Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Senior (73) zkolaboval při hašení vlastního auta: Zachránil ho výboj policejního defibrilátoru

Další hrdinský čin policistů. S defibrilátorem zachránila hlídka lidský život.
Další hrdinský čin policistů. S defibrilátorem zachránila hlídka lidský život.  (Autor: Policie ČR)
Autor: DH - 
7. září 2021
14:08

Policisté z Liberecka si připsali další hrdinský čin. S defibrilátorem přispěchali na pomoc muži, který zkolaboval během požáru osobního vozidla ve své garáži. Muž i díky jejich včasnému zásahu přežil.

K požáru došlo osmadvacátého srpna okolo osmé hodiny večer v ulici U Nemocnice v Mimoni v jedné z tamních řadových garáží. Zahořelo zde osobní auto, které se jeho majitel nejprve pokusil sám uhasit, ale nakonec musel zavolat profesionální i dobrovolné hasiče. Na místě pak nechyběla ani hlídka policie ČR.

„Třiasedmdesátiletého vlastníka hořícího auta tato situace rozrušila natolik, že na místě zkolaboval. Praporčík Václav Serdel u něj ihned zkontroloval životní funkce a zjistil, že nedýchá. Strhl z něj proto košili a zahájil masáž srdce. Mezitím donesl místní strážník Jiří Samek ze svého služebního vozidla defibrilátor a společně k tělu seniora připevnili elektrody,“ uvedla policie.

Policisté přes speciálně navržený defibrilátor podali muži jeden výboj a pokračovali v srdeční masáži. Senior pak nabyl vědomí, a to ještě před příjezdem záchranné služby. „Za tento profesionální zásah zdravotníci policistovi mimoňského obvodního oddělení Václavu Serdelovi a městskému strážníkovi Jiřímu Samkovi poděkovali,“ doplnila policie ve svém prohlášení.

Praporčík Serdel přitom život s defibrilátorem nezachraňoval poprvé. V roce 2017 byl jedním ze dvou policistů, kteří v noci zachránili život tehdy dvanáctileté dívence, kterou doma ve spánku zastihla srdeční zástava. Rodiče přitom v té době vůbec netušili, že má jejich dcera nemocné srdce.

„V Libereckém kraji jsme za dobu fungování projektu "AED pro Liberecký kraj" pomohli zachránit život devíti lidem, zajímavostí jistě je to, že v šesti případech byli pacienti „v rukách“ mimoňských policistů,“ uvedla na závěr mluvčí liberecké policie Ivana Baláková.

Moly28 ( 7. září 2021 14:17 )

A proč má tedy ten senior u věku křížek, když přežil?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání