Týden s hudbou. Koncerty a představení živě i online

Přinášíme Vám nový přehled vybraných akcí, které se uskuteční v příštím týdnu. Prosíme návštěvníky živých koncertů a představení, aby respektovali aktuální covidová opatření pořadatelů.
Pavel Černoch – Smetanova Litomyšl 2020 (zdroj SL)

Praha

V pondělí 6. září v Barokním refektáři Profesního domu MFF v rámci komorních koncertů PKF – Prague Philharmonia vystoupí Kaprálová Quartet. Zazní smyčcové kvartety Vítězslavy Kaprálové  a Bohuslava Martinů.

PKF – Prague Philharmonia s dirigentem Emmanuelem Villaumem zahajují svoji sezónu ve středu 8. září v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Zazní Incanto Érica Taguye, Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll, op. 18 Sergeje Vasiljeviče Rachmaninova (sólista Andrew von Oeyen), Milostná scéna z dramatické symfonie Romeo a Julie, op. 17 Hectora Berlioze a Symfonie č. 2 a moll, op. 55 Camilla Sainte-Saënse.

Ve čtvrtek 9. září v 19:00 se uskuteční v Národním divadle koncert Dvořák Gala. V áriích a scénách z oper a oratoria Svatá Ludmila vystoupí jako sólista tenorista Pavel Černoch. Pod taktovkou Pavla Kyzlinka a doprovodu Orchestru Národního divadla se dále představí Dana Burešová, Kateřina Kněžíková, Jaroslav Březina, Marie Kobielska, Roman Janál, Jiří Sulženko, Alžběta Poláčková a Veronika Hajnová

Ve čtvrtek 9. září v Sále Martinů vystoupí od 19:30 Severočeská filharmonie Teplice s dirigentkou Alenou Jelínkovou. Zazní Šostakovičův Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Es dur, op. 107 (sólistka Dora Hájková), Il Bacio Luighiho Arditiho (sólistka Eliška Grohová) a Symfonie č. 3 Es dur, op. 55 „Eroica“ Ludwiga van Beethovena.

V pátek 10. září měl zavítat do Prahy nejslavnější operní pár současnosti Anna Netrebko a Yusif Eyvazov. Anna Netrebko musí z velmi závažných rodinných důvodů svá zářijová vystoupení včetně Prahy přesunout. Koncert se neruší, vstupenky zůstávají v platnosti. Ve Smetanově síni ji a Yusifa Eyvazova uslyšíme ještě letos, ihned po Vánocích, 27. prosince 2021. Koncert Opera gala doprovodí PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou dirigenta Emmanuela Villauma.

Brno

Český filharmonický sbor Brno vystoupí s Janáčkovou filharmonií Ostrava a dirigentem Petrem Popelkou v katedrále sv. Petra a Pavla v neděli 12. září v 19:00 v rámci svého abonentního cyklu.

Olomouc

Na Olomouckém varhanním festivalu se v katedrále sv. Václava představí v pondělí 6. září v 19:00 italský varhaník Eugenio Maria Fagiani s programem nazvaný Na italském víně. Zazní díla Johanna Sebastiana Bacha, Ottorina Respighiho, Franze Liszta, Marcela Duprého, Marco Enrica Bossiho a sólisty.

Ve čtvrtek 9. září vystoupí taktéž v katedrále sv. Václava francouzský varhaník Fréderic Blanc s programem Gregoriánský chorál inspirující. Uslyšíte skladby Charlese Tournemiereho, Marcela Duprého, Jeana Langlaise, Andrého Fleuryho a Maurice Duruflého. Spoluúčinkuje Svatomichalská gregoriánská schola Brno.

Czech Ensemble Baroque vystoupí s ve čtvrtek 9.září v 19:30 v kostele sv. Mořice s programem ke slávě Sloupu Nejsvětější Trojice. Ukončí tak festival Olomoucké barokní slavnosti. Zazní Missa in honorem Sanctissimae Trinitatis Wolfganga Amadea Mozarta a Missa Solemnis J. G. Neumanna.

Plzeň

V plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla se příští týden uskuteční tři premiéry nových inscenací. Ve středu 8. září v 19:00 na Nové scéně zazní premiéra operety Johana Strausse Netopýr. V nastudování Jiřího Petrdlíka a režii Martina Otavy vystoupí v hlavních rolích Josef Moravec, Lucie Hájková, Radka Sehnoutková, Petra Šintáková, Tomáš Kořínek, Jakub Hliněnský, Jan Hnyk, Jiří Kubík a další.

Ve Velkém divadle v pátek 10. září 19:00 v premiéře uvedena opera Gioacchina Rossiniho Italka v Alžíru. V nastudování Jiřího Štrunce a režii Jakuba Hliněnského se v hlavních rolích představí Pavel Klečka, Lucie Kaňková, Ivana Šaková, Jevhen Šokalo, Tomáš Kořínek, Jana Pioerecká a Jiří Hájek.

Na Nové scéně v sobotu 11. září v 19:00 zazní premiéra nového nastudování klasického muzikálu Alana Jay Lernera a Fredericka Loeweho My Fair Lady. V nastudování Pavla Kantoříka a režii Marka Němce v hlavních rolích uslyšíte Charlotte Režnou, Lumíra Olšovského, Romana Krebse, Martina Otavu, Dušana Krause a další.

Liberec

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvede ve čtvrtek 9. září v 19:00 v premiéru nové inscenace opery Jolanta Petra Iljiče Čajkovského. V nastudování Martina Doubravského a režii Petra Jeništy se jako sólisté představí Lívia Obručnik Venósová, Sergej Kostov, Pavol Kubáň, Daniel Klánský, Pavel Vančura, Jurij Kruglov, Anatolij Orel, Andrij Shurkan, Dušan Růžička, Petra Vondrová, Věra Poláchová a Hana Dobešová. Druhá premiéra této inscenace proběhne v neděli 12. září v 19:00.

Český Krumlov

V sobotu 11. září v Pivovarské zahradě v Českém Krumlově vystoupí Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Kryštofem Markem. Zazní pestrý program z prostředí světového muzikálu.

Festivaly

Svatováclavský hudební festival

V Ostravě a okolí probíhá letošní ročník Svatováclavského hudebního festivalu. Collegium Marianum účinkuje se sólistkou Hanou Blažíkovou v kostele sv. Václava v úterý 7. září od 18:00. Na programu jsou skladby Allessandra Gradiho, Heinricha Ignaze Franze Bibera, Adama Václava Michny z Otradovic a řady dalších.

Ve středu 8. září v 18:00 v opavském kostele sv. Václava zazní pondělní program Collegia Marianum se sólistkou Hanou Blažíkovou.

Ve středu 8. září od 19:00 v ostravském evangelickém Kristově kostele vystoupí Cotatcha Orchestra s Buigbandovou elektronikou.

Ve čtvrtek 9. září v 18:00 v evangelickém kostele v Orlové a v pátek 10. září v 18:00 v Paskově v kostele sv. Vavřince vystoupí Duo aliada s programem pro saxofon a akordeon.  Zazní díla Johanna Sebastiana Bacha a Astora Piazzoly.

Český filharmonický sbor účinkuje v pátek 10. září v kostele Panny Marie Královy v Ostravě – Mariánských Horách. Provede Requiem Giuseppe Verdiho. Jako sólisté se představí Veronika Dzhieoeva, Michal Lehotský a Jozef Bencl, Janáčkovu filharmonii Ostrava řídí Petr Popelka.

V sobotu 11. září v 18:00 v Husově sboru v Rychvaldu a v neděli 12. září v 15:00 zámecké kapli Nalezení sv. Kříže v Nové Horce u Studénky vystoupí Linde Brunnmayr-Tutz (barokní příčná flétna) a Carsten Lorenz (cembalo) se skladbami francouzského baroka, Jeana Marie Leclaira a Jacquese Duphlyho.

V sobotu 11. září  v 19:00 ostravském kostele sv. Václava vystoupí estonský sbor Collegium Musicale se sbormistrem Endrikem Üksavärevem se sborovými skladbami Arvo Pärta.

Hudební festival Antonína Dvořáka

V Příbrami proběhnou další čtyři koncerty festivalu Dvořákova Příbram. V den skladatelových 180. narozenin 8. září v 19:00 bude v Divadle Antonína Dvořáka uvedena opera Rusalka v nastudování Národního divadla Brno. S dirigentem Jakubem Kleckerem vystoupí Pavla Vykopalová, Peter Berger, Jiří Sulženko, Daniela Straková-Šedrlová a další.

V pátek 10. září v 19:00 v Reprezentačním sále MěÚ Březnice vystoupí se svým programem sopranistka Martina Kociánová za doprovodu harfistky Kateřiny Englichové. V pestrém programu uslyšíte díla Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Petra Iljiče Čajkovského.

V sobotu 11. září v 19:00 v příbramské Galerii Františka Drtikola vystoupí v Benefici pro vilu Rusalka Jiří Bárta a Terezie Fialová. Zazní skladby Gabriela Faurého, Camille Saint-Saënse, Antonína Dvořáka a Edwarda Elgara.

V neděli v rámci koncertu laureátů v Památníku Antonína Dvořáka vystoupí Lucie Kaňková (soprán), Marie Svobodová (mezzosoprán) s klavírním doprovodem Ludmily Juránkové. Zazní písně a árie Petra Iljiče Čajkovského, Marka Pavlíčka, Martina Kuxe, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Lípa Musica

V sobotu 11. září v 19:00 v Divadle F. X. Šaldy bude zahájen festival Lípa Musica koncertem Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Alexanderem Leibreichem. Zazní Koncert pro violoncello a orchestr h moll, op. 104 (sólistka Michaela Fukačová) a Symfonie č. 8 G dur, op. 88 Antonína Dvořáka.

Slovensko

Slovenský komorní orchestr vystoupí se svým uměleckým vedoucím Ewaldem Danelem v pátek 10. září v 18:00 ve Stípové síni SF. Zazní Hudební žert (KV 522) Wolfganga Amadea Mozarta a Symfonie fis moll „Na odchodnou“ Josepha Haydna.

V Bratislavské Cvernovce účinkuje v pátek 10. září od 19:30 Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu, Slovenský filharmonický sbor, Bratislavský chlapecký sbor, Andrea Vizvári (soprán), Daniel Matoušek (tenor) a Aleš Jenis (baryton) přednesou cyklus Carmina burana Carla Orffa.

Čeští interpreti v zahraničí

Pražský filharmonický sbor vystoupí v pátek 10. září v 18:00 v Bonnu. Zazní Symfonie č. 2 c moll „Vzkříšení“ Gustava Mahlera. Jako sólistky vystoupí Léa Trommenschlager a Marianna Crebasa. Mahler Chamber Orchestra řídí Maxime Pascal.

Streamy a televizní přenosy

Tento týden končí nejstarší a největší světový festival BBC Proms. Velké množství koncertů z něj bude streamovaná a vysílána živě na rozhlasové stanici BBC 3, kterou můžeme sledovat online.

Ve čtvrtek 9. září v 20:00 SEČ ansámbl Arcangelo se sólisty Louise Alder, Iestynem Daviesem, Stuartem Jacksonem, Hugo Hymasem, Roderickem Williamsem a Matthew Rosem pod taktovkou Jonathana Cohena provedou Matoušovy pašije Johanna Sebastiana Bacha.

Závěrečný koncert letošních BBC Proms 2021 bude patřit v sobotu 11. září od 20:30 SEČ BBC Symphony Orchestra pod taktovkou Sakari Orama. Spoluúčinkují BBC Singers. Zazní pestrý program s díly Malcolma Arnolda, Samuela Barbera, Maurice Ravela, Astora Piazzoly, Edvarda Elgara a řady dalších.

Na webu Helsinské filharmonie si můžete v pátek 10. září od 19:00 poslechnout přímý přenos koncertu s dirigentkou Susannou Mälkki. Zazní Slovanské tance, op. 46 Antonína Dvořáka a ve světové premiéře Dvojkoncert pro flétnu, kontrabas a orchestr Felipe Laryho. Jako sólisté vystoupí Claire Chase (flétna) a Esperanza Spalding (zpěv a kontrabas). Připomínáme, že na webu tělesa je k dispozici velké množství záznamů koncertů již od podzimu 2018 s řadou soudobých skladeb.

Na ČT Art si v pondělí 6. září od 20:00 můžete poslechnout přímý přenos koncertu Filarmonica della Scala s dirigentem Andrésem Orozco-Estradou. Zazní Koncert pro violoncello a orchestr h moll, (sólista Daniel Müller-Schott) a Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“ Antonína Dvořáka.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments