Folk s nádechem blues. Vzpomínka na Pepu Streichla

Josef Streichl byl u zrodu ostravského folku a dal mu nádech blues, hořkého tak akorát po ostravsku. Za pár dnů, 8. září, by měl 72, od srpna před osmi lety už jen vzpomínáme.

Čtěte také

„Včera jsem byl u muziky, u muziky celý den,“ zpíval před 25 lety, v roce 1996. Byly tam skupina Truc Blues s Richardem Kroczkem starším, Buty s Radkem Pastrňákem a Richardem Kroczkem mladším, Český rozhlas Ostrava s redaktorem Zdeňkem Toflem a mistrem zvuku Lubošem Výrkem – a Pepa Streichl. Další sloku známé lidovky už pojal po svém...

Jeden z klenotů českých hospodských odrhovaček pojal Pepa Streichl a výše zmínění hosté jeho představení v Ostravě-Vítkovicích před 25 lety jako blues. Koneckonců námět je světově univerzální. Stejně tak jako trampoty mužů středního věku obecně. Viz Domácí blues.

Na vítkovickém koncertě před léty pětadvaceti se proplétaly vlivy domácí folkové scény, kterou důsledně zachycoval právě ostravský rozhlas; jako by tušil, že Času je málo. Tady Pepa Streichl procítil text Karla Plíhala.

Času není nikdy nazbyt, a je dobře, že ostravský rozhlas tyhle poklady ve své fonotéce ukládá. Otěže koncertu Pepy Streichla v roce 1996 postupně přebíraly Buty s Radkem Pastrňákem, objevil se i Vlasta Redl. Variace Gheorga Zamfira s píšťalkou Milana Straky máme ve fonotéce už z půlky 80. let se skupinou Mikro Richarda Kroczka, v 90. letech melodii proslavil film Jízda – však o něm hezky mluvil režisér Jan Svěrák teď v Karlových Varech – tak si ji s chutí poslechneme i teď. Tak jako Pepa Streichl na závěr svého koncertu před 25 lety...

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.