Mraky zčernaly a pole se změnilo v řeku. V bahně zůstaly traktory a nakladače trčet čtyři dny, než je zemědělci v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku vyprostili. Bylo jim jasné, že cibuli z bahna nesklidí dřív, než za čtrnáct dní. Do polí se mohli vrátit až v pondělí. „Během půl hodiny tehdy napršelo až sedmdesát milimetrů vody, předtím osmdesát. Část cibule to vyplavilo a velké množství teď vyhazujeme do odpadu,“ přiblížil nedávnou událost farmář Zdeněk Šebesta.

Vytrvalé deště a podmáčená půda komplikují sklizeň i dalším zemědělcům na jižní Moravě. Především pěstitelům cibule a brambor. Do polí vjíždí až o tři týdny později. Mokré počasí bude mít vliv i na kvalitu zeleniny. „Hrozí nemoci a plísně. Ty se mohou projevit při dlouhodobém skladování. Vynakládáme velké úsilí na to, abychom jim zabránili,“ dodal Šebesta, který prodává cibuli především velkým obchodním řetězcům.

Přátelé cestovatelů Hanzelky a Zikmunda po nich pojmenovali ulici v Prosiměřicích na Znojemsku.
Prosiměřičtí pojmenovali ulici po Hanzelkovi a Zikmundovi. Přátelili se

Teprve o víkendu začali se sklizní brambor a cibule také na Zeleninové farmě v Horních Dunajovicích na Znojemsku. „Nikdo nechce brambory od bláta, ani se nedaly sklízet. Teď půda trochu oschla, tak jsme mohli začít vyorávat,“ sdělili v pondělí přímo z pole farmáři manželé Brožkovi.

Úrodu podzimních plodin sklidili teprve asi z dvaceti až třiceti procent, jindy ji už měli touto dobou pod střechou.

Vinaři čekají na slunce

Vinařům se ve většině případů zatím podařilo hrozny před plísní a hnilobou uchránit. Čekají ale na slunce. „Potřebujeme, aby v hroznech nastoupala cukernatost,“ sdělil ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Také tam se letos potýkali s počasím, které přálo spíš plevelům. „Kosit jsme je museli intenzivně, také réva rostla bujně a přibylo ručních prací ve vinicích. Ačkoliv je vlhko, hrozny jsou ale zatím zdravé,“ přiblížil Vajčner.

Novou mateřskou školu v Polánce u Moravského Krumlova dokončili těsně před zahájením školního roku.
Děti v Polánce si užívají novou školku se zahradou za 24 milionů

Náročnější údržbu museli vinohradům věnovat i v ekologickém vinařství Barabáš. „Ošetřovali jsme révu častěji, než v jiných letech. Výhradně ale biologickými preparáty,“ sdělil Jiří Barabáš, jenž hospodaří na vinicích v Tasovicích a Strachoticích na Znojemsku.

Tři týdny skluz

Podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala se letošní sklizeň obecně zpozdila až o tři týdny. Na vině je pozdní nástup jara a vydatné deště v uplynulých dnech. „Letošní počasí neodpovídá obvyklému průběhu roku. Nadbytek vody neprospívá kořenové zelenině nebo cibuli. Její úroda bude pravděpodobně průměrná, podobně jako u brambor,“ řekl Doležal.

Farmáři navíc bojují s poklesem cen. „Řada podniků bude ve složité ekonomické situaci,“ obával se viceprezident komory Martin Ludvík.

Ilustrační foto
Motorkář na Znojemsku vyjel mimo silnici, byl na místě byl mrtvý

To potvrdil i pěstitel Zdeněk Šebesta. „Cena je mizerná a nůžky se stále víc rozevírají. Supermarkety prodávají cibuli za dvacet korun a od zemědělce ji vykupují za šest korun,“ krčil rameny.

S levným dovozem především z Polska bojují i Brožkovi. „Spoléháme na zákazníky, kteří kupují zeleninu přímo z našeho dvora. Brambory prodáváme za deset korun,“ sdělil Tomáš Brožek. Hypermarkety je ale v akčních nabídkách nabízí i za necelých devět korun za kilogram.