Rubriky


Náš tip





Newsletter

Přihlaste se k odběru zde.
 

HB Index: Pozemky meziročně zdražily téměř o pětinu. Ve druhém kvartálu znovu padaly rekordy

Ceny rezidenčních nemovitostí napříč Českem ve druhém kvartálu pokračovaly ve vysokém tempu růstu. Vůbec nejvíce zdražovaly pozemky, jejichž ceny si meziročně připsaly 18,7 %, ukázal HB Index. Oproti přechozímu čtvrtletí rostla i poptávka, kterou podpořily nízké sazby úvěrů na bydlení i zájem ze strany investorů.

Situaci na trhu s bydlením navíc dál komplikuje zdražování stavebních materiálů.

Růst cen rezidenčních nemovitostí nezpomalil ani ve druhém čtvrtletí letošního roku, ukazuje HB INDEX. Počet vkladů vlastnického práva v prvním pololetí 2021 dosáhl před-covidové hodnoty, když navíc vzrostl o zhruba 12,5 %. Bytová nabídka se nadále vyčerpává, k uspokojení poptávky nepomohlo ani uvedení nových developerských projektů do prodeje.

„Zdražování nemovitostí podle našich očekávání bude v následujícím půl roce pokračovat, tempo se ale mírně sníží. Roční růst cen bytů a pozemků nicméně zůstane nad úrovní 12 %. Současná vysoká poptávka po nemovitostech bude trvat především tehdy, pokud nepoleví zájem investorů a úrokové sazby se budou stále držet relativně nízko,“ vysvětluje Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.



Čtěte také

marketing V září začíná další semestr Školy investování

marketing Podání přehledů o příjmech: pozor na změnu pojišťovny a prosincové platby

marketing Znáte výdaje, kterými si může OSVČ snížit daňovou povinnost?

marketing ING Bank výrazně zvětšuje nabídku spojenou s podílovými fondy

marketing Rentiero zakládá první tuzemskou nemovitostní burzu

marketing Studentbroker – aneb investování pro studenty formou hry