Bulharsko míří k třetím předčasným volbám. Prezident ale s rozpuštěním parlamentu vyčkává

Bulharská socialistická strana oznámila, že vzdává další pokus sestavit vládu. Po dubnových a červencových hlasováních se tak blíží třetí předčasné parlamentní volby. Do současné krize vstoupil i prezident Rumen Radev, který s očekávaným rozpuštěním parlamentu čeká - poslanci podle něj totiž navzdory vysokým platům nepracují.

Sofie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bulharský prezident Rumen Radev

Bulharský prezident Rumen Radev | Foto: Johanka Geron | Zdroj: Reuters

Předsedkyně socialistické strany Kornelia Ninová uvedla, že samotné pověření vrátí prezidentovi v úterý 7. září - ačkoli tak ještě existuje zcela teoretická možnost na zásadní politický průlom, bulharská politická scéna se připravuje na třetí předčasné volby v řadě.

Pohřební věnec i zamítnutí registrace. Kandidáti na Sibiři čelí zastrašování a tlaku úřadů

Číst článek

Podle tamní ústavy by nyní mělo následovat rozpuštění parlamentu, zákon však nedefinuje jasný časový rámec, během kterého by k takovému kroku mělo dojít. Prezident Rumen Radev rozpuštění parlamentu podmínil přijetím základních zákonů a schválením změn v rozpočtu - zvolení poslanci podle něj i přes krizi musí také pracovat.

Kritici Radeva ale poukazují na to, že hlava státu chce prodloužením termínu na rozpuštění předejít tomu, aby během jediného termínu proběhly jak parlamentní, tak i prezidentské volby, které jsou aktuálně vypsány na listopad - jeho plánem má být, aby díky zdržení nejdříve proběhlo zvolení nové hlavy státu a poté až následovaly další parlamentní volby.

Rozpolcená je kromě politické scény i bulharská společnost. Zatímco jedna polovina tvrdí, že všechny dosavadní politické reprezentanty je třeba sesadit v nekončícím boji proti korupci, druhá skupina Bulharů považuje tzv. novou generaci za pouhé amatéry.

Mezi ně podle nich patří i protestní strana zpěváka a moderátora Slaviho Trifonova Je takový národ (ITN), která zvítězila v červencových volbách - zdůrazňují především to, že Trifonov neměl jiný než protikorupční program a země upadla do chaosu, přesně jak v kampani varoval bývalý premiér Bojko Borisov a Svaz demokratických sil (SDS).

Thomas Kulidakis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme