Historické domy nebyly památkově chráněné, ale stály v památkově ochranném pásmu kolem kostela svatého Jakuba staršího. Nejcennější byl podle památkářů dům č.p. 106, který byl dokladem původní zástavby historické části města. Jádro domu bylo nejpozději barokní a jeho klasicistní podoba vznikla na počátku 19. století. Návrh demolice v minulosti památkáři označili za neakceptovatelný.

"Samozřejmě památkový ústav si vždycky myslí, že by se něco mělo zachovat, pokud do toho nemusí dát svoje vlastní peníze," namítl Vařeka. Proti stanovisku památkářů staví posudek Kloknerova ústavu ČVUT. Podle něj byly objekty v havarijním stavu a sanace byla z hlediska bezpečnosti práce neuskutečnitelná. "Demolice proběhla podle demoličního výměru a byla zcela v souladu se zákonem," zdůraznil Vařeka.

Most u obce Obory bude nahrazen novým.
Na spojnici Příbrami a Sedlčan zdrží řidiče budování nového mostu

Bourání budov kritizoval například bývalý starosta Josef Vacek (KDU-ČSL), který na facebooku napsal, že šlo o architektonický a urbanistický zločin. Proti demolici hlasitě vystupovala také obyvatelka sousedního domu Soňa Soukupová. Tvrdí, že budovy byly záměrně ponechány osudu a chátraly. Původně je vlastnila společnost Ravak, jejímž spoluzakladatelem byl Jindřich Vařeka starší, od roku 2019 patří firmě Meinland. "Oni do nich nedali ani korunu. Majitel je koupil už se záměrem dovést je k demolici," řekla ČTK Soukupová.

Vařeka s tím nesouhlasí. "My jsme se o to samozřejmě starali, větralo se tam, topilo, byli tam nájemníci," uvedl. Poukázal ale na to, že ve sklepě se musela stále odčerpávat voda a zdi se drolily. Když chtěla firma do budov investovat, odrazovali ji prý od toho statici.

V Příbrami se bouralo za minulého režimu

Podle krajského radního pro kulturu a příbramského zastupitele za TOP 09 Václava Švendy je škoda, že byly domy zbourány. "Vzpomínám si na období za minulého režimu, kdy se Příbram proměnila k nepoznání a zbylo nám několik málo historických ulic. Jakékoliv bourání v té lokalitě je mi samozřejmě nepříjemné," řekl Švenda ČTK. Nakolik byl stav budov havarijní, ale nedokázal posoudit.

Kromě demolice Švendu mrzí i to, jak se kauza projevila na kultuře komunikace v Příbrami. Nelíbilo se mu například to, že Vařeka odpůrce demolice označil za teroristy. "Myslím si, že přestřelil a že by jako městský radní měl být více nad věcí a komentovat to jiným způsobem," dodal Švenda.

Věznice Příbram v sobotu 24. července 2021.
VIDEO: V příbramské věznici začali trestanci cestu k běžnému životu během

Nynější starosta Jan Konvalinka (za ANO) ve vyjádření pro ČTK uvedl, že město demolici nemohlo zabránit, protože stavební úřad je součástí státní správy a je mimo rozhodování starosty. Z toho, co vyplývá z posudků autorit, například Kloknerova ústavu, je ale podle Konvalinky zřejmé, že domy neměly budoucnost, jejich oprava by byla téměř nemožná a další využití velmi problematické.

Podle Vařeky bude nyní vyměněna štola, která je místy osm metrů hluboká a vede pod zbouranými domy do Pražské ulice. Následovat bude stavba nového objektu, jež by nebyla možná na propadlé štole a prohnilých zdech. Plány počítají například i s garážemi, do nichž se budou auta dostávat pomocí výtahu.