Extraligo, jaká budeš? Experti věští bitvu favoritů i budějovický vzestup

  13:55
Čekání je u konce. Středeční utkání mezi Karlovými Vary a brněnskou Kometou otevře nový ročník hokejové extraligy. Na startu stojí patnáct týmů, sestavu z minulé sezony doplnilo Kladno. Kdo vyrazí vstříc úspěchu? A kdo naopak skončí mezi poraženými?
Dokráčí třinečtí hokejisté k dalšímu titulu?

Dokráčí třinečtí hokejisté k dalšímu titulu? | foto: ČTK

O své predikce se pro iDNES.cz podělili bývalý trenér národního týmu Alois Hadamczik, expert České televize David Pospíšil a expert O2 TV Sport Jiří Tlustý, kteří odpověděli na následujících pět otázek:

1. Kdo bude hlavním vyzyvatelem Třince na cestě za obhajobou titulu?

2. Kdo by se mohl stát černým koněm extraligy?

3. Koho čeká boj o záchranu?

4. Na kterou z nových tváří se nejvíce těšíte?

5. Který z mladíků by mohl udělat největší pokrok? 

Alois Hadamczik

Alois Hadamczik se soustředí na výkon českých hokejistů.

1. Zatím jsme týmy neviděli pořádně hrát, takže těžko soudit. Můžeme vycházet z toho, kdo jak posílil. Třinec přišel o hodně kvalitní hráče, Stránský se Špačkem budou určitě chybět. Uvidíme, zda je Oceláři dokážou nahradit, nebude to pro ně jednoduché. Vysoko vidím Kometu a Spartu. Ambice uspět bude mít Mladá Boleslav, která v minulé sezoně hrála výborně a vypadla za hodně podivných okolností. Skvělý tým postavili také v Pardubicích. A tradičně silný bude i Liberec.

2. Musím říct, že u papírově slabších týmů potenciál překvapit moc nevidím. Je otázka, co udělá David Krejčí s Olomoucí. Samozřejmě jde o nesmírně kvalitního hokejistu, ale nemůže být na všechno sám. Uvidíme, jak si sedne s novými spoluhráči. Ale neumím si představit, že by Olomouc zničehonic vylétla o šest míst nahoru.

Olomouc nezmění ani Krejčí. V extralize jsou lepší týmy, říká Reichel

3. Nechci nikoho odsuzovat předem. Adeptů na sestup bude klidně šest, stát se může cokoliv. Jsem zvědavý na Kladno, které přivedlo několik zámořských hráčů. Zaráží mě, že v českém hokeji chválíme práci s mládeží, ale pak nikomu na svazu nevadí, že v Brně koupí pět Slováků, do Hradce přijde šest cizinců a na Kladno to samé. Je to jen další důkaz toho, že naše juniorská soutěž je extrémně slabá.

4. David Krejčí je největší pecka, o tom nemůže být sporu. Zažil jsem ho na dvacítkách i v seniorské reprezentaci, skvělý kluk. Ukázal silné morální vlastnosti vůči své rodině i české extralize. Přiznám se, že nikdo další mě tolik neoslovil. Hlavně mě těší, že lidé konečně mohou na hokej. Věřím tomu, že si to užijí a budou chodit ve velkém počtu.

Klíčová sezona. Musím zapracovat na obraně, ví naděje Jiříček. Draft neřeší

5. Dobré výkony podával David Jiříček, má za sebou úspěšný rozjezd v dospělém hokeji. Když ho Plzeň podrží, může být ozdobou soutěže. Doufám, že se ukážou i další. Je potřeba, aby dostali důvěru, jakou třeba vložil Libor Zábranský do Martina Nečase. Ale těžko soudit, záleží na mnoha faktorech. Svou roli bude hrát i hrozba sestupu. Můžete chtít sázet na mladé hráče, ale prohrajete pár zápasů a stejně dáte prostor těm zkušenějším.

David Pospíšil

David Pospíšil

1. Vyzyvatelů bude letos více. Ambiciózní Pardubice, silná Sparta, stabilní Liberec a zrající Mladá Boleslav. Otazníkem je Kometa. Těžko odhadovat, jak bude vypadat. Bude záležet, jak si týmy sednou, což nám ukáže třeba prvních deset kol. Přijde mi, že extraliga se rozděluje na několik výkonnostních skupin, nečekám žádná velká překvapení. 

2. České Budějovice. Společně s Pardubicemi nejvíce zahýbaly přestupovým trhem. Podle mě mají ambice hrát do šestého místa, kádr nevypadá na papíře vůbec špatně. Úplně se s nimi nepočítá, ale mohly by do bojů o nejvyšší příčky zasáhnout.

Po deseti letech v Budějovicích. Role tahouna týmu se nezříkám, říká Gulaš

3. Zatím můžeme vynášet soudy jen na základě papírových předpokladů, které nemusí vždycky platit. Dole vidím Kladno a Zlín, ale myslím si, že rozdíly v dolní polovině tabulky budou malé. Pak bude záležet, jaká soudržnost se vytvoří v kabinách. Když máte okolo sebe podobně kvalitní soupeře, může právě dobrá parta hrát rozhodující roli.

4. Napadají mě hráči jako David Kaše nebo Andrej Nestrašil, ale ty jsme měli pod dohledem i v minulých sezonách, objevili se v reprezentaci. David Krejčí, to je něco jiného. Moc mě zajímá, jak se zvládne adaptovat. Doufám, že mu Olomouc poskytne takové zázemí, že si to tam bude užívat. Je to sice vynikající hokejista, ale sám nic nezmůže. Potřebuje k sobě kvalitní spoluhráče. Snad to v Olomouci nějak vymyslí, aby se ukázala jeho extratřída.

5. Těžko říct. Jakmile někdo z mladíků hokejově vyletí, hned putuje do zámoří, Švédska nebo Finska. Málokdo už to má podobně jako třeba Dominik Kubalík. Zůstal v extralize do čtyřiadvaceti, dostal se do reprezentace a až pak odešel do zámoří. Ale pokud bych měl říct jedno jméno, výborně našlápnuto má David Jiříček z Plzně. Teď je důležité, aby ukázal psychickou vyspělost, ustál to a nepolevil. Doufám, že to zvládne a navážou na něj i další.

Jiří Tlustý

Nový asistent trenéra Kladna Jiří Tlustý.

1. Třinec má i nadále jeden z nejsilnějších týmů. Myslím si, že Oceláře budou nejvíce nahánět Sparta a Pardubice. Očekávám vyrovnanou sezonu, o první místo se bude bojovat až do konce základní části. Máme se na co těšit.

2. České Budějovice. Minulá sezona se jim vůbec nepovedla, ale během léta zajímavě posílily. Přišel Milan Gulaš, Lukáš Pech, do branky Dominik Hrachovina. Určitě budou mít ambice bojovat o šestku, ale záleží, jak si to sedne.

3. Jako Kladeňák doufám, že Rytíři zabojují o play-off, ale budou to mít hodně těžké. Přivedli celkem kvalitní posily. Nedávno jsem se bavil s Tomášem Plekancem, který hodně chválil brankáře Bowa. Když se mu bude dařit a vydrží mu zdraví, může to být jeden z rozhodujících faktorů. Domácí zápasy odehraje Kladno v Chomutově, kde asi nebude mít tak velkou podporu. Naopak Zlín umí hrát před vlastními fanoušky velmi dobře. Jsou organizovaní a mají propracovanou defenzivu. Podle mě se rozhodne mezi těmito dvěma týmy, možná se do toho namočí i Vítkovice. V přípravě se moc nedařilo Plzni, ale ta se zvedne.

Jágr možná zmešká start extraligy. Hráči k sobě nemají úctu, řekl o zákroku slávistů

4. Hodně mě zajímají sparťanské posily. Filip Chlapík a David Kaše jsou skvělí hokejisté. Kašemu se na začátku minulé sezony dařilo ve Varech. Ale je jasné, že největším lákadlem je David Krejčí. Jsem zvědavý, jak si s ním ostatní týmy poradí.

5. Bude hodně záležet na začátku sezony. Když se někomu bude dařit, mladí kluci dostanou víc šancí. Hodně se mi líbí Jiří Kulich z Karlových Varů. Energie pracuje s mládeží skvěle, Martin Pešout ho určitě podrží a dá mu prostor. Pak už to bude jen o jeho výkonech.

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
Litvínov
Sparta
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Třinec potřetí přemohl Budějovice. Kometa venku zabrala a vrací se do série

21. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:28

Ve třetích zápasech extraligového čtvrtfinále měly dva týmy šanci odskočit v sérii na 3:0. Třinci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Třinec se vyvaroval nemožného. Obhájci „ufackovali“ gól a Mazanec si oddechl

28. března 2024  21:58

Třinec v sedmém čtvrtfinálovém utkání porazil hokejisty Českých Budějovic 2:0. Celkově vyhrál 4:3...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  21:42

Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...