Největší podívaná víkendu ? No přeci Harald Grohs v Porsche 935!

Největší podívaná rakouského víkendu DTM? No přeci Harald Grohs v Porsche 935!

Nic proti pěkným GéTéčkům Ferrari, Mercedesu a BMW na gridu DTM ve Spielbergu – byla to jiná kombinace jezdec/vůz, která jim všem měla navrch: Bývalý špičkový pilot DARM, DTM a mistrovství světa sportovních vozů Harald Grohs dostal od zodpovědných Muzea Porsche možnost, vyzkoušet si na pár kol jejich v jedinečných barvách výrobce aperitivu Martini lakovaný  Porsche 935/77.

Zuffenhausenský výrobce nenasazoval typ 935 svého času pouze v továrni podobě. Tento model byl v letech 1976-1981 nabízen i k prodeji – a stal se absolutním šlágrem. Týmy jako Loos, Kremer, Joest, Max Moritz, Interscope nebo Barbour s ním ovládly velké maratony na celém světě.

 

 

 

77 letý Grohs začínal v poháru Renault 5 a velkou většinu závodů své dlouhé kariéry strávil v kokpitech nejrůznějších typů značky BMW. Ani Porsche 935 mu ale není cizí. Za soukromé stáje Georga Loose a Obermaier Racingu s ním třikrát nastoupil v Le Mans, kde roku 1980 s kolegy Schornsteinem a von Tschirnhausem skončili jako 8. celkové klasifikace.

O 41 let později se tedy „Nippel“ dočkal místa i v továrním voze o kterém přítomní technici Porsche tvrdili, že je „základ jeho šasi – a například i kompletní palubní deska –  ještě v originálním stavu“…

 

 

 

 

Text a foto: Roman Klemm