Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Fišerová nestačila jen na fenomenální Foxovou a v Seu d'Urgell skončila druhá

Po sobotním vítězství kajakáře Víta Přindiše se na Světovém poháru ve vodním slalomu v Seu d'Urgell blýskla i kanoistka Tereza Fišerová. Z ranního semifinále sice postoupila až z osmého místa, ale ve finále se musela sklonit jen před olympijskou šampionkou Jessicou Foxovou z Austrálie. Martina Satková a Eva Říhová se do top 10 v semifinále nevměstnaly. V mužské kategorii neprošel do finále žádný z trojice Čechů, nejlepší byl jedenáctý Václav Chaloupka.

Tereza Fišerová na SP v Seu d'Urgell
zdroj: PR autor: Carlota Carillo

Šestá žena olympijského závodu Fišerová skončila na stupních vítězů ve všech třech letošních závodech Světového poháru. Před podnikem ve Španělsku byla třetí v Praze a druhá v německém Markkleebergu.

Stejně jako sobotní vítěz Přindiš byla Fišerová jedinou českou zástupkyní ve finálovém bloku. Měla i podobnou startovní pozici. Ve srovnání s nedělní první jízdou ubrala čtyři ze šesti trestných sekund a zhruba devět vteřin celkově.

"Pocity jsou skvělé. Moc jsem nečekala, že by tady mohla být medaile, není to úplně můj oblíbený kanál. Finálová jízda až na dvě malé chybičky s tím, že z jedné pramenil ten šťouch, byla dokonalá," pochvalovala si.

Vedla až do chvíle, kdy sedmadvacetiletá Foxová znovu ukázala, že jezdí jinou ligu. Když projela cílem, Fišerová jen symbolicky smekla klobouk. "Ta jela zase hrozně rychlou jízdu, řekla bych skoro nesmysl. Porazila i naše kluky... Na tu budu muset ještě hodně potrénovat," poznamenala Češka k jejímu výkonu. Foxová získala v Seu d'Urgell double, v sobotu vyhrála na kajaku. Do finále by se dostala i mezi muži. Fišerová získala cenný skalp stříbrné olympijské medailistky Mallory Franklinové, která skončila čtvrtá.

Další Češky uvázly mezi kanoistkami v semifinále. Martina Satková skončila sedmnáctá, Eva Říhová neprojela dvě branky a obsadila 26. příčku. Satková si pak vše vynahradila v extrémním slalomu. Kontaktní závod v budoucí olympijské disciplíně premiérově ovládla. "Hned ze začátku (finále) jsem vedla, ale celý závod se rozhodl v poslední protivodě, tak jsem ráda, že v můj prospěch. Pocity jsou skvělé, fakt mám radost," řekla stříbrná medailistka z této disciplíny na mistrovství světa do 23 let.

Z kanoistů měl při neúčasti stříbrného olympijského medailisty Lukáše Rohana nejblíže k postupu Chaloupka. Doplatil na dvě trestné sekundy za dotek čtrnácté branky, jež dostal až po přezkumu videozáznamu. Skončil jedenáctý se ztrátou pouhých tří setin na postupovou desátou příčku. "Samozřejmě mě to mrzí, tři setiny je kousíček, na té vodě to může být opravdu kdekoli. Ale víc než tři setiny mě asi mrzí lehoučký šťouch na bráně číslo čtrnáct, který mě to finále stál také. Byl opravdu lehký, ale vím o něm," litoval.

Vojtěch Heger obsadil v semifinále 17. místo a Tomáš Rak poslední, 30. pozici. Nejrychlejší čas ze semifinále potvrdil ve finále domácí Miquel Trave, jenž zvítězil o 32 setin před Britem Davidem Florencem. Třetí skončil Němec Franz Anton.

Závody SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko):

Muži:
C1: 1. Travé (Šp.) 88,81 (2), 2. Florence (Brit.) -0,32 (0), 3. Anton (Něm.) -1,61 (2), ...v semifinále 11. Chaloupka, 17. Heger, 30. Rak (všichni ČR).
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 4 závodů): 1. Mirgorodský (SR) 134, 2. Florence 132, 3. Travé 123, ...9. Heger 84, 21. Rohan (ČR) 60, 23. Chaloupka 58, 40. Rak 20.

Ženy:
C1: 1. Foxová (Austr.) 93,07 (0), 2. Fišerová (ČR) -6,32 (2), 3. Vilarrublaová (Šp.) -7,36 (2), ...v semifinále: 17. M. Satková, 26. Říhová (obě ČR).
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 4 závodů): 1. Foxová 166, 2. Fišerová 160, 3. Franklinová (Brit.) 132, ...13. M. Satková 79, 24. Říhová 41, 35. G. Satková (ČR) 27.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články