Hokej v číslech: Preview sezony – HC Dynamo Pardubice

Foto: hcdynamo.cz

Díky našemu modelu Game Score vám postupně přinášíme preview a predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2021/22. Začínáme v našich predikcích těmi nejhoršími a končíme nejlepšími týmy.

Pardubické Dynamo zakončilo poslední sezonu na sedmém místě se ziskem 81 bodů. Dalo tak zapomenout na předchozí dvě sezony, kdy se nacházelo na spodku extraligové tabulky, a v ročníku 2018/19 muselo dokonce zachraňovat extraligovou příslušnost v baráži. Pro fanoušky a nynější vedení je to však stále málo.

Tým s movitým majitelem za zády, který je jedním z tradičních celků na nejvyšší scéně českého hokeje, zkrátka nemůže mít malé cíle. Loňská porážka ve čtvrtfinále s Mladou Boleslaví byla pravděpodobně ukázkou toho, že Pardubicím před rokem ještě něco chybělo. To se však přes léto pokusily změnit, když provedly spoustu zajímavých změn a určitě tak v letošní sezoně Dynamo pokukuje po příčkách nejvyšších. Jak se jim bude dařit?

Predikce

Pardubice vstupují do sezony na podobné úrovni jako Mountfield, když jim náš model přisoudil v průměru necelých 89 bodů. Pardubice měly společně s Českými Budějovicemi a Litvínovem nejlepší léto, když do svého týmu přidaly celkem 6,8 výher. Ani to jim však nestačí, aby byly momentálně hodnocené výše. I když kvality na to atakovat první čtyřku objektivně určitě mají. Co je v našem modelu sráží je fakt, že při hře 5 proti 5 byl jejich poměr střeleckých pokusů v minulé sezoně pouze 49,7 %. U většiny hráčů, kteří dres Dynama v minulých sezonách oblékali, tak model předpokládá zhruba průměrnou úroveň na základě jejich výsledků z minulých dvou sezon. Pokud to porovnáme s týmy Třince, nebo Mladé Boleslavi, tak ty měly v minulé sezoně poměr střeleckých pokusů vyšší než 55 %. Podobně je tomu i v poměru gólů, který měly Pardubice také menší než 50 %, konkrétně 48,1 %. Naopak zmíněné týmy atakovaly gólový poměr rovný 60 %.

Pardubice tak mohou být na startovní čáře sezony 2021/22 naším modelem určitým způsobem podceňovány. Pokud se jim však bude dařit, jak se všeobecně očekává, model to brzy rozpozná a jejich šance půjdou nahoru. Momentálně ale Pardubice spíše tvoří tým, který patří do širšího okruhu favoritů, když mají šance na zisk titulu necelých deset procent. Na účast ve finále je to pak 17 %, na semifinálové boje náš model Pardubicím věří s šancemi lehce přes jednu třetinu. Mezi nejlepší osmičku by se však Pardubice měly opět dostat s poměrně slušnou pravděpodobností. Na překonání hranice 100 bodů v základní části pak má Dynamo pravděpodobnost 16 %.

Sestava

Pardubické léto se neslo ve znamení velkých podpisů. Za ten největší se dá považovat, i dle našeho modelu, akvizice Jana Košťálka, který posílil obranné řady Dynama. Jedná se o druhého nejlepšího obránce, když je Košťálek hoden před startem sezony 3,8 výher. V minulé sezoně si bývalý obránce Sparty připsal 26 bodů ve 48 utkáních, a s 11 góly byl třetím nejlepším střelcem mezi obránci. Při hře 5 na 5 pak střílel 0,59 gólu za 60 minut hry a řadí se do nejlepší pětky. Celkově si připsal 0,76 primárních bodů, tedy na úrovni prvního páru.

S Košťálkem na ledě pak Sparta měla výbornou herní převahu, když poměr střeleckých pokusů byl 54,7 % a poměr očekávaných gólů 58,9 %. Podobně pak vyznívá za účasti Košťálka s 57,1 % i gólový poměr. Vliv na hru Sparty měl Košťálek v minulé sezoně lehce pozitivní, když se při jeho pobytu zvyšoval poměr střeleckých pokusů o 1,9 % a poměr očekávaných gólů o 0,7 %. Solidní vliv na hru si Košťálek drží dlouhodobě, když je směrem do ofenzívy lepší než 88 % obránců a do nejlepší čtvrtiny patří i v defenzívě. Jeho percentil v rámci vlivu na přesilové hry je pak 95 %. A vysoce nadprůměrně si vede posila Dynama i v rozehrávce a kvalitě přihrávek na střely spoluhráčům. Jak se říká v NHL, Košťálek je pro extraligové kluby zkrátka pravým obráncem číslo jedna, když zvládá excelentně většinu herních činností.

V defenzivní vozbě Dynama Košťálka doplňují další velká jména – Juraj Mikuš, Jan Kolář a kapitán Jakub Nakládal. Slovenský obránce Juraj Mikuš je za poslední sezony jedním z nejproduktivnějších obránců při rovnovážném počtu hráčů. V minulé sezoně při hře 5 proti 5 sbíral pátý největší počet bodů, když si jich za 60 minut hry připsal 1,26, z toho 1,18 primárních. A především asistence sbírá po hrstech, kdy je za poslední tři sezony v tomto ohledu lepší než 95 % obránců. Podobně je na tom i v kreativitě přihrávek. A nadstandartní má na obránce i zakončení, kdy patří do nejlepší pětiny beků. V loňském ročníku s ním na ledě měly Pardubice poměr střeleckých pokusů těsně pod hranicí 50 %, poměr očekávaných gólů však byl 53,9 %, když se s Mikušem na ledě zvyšoval o 4,2 % a pozitivně vyzněl i gólový poměr s 54 %. Z dlouhodobějšího pohledu je pak vliv Mikuše jen lehce nadprůměrný, to ale dohání právě elitní bodovou produkcí.

Jan Kolář v týmu plní trochu jinou roli, a to tu defenzivní. A vede si v ní velmi kvalitně, když v posledních dvou sezonách patří v defenzivním vlivu na hru týmu mezi deset procent nejlepších obránců. A to i přesto, že má jednu z nejnáročnějších rolí, při porovonání kvality jeho protihráčů a spoluhráčů. Kolář má vynikající vliv především na poměr střeleckých pokusů, který se při jeho pobytu zlepšuje o 7,2 %, když mají soupeři o téměř devět pokusů za 60 minut hry méně. Jeho návrat z KHL se tedy Pardubicím zatím poměrně vyplácí.

Další posilou z KHL byl před loňskou sezonou Jakub Nakládal, který právě po Kolářovi převzal kapitánské céčko. Ten si sice připsal 23 bodů, hned 13 z nich přišlo v přesilovce, a při hře 5 na 5 Nakládal bodoval až na úrovni třetího páru, když si připsal pouze 0,36 primárních bodů za 60 minut. Pardubicím se však s ním na ledě poměrně dařilo, když měl poměr střeleckých pokusů a poměr očekávaných gólů shodně 52,3 %. I jeho vliv na hru byl poměrně solidní, když střelecké pokusy se s ním na ledě zvyšovali o necelých pět procent a očekávané góly o 1,9 %. K extraligovému podprůměru však Nakládal patřil v rozehrávce z vlastní třetiny a také kreativitě přihrávek, kdy spoluhráčům připravil pouze 0,9 střeleckých pozic z prostoru slotu.

Kromě Košťálka přivedly Pardubice další velké jméno v Adamu Musilovi. Ten v Liberci zažil průlomovou sezonu, když si připsal 24 bodů, z toho 14 gólů, ve 46 utkáních, a patřil k velmi nebezpečným hráčům pokaždé, když byl na ledě. Při hře 5 na 5 si Adam Musil připsal 1,54 primárních bodů a střílel 0,96 gólu, což je na úrovni prvního útoku. Musil se řadil mezi časté střelce, když vyslal více než 14 střeleckých pokusů a vytvořil si šance na 1,15 očekávaných gólů za 60 minut hry. Jde o čtvrtou nejvyšší hodnotu mezi útočníky a pokud by Musil proměňoval své střely dle očekávání měl by na kontě o dva góly více. To se mu dařilo v sezoně 2019/2020, kdy si vytvořil šance na 0,8 očekávaných gólů a proměnil je v jeden gól za 60 minut hry. V následující sezoně by tedy s určitou pravděpodobností mohlo dojít k jeho zlepšení v porovnání s posledním ročníkem. Zarputilost a střelba branek jsou totiž největší přednosti Musila. Nesmíme ale opomenout ani jeho excelentní vliv na hru týmu, který předváděl v loňské sezoně, když se poměr očekávaných gólů s ním na ledě zvyšoval o 6,4 % a poměr střeleckých pokusů o 3,2 %, stejně jako gólový poměr.

Velký pokrok udělal v minulé sezoně i Matěj Blümel. Zatímco v sezoně 2019/2020 se v dresu Dynama spíše rozkoukával, v loňském ročníku si připsal ve 49 zápasech 32 bodů a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Jeho necelé dva body za 60 minut hry 5 na 5 byly na úrovni prvního útoku, z toho Blümel nastřílel hned 1,22 gólů a střelecky patřil do nejlepší desítky útočníků. To navíc podpořil i výtečnou tvorbou šancí, kdy měl příležitosti na 0,98 očekávaných gólů, a především četností střelby, kdy vyslal více než 17 střeleckých pokusů a byl pátým nejčastějším střelcem. S ním na ledě si Pardubice vedly výborně i pokud odhlédneme od individuálních statistik. Poměr střeleckých pokusů měl Blümel 53,9 % a poměr očekávaných gólů 57,4 %, nejlepší z týmu. S ním na ledě pak tyto poměry rostly o šest, respektive 8,4 procent. A gólový poměr měl mladý pardubický forvard 55,4 %.

Kromě Musila s Blümelem má před sezonou hodnotu útočníka první formace Robert Kousal. Ten by měl sezonu zahájit právě po jejich boku a ke dvěma střelcům se jeho tvořivost bude jednoznačně hodit. Kousal je jedním z nejlepších ofenzivních hráčů extraligy, když je v součtu posledních dvou sezon jeho ofenzivní vliv lepší než 94 % ostatních útočníků. V loňské sezoně si celkově připsal 32 bodů, z toho hned 24 asistencí. Právě kreativita je velká Kousalova přednost. Při hře 5 na 5 si připsal celkově 1,31 primárních bodů za 60 minut, z toho 0,81 prvních asistencí. Spoluhráčům také připravil 13 střeleckých příležitostí za stejný čas a 5,3 přihrávek navíc mířilo do prostoru slotu, když se jedná o třetí největší počet ze všech forvardů a lepší jsou v tomto ohledu pouze Milan Gulaš a Martin Růžička. Vedle dvou kvalitních střelců tak může Kousal v nadcházející sezoně jen získat.

Nenápadného, ale velmi důležitého hráče, mají Pardubice v Patriku Poulíčkovi. V loňské sezoně se řadil mezi solidní střelce, jak rozebral kolega v tomto článku, když při hře 5 na 5 dával 0,79 gólů za 60 minut hry a řadil se tak na pomezí prvního a druhého útoku. Kromě toho ale je největší předností Patrika Poulíčka defenzivní hra. Poslední dvě sezony patří v limitování šancí soupeřů mezi pět procent nejlepších útočníků. V minulé sezoně pak s ním na ledě měli soupeři o téměř osm střeleckých pokusů méně a vytvořili si šance na 1,93 očekávaných gólů za 60 minut hry, bez něho to pak bylo o šest desetin očekávaného gólu více. Celkově se poměry střeleckých pokusů i očekávaných gólů při pobytu Poulíčka na ledě zvyšovaly o téměř šest procent.

Kvalitu pardubického Dynama ukazuje i to, že jsme se prozatím nedostali k jejich nejproduktivnějšímu hráči loňské sezony. Tím byl kanadský útočník Anthony Camara, když si připsal 35 bodů ve 44 utkáních a z toho nastřílel 21 gólů. Při hře 5 na 5 měl Camara gólovou produkci 1,04 branky za 60 minut, což ho řadí těsně za nejlepší dvacítku. Celkově si připsal 1,42 primárních bodů, kterými patří na úroveň druhé formace. Právě tvorba šancí a střelecká potence ale jsou poznávacím znamením tohoto forvarda, když si ze všech útočníků vytvořil vůbec nejlepší šance, celkově na 1,26 očekávaných gólů za hodinu hry. K tomu navíc připravoval v solidní tempu šance i spoluhráčům, když je ke střele ze slotu vyzval téměř pětkrát, a i v kreativitě přihrávek tak patřil do elitní desítky. S Camarou na ledě si pak Dynamo vedlo velmi solidně, když měl poměr očekávaných gólů 54,7 % a gólový poměr 58,8 %. Camara tak měl na ofenzívu Pardubic vynikající vliv, když si s ním na ledě tvořily o 1,1 očekávaných gólů více než bez něho, což je čtvrtý nejvyšší rozdíl mezi útočníky. Camara zkrátka přináší do sestavy Pardubic důležitou zarputilost a zámořský tlak do branky.

Velice povedenou sezonu má za sebou také Matej Paulovič, který nasbíral 32 bodů, a byl třetím nejproduktivnějším hráčem Dynama. Při hře 5 na 5 pak byl Paulovič vůbec nejproduktivnějším hráčem týmu, když si připsal 1,43 primárních bodů za 60 minut, těsně pod úrovní prvního útoku. K tomu měl poměr očekávaných gólů 54,8 % a gólový poměr 58,8 %, v Pardubicích jedny z nejlepších čísel. Paulovič patřil k nadprůměrným útočníklm extraligy téměř ve všech kategoriích, v žádné však extrémně nevynikal. Ale Dynamo se na něj určitě bude moci spolehnout v každé situaci i v nadcházející sezoně.

Útok pak kromě Adama Musila Pardubice doplnily příchody Roberta Říčky či Davida Ciencialy. Každý z nich pak nabízí v ofenzívě jiné vlastnosti. Robert Říčka je především střelec, když si v loňském ročníku při hře 5 na 5 připsal 0,99 gólu a vyslal 15 střeleckých pokusů za 60 minut. David Cienciala naopak spoluhráčům připravil více než 11 střeleckých pozic, z nichž čtyři byly z prostoru slotu. U bývalého forvarda Mladé Boleslavi se to však neprojevilo v kanadském bodování, když si připsal pouze 0,94 primárních bodů, což je až na úrovni třetího útoku. A Pardubice by se měly mít na pozoru i před jeho vlivem na hru, když s ním na ledě poměr očekávaných gólů v minulé sezoně klesal o 6,7 % a i dlouhodobě patří v tomto ohledu k podprůměrným útočníkům extraligy. Robert Říčka na tom byl v tomto směru o něco lépe, když s ním na ledě poměr střeleckých pokusů stoupal o 1,8 %, poměr očekávaných gólů pak byl téměř totožný s ním i bez něho. Dlouhodobě jde ale o hráče, který má minimálně směrem do ofenzívy vliv lepší než tři čtvrtiny útočníků.

Pardubice přivedly i posilu do brankoviště, když z Plzně podepsaly Dominika Frodla. Ten vytvoří gólmanské duo s Milanem Kloučkem. Dominik Frodl patřil k nejlepším brankářům poslední sezony, ta předchozí se mu však tolik nepovedla, když se řadil zhruba k extraligovému průměru. V ročníku 2020/2021 ale Frodl nastoupil do 39 zápasů, ve kterých si připsal úspěšnost zákroků 91,6 %, téměř o sedm desetin lepší než byl průměr extraligy. Celkově pak chytil o deset gólů navíc právě v porovnání s průměrem a ve srovnání s očekáváním inkasoval o 9,6 gólu méně. V obou kategoriích patřil v loňské sezoně do nejlepší trojky.

Milan Klouček zůstal naopak v loňské základní části lehce za očekáváním. V dresu Dynama odchytal 20 zápasů, ve kterých měl úspěšnost zákroků 90,4 % a inkasoval o dvě branky více než průměrný brankář na jeho místě. Zároveň mu pak soupeři také vstřelili o 2,4 gólu více než byla očekávání. Ve 23 letech však má stále dostatek prostoru pro zlepšení, které by vedle Dominika Frodla mohlo přijít už v následující sezoně.

Názor fanoušků

V případě Dynama je náš model a názor fanoušků téměř ve shodě, když veřejnost Pardubicím přisuzuje v průměru necelých 87 bodů. To Pardubice u fanoušků řadí na páté místo. Bodové predikce se pak pohybovaly po téměř celé škále. Maximem bylo od fanoušků pro Dynamo 109 bodů a nejlepším týmem základní části bylo v sedmi procentech případů. Jejich jméno se pak také objevovalo jako třetí nejčastější v kolonce celkového vítěze Tipsport extraligy. Fanoušci tak rozhodně mají před sezonou velká očekávání.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz