InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Ve Smrčkově domě v Soběslavi vystavují dílo soběslavského rodáka

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – Na zahradě Smrčkova domu Blatského muzea v Soběslavi pořádali v pondělí 6. září vernisáž výstavy z díla Václava Šimečka. Kromě dalších hostů se tu sešli švagrová a potomci obou bratrů malíře, který žil sám. Návštěvník může najít malby a kresby Václava Šimečka v tradičním výstavním prostoru ve druhém patře rozsáhlé budovy muzea na náměstí Republiky. Na začátku vernisáže mimo jiné zazněla vzpomínka: Před pár desítkami let se v Soběslavi měla konat výstava z tvorby soběslavských výtvarníků. Pořádaly se buď v prostorech, kde nyní je restaurace Národ nebo v muzeu. Tato se měla konat v muzeu a byla to výstava právě z díla Václava Šimečka. Ovšem tehdy se již zahájení výstavy nezúčastnil, protože náhle zemřel v poměrně nevysokém věku 62 let.

Dnes se koná výstava z jeho tvorby u příležitosti 95. výročí jeho narození. „Impulzem pro uspořádání výstavy z tvorby soběslavského rodáka Václava Šimečka byl náš kolega Petr Zbytovský," uvedl vedoucí Blatského muzea Daniel Abazid. Petr Zbytovský se sice brání, že nápad nebyl tak úplně jeho. Ale je faktem, že manželé Zbytovští mají doma od Václava Šimečka dva obrazy. Viděl je jistý znalec výtvarného umění, pak zkrátka slovo dalo slovo a výstava je na světě. Stojí za to ji navštívit. Na své si přijdou nejen milovníci a znalci Soběslavi.

Vernisáž výstavy se mohla konat pod širým nebem, protože muzejníkům přálo krásné téměř letní počasí. Chvíle na muzejní zahradě prokládali příjemným hudebním vystoupením manželé Barbora a Michal Novákovi z Horních Hrachovic. Provedli skladby pro housle a kytaru. Michal Novák učí hru na kytaru na ZUŠ Sezimovo Ústí.

„K výstavě vznikl již dvanáctý katalog v řadě," uvedl Daniel Abazid a poděkoval městu za podporu při jeho vydání. Vernisáže se zúčastnil starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ředitel Husitského muzea v Táboře Jakub Smrčka a známý lékař Milan Lukáš se svou manželkou Janou rozenou Šimečkovou. O vzpomínky na svého strýce se podělil jeho synovec Daniel Šimeček.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace