Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lesní běh Kalichem

Geffert: Hokejové akademie absolutně nesplnily očekávání. Podle Antoše projekt ztratil důvěru rodičů a agentů

Projekt juniorských akademií měl strádající český juniorský hokej znovu přiblížit světové špičce. Místo toho se k němu ozývá čím dál více kritických hlasů. Že akademie nefungují tak, jak si hokejový svaz představoval, přiznal i šéf akademií Pavel Geffert. Podle sportovního manažera Plzně Tomáše Vlasáka je dokonce projekt v současné podobě na zrušení.

Trénink juniorských hokejistů
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Dosažené výsledky akademií absolutně nenaplnily očekávání, která byla do jejich projektu vkládána," připustil Geffert ve svém kritickém příspěvku v on-line diskuzním fóru Kabina k tématu krize mládežnického hokeje.

"Důvodů, proč akademie nefungují, je celá řada, ale v první řadě bych jmenoval to, že se úplně vytratila soutěživost," doplňuje hokejový expert ČT a mládežnický trenér v pražské Slavii Milan Antoš. Aktuálních sedmnáct klubů je s ohledem na počty kvalitních hokejistů v juniorském věku příliš velké číslo.

Svaz plánuje zredukovat jejich počet zatím na šestnáct, ale to by nemělo být konečné číslo. Druhý problém podle Gefferta momentálně představuje svazový plán rozdělení finančních prostředků akademiím podle dosahovaných výsledků, což kluby odmítly.

Je nám líto, video expirovalo.
Spor o český hokej

"První chyba byla v tom, že se svaz rozhodl projekt centrálně řídit. Dřív vychovávaly Pardubice hráče jinak než Litvínov, a bylo to ku prospěchu. Teď se všechno tlačí centrálně. Přitom kluby očekávaly především větší finanční pomoc s mládeží," nešetří kritikou Antoš.

"Největší tragédie akademií v tuhle chvíli je, že ztratily důvěru rodičů a agentů. To už vidí úplně všichni. Nebudu vůbec komentovat zrušení a znovuobnovení ligy juniorů a další přešlapy svazu. A jak má agent šikovného kluka, pošle ho pryč, do Švédska, Finska nebo do OHL. V juniorkách zůstává průměr až lehký nadprůměr, ale špička už je pryč. Proto se mluví o zúžení extraligy. Ale bez volného pohybu hráčů a toho, aby nejlepší zůstávali, nemůžeme vytvořit kvalitní soutěž," domnívá se Antoš.

"V současné podobě jsou akademie na zrušení. Samozřejmě, že klubům to určitým způsobem finančně pomohlo, ale hokejově nás to neposunulo nikam. Dneska se mluví o zužování, ale to jsme přeci měli udělat už před deseti lety. Těžké zápasy dělají lepší hráče, ne že máme devatenáct týmů a nehraje se prakticky o nic," doplňuje Vlasák a připomíná případ Jihlavy, kvůli které se naopak soutěž před lety rozšiřovala, když byli junioři Dukly na sestup.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články