Šumperk: V září přibydou další nádoby na gastroodpad

07.09.2021 11:39 | Tisková zpráva

Už na celkem 52 místech ve městě budou moci od pondělí 6. září Šumperané odevzdávat gastroodpad, tedy zbytky z kuchyně.

Šumperk: V září přibydou další nádoby na gastroodpad
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

K 38 adresám jich přibylo dalších čtrnáct: 8. května 44, Bludovská 4 a 6, Březinova 8, Erbenova 1, Finská 2, Gagarinova 6, Jugoslávská 1, křižovatka nám. Míru x Sadová, Palackého 4 vnitroblok, Reissova 17, Temenická 21, Zahradní 25 a křižovatka Žižkova x Puškinova.

„Třídit se v Šumperku začalo na začátku května a vytříděného gastra nám stále přibývá. Zatímco první měsíc bylo na bioplynovou stanici do Rapotína odvezeno asi 2,3 tuny materiálu, v srpnu to už bylo přes sedm tun. Celkem tak našlo smysluplné využití zhruba 21 tun gastroodpadu,“ uvedl místostarosta Jakub Jirgl, pod nějž mimo jiné spadá i odbor životního prostředí.

Jen pro představu – z 20 tun gastroodpadu, který Šumperané do nádob nastřádali, je vyrobeno takové množství CNG, které stačí osobnímu vozu na ujetí 5 tisíc kilometrů.

Gastroodpad lidé vhazují do hnědých nádob, které jsou označeny odpadovým logem města a nálepkou s návodem, jak třídit. Nádoba je opatřena těsněním, které zabraňuje úniku zápachu, a také uzavíratelným mechanismem. Pokud se nádoba převrhne, její obsah se nevysype. O svoz se stará přímo rapotínská bioplynka, která naloží popelnici a vymění ji za čistou nádobu. „Dohodli jsme se, že ideální je odvážet nádoby v pondělí, protože o víkendu se v domácnostech více vaří a je tedy logicky více odpadu,“ řekl Jakub Jirgl. Doplnil, že firma EFG Rapotín BPS svoz provádí automobilem poháněným na CNG.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…