TZ: ANIMACE 70 v Galerii UM

ANIMACE 70 / Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM / kurátoři: Michaela Režová, Marie Barešová, Matěj Forejt / Galerie UM / UMPRUM / Praha

Ateliér filmové a televizní grafiky UMPRUM slaví letos na podzim velké výročí, 70 let od svého založení. U příležitosti oslav připravuje výstavu, pásma projekcí, workshopy, konferenci nebo knihu nejen o své historii. Centrum dění se přesouvá do Galerie UM, která se po dobu výstavy ANIMACE 70 / Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM změní v kinosál.

Na úvod je potřeba uvést, že zdejší ateliér animace je nejstarší školou svého druhu v Česku. O zřízení specializovaného filmového ateliéru se začalo uvažovat už v létě 1945, krátce před tím, než UMPRUM získala status vysoké školy. Výraznou zakladatelskou osobností byl Adolf Hoffmeister, který se roku 1951 stal jeho prvním vedoucím. I v pozdějších letech se ve vedení vystřídaly známé osobnosti filmu a ilustrace – Miroslav Jágr, Zdeněk, Smetana, Jiří Barta, Jan Balej. Od konce roku 2010 vedl ateliér Jakub Zich, kterého nyní ve funkci nahradil Jan Drozda.

„Velmi pozoruhodná a v poměrech tuzemských vysokých uměleckých škol neobvyklá je kontinuita, kterou lze ve vedení ateliéru vysledovat. Nikdy tu totiž nedošlo k radikálnímu přelomu koncepce a hlavní etapy jeho dějin utvářeli lidé, které obvykle pojil vztah učitelů a žáků. Většina vedoucích i asistentů také pocházela přímo z řad jeho absolventů. S lehkou nadsázkou tak lze říci, že ve směřování ateliéru je dosud přítomen Hoffmeisterův zakladatelský duch“, říkají kurátoři výstavy.

Program a expozice v Galerii UM, které mapují 70 letou historii ateliéru, jsou postaveny především na jeho výstupech – krátkých studentských filmech a cvičeních. Během intenzivních dvouletých příprav jich bylo zmapováno více jak tisíc. Diváci mají možnost se s většinou z nich seznámit ve 30 tematicky zaměřených projekčních blocích. Těšit se můžou i na nejstarší filmy převážně z 60. a 70. let., které byly digitalizovány Národním filmovým archivem. Přes třicet z nich nebylo k vidění celá desetiletí. Každý den budou ve smyčce promítány dva půldenní bloky na vybrané téma. Uvedeny budou nejen snímky z počátků ateliéru, ale i sekce narativních filmů, loutkových „Dráty, kloubky, nitě“, experimentální pásmo „Laboratoř“, blok věnovaný UMPRUM „Od vrátnice po půdu“, filmy zaměřené na město „Fokus město“, současné a společné studentské projekty, nebo speciální „Pásmo nenasytného diváka“. Z významných absolventů, jejichž studentské a diplomové práce budou k vidění, můžeme jmenovat Petra Síse, Petra Poše, Andreu Tachezy, Václava Mergla, z mladší generace Filipa Pošivače, Lucii Štamfestovou, Kakalíka nebo členy tvůrčího týmu Amanita – Jakub Dvorský, Václav Blín, Jaromír Plachý a Radim Jurda. Filmový program výstavy představuje autory a autorky z celé sedmdesátileté historie ateliéru a pokrývá co možná největší šíři technik, stylů i postupů.

Oslavy 70. výročí Ateliéru filmové a televizní grafiky byly pojaty velkoryse. Výstava s projekcemi filmů není jedinou akcí. Pro zájemce, především žáky škol jsou připraveny různé workshopy. Na přelomu září a října se chytá tematicky zaměřená konference Kongres animace. Kromě toho na podzim vyjde kniha věnovaná ateliéru. „Během příprav jsme objevili spoustu zajímavých materiálů. Nešlo jen o filmy, ale i o různé fotografie a další podklady z nejrůznější doby. I proto jsme se rozhodli vydat knihu, která zmapuje historii ateliéru, bude stát na rozhovorech s absolventy, absolventkami i pedagogy a pedagožkami a představí i další materiály. Připravujeme i speciální web ateliéru se soupisem všech studentů, absolventů a pedagogů a kde budou postupně vyvěšovány digitalizované práce.“ přibližuje ambiciózní program kurátorka Michaela Režová.

realizační tým: Michaela Režová, Marie Barešová, Matěj Forejt

ve spolupráci s vedením ateliéru: Jan Drozda, Jakub Zich, Zuzana Bukovinská

dramaturgie pásem: Matěj Forejt, Michaela Režová

grafický design: Josefina Karlíková

produkce: Natalie Krausová, Šárka Váňová, Jiří Žák

architektonické řešení: Jakub Zich

animace znělky: Vojtěch Kočí

zvuk: Karel Jína

technická pomoc: David Pacult

zpracování filmového archivu: Zbyšek Semelka, Thanh Mai Tranová, Veronika Klimszová, Laura Hédervári, Matouš Valchář, Michaela Režová

zpracování archivu: Zbyšek Semelka, Kateryna Ruzhyna, Prohor Maiserov, Anna Roubalová, Anna Crhová, Ondřej Slavík, Michaela Režová

Děkujeme partnerům výstavy: Národní filmový archiv, Hlavní město Praha, Kino NFA Ponrepo, Anifilm, Ultrafun