Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step) ustanovil první opravdu rychlý čas 21. etapy Vuelty a ihned se zařadil k favoritům závodu. Čas českého cyklisty byl nejrychlejší až do příjezdu Magnuse Corta (EF Nippo). Vítěz třech etap v letošním ročníku Vuelty posunul laťku o pořádný kus výš. Čas Josefa Černého vylepšil o 1:02 a reálně útočil na čtvrtý triumf. 

Jenže to by nesměl být na startu Primož Roglič (Jumbo - Visma). Slovinec odstartoval až deset minut přes osmou hodinou večerní, ale pozdější start ho nijak nezpomalil. Roglič na náročné trati s cílem u katedrály v Santiago de Compostela měl nejrychlejší mezičasy a aby svůj absolutní triumf ještě podtrhl, v posledních desítkách metrů dostihl a předjel Enrica Mase (Movistar), svého největšího konkurenta v celkovém pořadí. 

Roglič porazil Magnuse Corta o 14 sekund. Třetí skončil Thymen Arensman (DSM) s odstupem 52 sekund, Černý zaostal o 1:16.

Pódium beze změny  

V konečném pořadí se moc velké změny mezi nejlepšími neočekávaly. Pouze souboj Jacka Haiga (Bahrain Victorious) a Adama Yatese (Ineos Grenadiers) byl zajímavý. Brit na Australana ztrácel jednu minutu a rozhodl se zkusit svého soupeře i více než minutu porazit. začal hodně ostře, brzo měl náskok kolem půl minuty, ale Haig si mnohem lépe rozložil síly a nakonec měl v cíli o 26 sekund lepší čas.  

Velmi dobrou časovku zajel Egan Bernal (Ineos Greandiers), skončil šestý se ztrátou 1:49, ale Gina Mädera (Bahrain Victorious) v boji o bílý dres už dostihnout nemohl. Bernal končí šestý celkově se ztrátou 1:54 na Švýcara. Se svým výkonem v časovce i v celé Vueltě je nepochybně spokojený Enric Mas. Španěl nezávodil s Primožem Rogličem, ten byl příliš silný ve všech etapách. Ale uhájil druhé místo, čímž navázal na rok 2018, kdy také dokončil na druhém místě. Tehdy za Simonem Yatesem. 

David de la Cruz (UAE Emirates) jako jediný jezdec v první desítce udělal posun vpřed. Španěl přeskočil Seppa Kusse (Jumbo - Visma) a Guillaumea Martina (Cofidis) a skončil sedmý. Desítku uzavřel Rakušan Felix Großschartner (BORA - hansgrohe).    

Michael Storer (DSM) si v Santiago de Compostela došel pro trikot nejlepšího vrchaře. A to zcela zaslouženě, Australan byl nejlepším vrchařem v dlouhých únicích a ovládl i dvě etapy. Bodovací soutěž patří Fabiu Jakobsenovi (Deceuninck - Quick-Step). Po roce od děsivého pádu na Okolo Polska, několikaměsiční rekonvalescenci a mnoha operacích je zpět mezi nejlepšími sprintery světa.

Vueltu dokončili i všichni tři čeští účastníci. Josef Černý a Zdeněk Štybar především pomáhali svým týmovým kolegům, především Fabiu Jakobsenovi. Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) zase ukázal světu, jak dobrým vrchařem v těch nejtěžších horách je. Jeho sestava byla nečekaně úspěšná, dlouho hájila celkové vedení s Reinem Taaramaem a Oddem Christianem Eikingem.  

Hirt skončil na 28. místě, Štybar obsadil 133. příčku a Černý 142.