Zde může být vaše reklama.

Konference starostů řešila témata, která občany pálí

Konference starostů řešila témata, která občany pálí

foto: Olkraj.cz

03. 09. 2021 - 18:00

V Olomouci se ve čtvrtek 2. září odehrála osmníáctá konference místních samospráv. Na programu byla důležitá témata. Probíral se například stav silnic, ale také dotační politika, oblast sociálních záležitostí, zdravotnictví a odpadové hospodaření. Na konferenci byly přitomné necelé dvě stovky starostů.

„Zaměřujeme se především na rekonstrukce cest, na které jsme schopni získat dotace. To se týká především silnic II. třídy – zlepšení jejich stavu už je v regionu vidět. Velkým problémem jsou komunikace III. třídy a mosty i propustky na nich. Na ty jdou peníze přímo z rozpočtu kraje. My proto vybíráme takové, jejichž stav hrozí bez urychlené opravy uzavřením. Samozřejmě nemůžeme zrekonstruovat všechny naráz. Pomoci by mohla také změna legislativy tak, aby tranzit byl nucen respektovat dopravní značení nejen na objízdných trasách,“ uvedl Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

Co se týče dotací, plánuje se hejtmanství zaměřit na peníze, které regionu poskytuje Evropská unie. Zároveň se chystá zaměřit na dotační politiku kraje vůči městům a obcím v regionu.

„Také sociální oblast má jasnou prioritu – dostupné služby, důraz na domácí péči a začleňování uživatelů sociálních služeb do společnosti,“ dodal Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí.

V oblasti zdravotnictví chce kraj pokračovat v modernizaci záchranné služby, ale také ve stavbě nových výjezdových základen záchranářů. Jednou z priorit krajských představitelů je snadná dosažitelnost zdravotní péče.

Další články