Českou biopotravinou roku je Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník

Sdílejte článek
Českou biopotravinou roku je Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník

Českou biopotravinou roku je Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, vyhrál také v kategorii biopotraviny živočišného původu. Do soutěže bylo letos přihlášeno 123 produktů. O vítězi soutěže rozhodovala 18členná porota v čele s Pavlem Maurerem. Výsledky dnes oznámili organizátoři soutěže na tiskové konferenci.

V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí produkty odborná porota. Letošní měla 18 členů, volila nejlepší produkty v pěti různých kategoriích a vybírala celkového vítěze. „Za těch dvacet let, co zasedá naše porota, se toho hodně stalo. Veřejnost pochopila, že BIO není jen zrní a rakytníková šťáva pro ulítlé vegetariány, ale také skvělý biolovečák, sýry, mošty, biosteaky, biovíno, že je to celosvětový trend respektující naše zdraví a udržitelný rozvoj celé planety,“ uvedl Maurer.

Výroba vítězného tvarohu trvá podle šéfa Ekofarmy Javorník Josefa Tománka kolem 24 hodin. Uvedl, že preferuje prodej přímo koncovým zákazníkům, jeho farma prodává například ve Zlínském kraji, Praze nebo v e-shopu. „Bio tvaroh vyhrál bezpochyby nejen díky své dokonalé chuti, která je opravdu jemná a lahodná, ale důležitým kritériem byl i způsob balení v recyklovatelném obalu, který se k bioprodukci prostě skvěle hodí,“ uvedla k vítěznému produktu Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje.

V dalších kategoriích v soutěži zvítězil Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárky Valašské klobouky, a to v kategorii produktů rostlinného původu, nejlepším výrobkem pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky bylo Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji, v kategorii biovíno vyhrál Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2019 z Vinařství Barabáš. Nejmladší kategorii steakových mas ovládl Jehněčí T-Bonek steak BIO z Farmy Rudimov.

Spotřeba biopotravin českými domácnostmi předloni meziročně vzrostla o 19 procent, koupily si jich za 5,26 miliardy korun. Zpomalil tak nárůst ze dvou předchozích let, kdy vždy překonal 30 procent. Průměrná spotřeba na obyvatele vzrostla o 76 Kč na 492 Kč. Loňské údaje stát zveřejní za rok. Stát chce do roku 2027 navýšit spotřebu na čtyři procenta z celkové spotřeby potravin a nápojů. Nyní biopotraviny tvoří asi 1,6 procenta spotřeby.

Zdroj: ČTK

Přečteno: 419x