukazuje nám patřičné originály.

Anketa

Kdo má větší porci vaší důvěry?

81%
hlasovalo: 1526 lidí
Stejně jako posudek znalce Šuberta pod značkou 00/N008/0001/00 potvrzuje, že se jedná o pravou listinu a posudek Aleše Čulíka (č. 797/2019) zcela jednoznačně konstatuje, že zkoumané podpisy: „…jsou pravými podpisy, PhDr. Vratislava Šlajera…“

Happy end?

Ani jeden ze soudců Městského soudu v Praze nebo Vrchního soudu v Praze se originály nezabýval. „Je jim úplně jedno, že odsuzují nevinného, že lžou ve svých vyjádřeních a ignorují jednoznačné důkazy. Nečtou spis a zamítají obnovy s tím, že už rozhodli, tak ať si trhne nohou!

Odseděl si devět let a má to za sebou, tak ať je rád.

„Navíc jsem také opatřil další svědectví, a dokonce i zvukovou nahrávku, kde se Vratislav Šlajer chlubí, že peníze obdržel (samozřejmě potvrzenou znaleckým posudkem o pravosti hlasu), a přesto já, který jsem uzavřel smlouvu a zaplatil, jsem díky soudcům zločinec, a ten, který falšoval doklady, lhal u soudu, převzal peníze a financoval jimi kampaň ČSSD, běhá po svobodě, chlubí se, jak zaplatil za moje stíhání a jak mu vše prošlo.

Takto pracují soudci Kamil Kydalka a Pavel Zelenka. A jen pro ilustraci – Lumír Kydalka (otec Kamila) byl vysoký komunistický funkcionář a Pavel Zelenka bývalý člen KSČ.

A na závěr jeden citát, který se mi dostal pod kůži: ‚Nejhorší v řadě zločinců je soudce, který odsuzuje nevinné,‘ “ uzavřel Jan Mareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…