Letošní Setkání kytaristů se vrátí ke kořenům

Foto: Setkání kytaristů
ZLÍN – Čtvrtek a pátek 23. – 24. září bude ve Zlíně opět patřit kytaristům. Jednotícím tématem v pořadí už 31. ročníku kytarového festivalu bude návrat ke kořenům – „Back to the roots“.

Festival letos oslaví jubilejních 40 let od historicky prvního Setkání kytaristů v roce 1981, kdy se na Malé scéně ve Zlíně sešel zakladatel festivalu Lubomír Kovařík s Lubošem Andrštem, Michalem Pavlíčkem, Rudolfem Daškem a dalšími muzikanty, aby poklepali na základní kámen nového festivalu. Příznačným a jednotícím tématem proto letos bude návrat ke kořenům. Kytaristé se ponoří do hlubin folku, blues a bluegrassu, které jsou základními žánrovými pilíři současné kytarové hudby. Za návrat ke kořenům lze také pokládat vytoužený koncert legendy art rocku PROGRES 2, který se nemohl v loňském roce uskutečnit kvůli nucené karanténě členů kapely.

Kytarový festival organizátoři v tomto roce rozdělí na dva večery. Ve čtvrtek večer v Zelenáčově šopě (nebo v parku Komenského – podle aktuálních protiepidemiologických opaření) vystoupí kapela PROGRES 2 a místní rockový KOCHTA BAND. Kytarista Progres 2, Pavel Váně, povede v podvečer ještě workshop na téma „Art rocková kytara“. Jubilejních 40 let od prvního ročníku muzikanti oslaví vystoupením otce zakladatele festivalu Lubomíra Kovaříka a jeho přátel.

Páteční program zahájí v parku Komenského koncert předního bluegrassového kytaristy Ondřeje Kozáka, na který naváže workshop „Jak na Vlastu!“. Milan Bátor v něm zájemce naučí, jak hrát písničky Vlasty Redla v kytarové úpravě. Účastníci dostanou exkluzivní notový materiál, který bude součástí chystaného Zpěvníku, připravovaného pod záštitou samotného Vlasty Redla. Program v parku zakončí zlínská bluegrassová formace PODJEZD.

Klub Zelenáčova šopa v pátek večer zaplní folkové a bluesové koncerty. Asi není potřeba představovat vsetínské trio ŽAMBOŠI, které se opírá o původní tvorbu vynikajícího kytaristy Jana Žambocha, který má na svém kontě už 3 ceny Anděl. Vystoupení Žambochů bude předcházet koncert dua Matěj Morávek & Dundee, které tvoří autor skladeb Miloslav Navrátil a Matěj Morávek, který hraje ve skupinách Vlasty Redla a Team. Koncertní večer a současně celý festival zakončí bluesová kultovní formace ZVA 12-28 Band.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x