Žižkovská highline ARCHWERK m

Žižkovská spojka uvolní ledovec na Vítkově a věnuje lavičky Haškovi a Sauerovi

Open air festival Žižkovská spojka oživí na jeden měsíc veřejný prostor na pražském Dolním Žižkově. V této tradičně dynamické, kultuře a experimentům nakloněné městské části Praha 3 se mezi 6. zářím a 3. říjnem uskuteční řada performancí a happeningů.

Festival zahájí 6. září v 17.30 hod. na Tachovském náměstí vernisáž výstavy Náměstí s váhou a tunelem a poté od 18.00 hod. na Krenovce (začátek cyklostezky pod Vítkovem z ulice Příběnická) koncert skupin Houpací koně, George Moon, Purplefox Town nebo ukázka tanečního představení Divadla Ponec Jáma lvová.

Jednodenním happeningem za účasti Eugena Brikciuse, Karolíny Neprašové, Richarda Haška a Anatola Svahilce a Moniky Načevy připomene Žižkovská spojka 20. září také sté výročí vydání kultovního románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Podrobné informace a kompletní program je k dispozici na www.zizkovska-spojka.cz.

Projekt Žižkovská spojka je primárně inspirován diplomovou prací Darie Sayapiny s názvem Žižkov Dead Ends a dvěma ročníky Landscape festivalu, které se odehrávaly v širší lokalitě předpolí vrchu Vítkov. Obecně pak navazuje nejen na kulturní tradice této městské části, ale také připravovanou revitalizaci vrchu Vítkov, dokončovanou proměnu cyklostezky pod Vítkovem a Tachovského náměstí a podporuje vznik nového kulturního klastru v okolí Krenovky a Divadla Ponec.

Ledovec upozorní na problémy oblasti

Mód architekti připravili v oblasti Tachovského náměstí instalaci na pomezí land artu nazvanou Vítkovský ledovec, která se snaží kontrastním způsobem upozornit na problémy a potenciál zamrzlého Tachovského náměstí.

Navržené segmenty Vítkovského ledovce pomyslně sjíždějí z Vítkova a vytvářejí multifunkční pobytové plochy (lavičky, pódia), a chtějí poukázat na původní unikátní charakter svažitého náměstí otevřeného směrem k Vítkovu a upozornit na problémy, které je nezbytné při dalším rozvoji náměstí překonat. V těsné blízkosti Pomníku Jaroslava Haška od Karla Nepraše budou umístěny dvě lavičky z dílny Natueronu pro Jaroslava Haška a Frantu Sauera, dva žižkovské bardy, kteří stáli u vzniku pražské bohémy.

Zizkovska spojka vizual1 1 m
Plakát festivalu | Zdroj: Galerie Jaroslava Fragnera

Představí se výrazní umělci

Na Kostnické náměstí bude instalována skulptura Klenba Zdeňka Hůly. Fragment koule složený z 13 dílů je podobenstvím vztahu k celku, vnitřní struktury a vnějšího tvaru, ženského a mužského principu, duality světa. Další dílo, Husův Vesuv, navrhl Kurt Gebauer v roce 2015 při příležitosti upálení mistra Jana Husa a doplní dvorní trakt kubistické Betlémské kaple, jedné z architektonických ikon Žižkova.

Dílem Inkubátoru Krenovka je High Line Žižkov II, dřevěné schodiště ve veřejném prostoru mezi Karlínem (Karlínská kasárna, Florenc), Žižkovem (ulice Husitská, Seifertova) a vrchem Vítkovem (rekreační trasa cyklostezky). V místě, které má pro Žižkov podobný potenciál jako High Line pro New York, vytváří nové pěší propojení dosud oddělených částí města a upozorňuje na nevyužitý a opuštěný prostor v centrální oblasti města. Dalšími autory, kteří se budou na Žižkovské spojce podílet, jsou Jan Zdvořák, Jan Waldhauser, Petra Vlachynská, Prague Idiots, Aleš Novák, Jakub Fišernebo již zmíněná Daria Sayapina.

red