Hlavní obsah

Cestování po Česku: výlety za sklem

Foto: CREATISTA, Shutterstock.com

Foto: CREATISTA, Shutterstock.com

Reklama

S blížícím se podzimem a horším počasím je dobré mít v záloze tipy na výlety, které se odbývají i pod střechou. Našli jsme takové, při kterých se dokonce i pořádně ohřejete a možná si odnesete něco na výzdobu svého domova. Pozveme vás totiž obdivovat umění českých sklářů.

Článek

Jestli v něčem v tuzemsku opravdu vynikáme, pak to je sklářské umění. To, co se rodí v českých a moravských sklárnách, obdivuje celý svět. Proč tedy některý z rodinných výletů nesměrovat právě tam, kde skleněné skvosty vznikají? Máme pro vás pár tipů.

Foto: Mapy.cz

SklárnyFoto: Mapy.cz

Skleněná zahrada v Kunraticích

Doslova skleněný svět najdete v Kunraticích u Cvikova. V roce 2015 si tu založil sklárnu Jiří Pačinek. Není nositelem žádné rodinné tradice, řemeslo mu učarovalo na školní exkurzi v muzeu skla v Novém Boru. A stal se jedním z nejvýznamnějších českých uměleckých sklářů, jehož jméno znají i v zahraničí. Jeho sklářský areál nabízí nejen návštěvu hutě, brusírny a prodejny, ale i procházku v magické Skleněné zahradě nebo návštěvu Křišťálového chrámu, unikátní výstavy v kostele. Můžete se stát na chvíli i sklářem a něco si vyfouknout a vytvarovat u malé pícky.

Sklárna je otevřená celoročně ve všední dny od 7 do 13:30, o víkendu od 7 do 12:30 hodin. Návštěvu je lepší dohodnout předem po telefonu. Vstupné je pro děti do 15 let 50 Kč, pro dospělé 100 Kč, rodinné 250 Kč. Zahrada je přístupná celý rok a zdarma.

Křišťálový chrám je otevřen celoročně ve všední dny od 9 do 16:30, o víkendu od 10 do 17:30. Také je lepší ohlásit se předem. Vstupné je dobrovolné a slouží k obnově kostela.

Foto: Pačinek Glass

Tyto exotické květiny nenajdete nikde jinde na světě než právě ve Skleněné zahraděFoto: Pačinek Glass

Ajeto v Lindavě

Sklárna Ajeto v Lindavě u Cvikova patřící dnes sklárně Lasvit vyrábí exkluzivní sklo, které najdete v galeriích po celém světě. Dlouho byla spojena se jménem Bořka Šípka, který byl v roce 1994 jedním z jejich zakladatelů. Práci mistrů můžete pozorovat jen tak či s odborným výkladem, kdo neodolá, může si práci sklářů i vyzkoušet a pomocí sklářské píšťaly vytvořit svůj výrobek.

Exkurze probíhají ve všední dny od 9 do 13 hodin, v sobotu a neděli je zavřeno. Komentované prohlídky začínají v 10, 11 a 13 hodin, na ty je potřeba objednat se předem. Exkurze s průvodcem stojí děti 80 Kč, dospělého 130 Kč a rodinu (2 + 2) 400 Kč.

Foto: Sklárna Ajeto

Po návštěvě huti můžete své zážitky probrat ve stylové Sklářské krčmě Foto: Sklárna Ajeto

Muzeum skla Nový Bor

Sklářské muzeum v Novém Boru nabízí skvostné sbírky rytého, malovaného, broušeného, hutně tvarovaného i zdobeného skla. Patří k nejstarším na světě a může se pochlubit i mnoha unikáty – například sbírkou secesně malovaného skla, která je největší na světě. Kromě historických kousků vystavuje třeba i exponáty z Mezinárodních sklářských sympozií, na které se sjíždějí špičky v oboru z celého světa, nezapomíná ani na mladé talenty, třeba i studenty místní sklářské školy.

Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, vstupné je pro děti 30, dospělé 50 a rodinu (2 + 2) 100 Kč.

Foto: Sklářské muzeum Nový Bor

Muzeum skla v Novém Boru nenabízí jen historické kousky, najdete tu i práce současných sklářůFoto: Sklářské muzeum Nový Bor

Restaurace se sklárnou

Navštívit muzeum, podívat se, jak sklo vzniká a ještě se u toho najíst? To zvládnete ve sklárně Novotný glass, která je také v Novém Boru. Vznikla podle návrhu Bořka Šípka z bývalé mateřské školy. Sklářská pec je v ní obklopena skleněnou stěnou, za kterou je restaurace, takže občerstvení i exkurzi do provozu můžete absolvovat v podstatě v jednom. V horním patře pak najdete muzeum se sbírkou moderního skla. Z ochozu muzea můžete také sledovat práci sklářů, v současné době není možné zajít za nimi přímo.

Sklárna pracuje od úterý do soboty od 9 do 17 hodin, muzeum je otevřeno od úterý do neděle v tutéž dobu. Vstupné do muzea je 50 Kč pro dospělé a 25 pro děti.

Foto: Novotný glass

Petr Novotný vyrábí i špičkové sklářské nářadí Foto: Novotný glass

Křišťál z Nižboru

Za luxusními výrobky z křišťálu se jeďte podívat do rodinné sklárny Rückl v Nižboru v krásném kraji kolem Berounky. Tradice tavení skla se v této rodině předává už tři sta let a není divu, že ji vypracovali do dokonalosti. Barevné sklo je taveno podle starých receptur, díky kterým má unikátní odstín, například pro Rückla charakteristický růžový. Při komentovaných prohlídkách nahlédnete do výroby a poznáte jednotlivé fáze od tavení po broušení nebo tvarování skla, můžete si vyzkoušet i práci brusiče.

Do konce září jsou prohlídky od středy do soboty od 9:15 do 13 hodin. Rodinné vstupné (2 + 2) je 400 Kč, dospělý zaplatí 150 a děti 100 Kč. Neuděláte chybu, když se předem ohlásíte telefonicky.

Foto: Sklárna Rückl

Exkurze jsou vhodné pro jedince i skupiny, dospělé i rodiny s dětmiFoto: Sklárna Rückl

Na návštěvě u Jakuba skláře

Huť Jakub v Tasicích je řadě návštěvníků povědomá, natáčel se zde totiž známý televizní seriál Jaroslava Dietla „Synové a dcery Jakuba skláře“. Areál patří mezi 12 nejvýznamnějších technických památek ČR a byl prohlášen Národní kulturní památkou.

Sklárna není ale jen muzeem a skanzenem, má i malou sklářskou pec, která je občas v provozu. Pokud byste si návštěvu chtěli načasovat na dobu, kdy bude v akci, podívejte se na webové stránky. Ale i kdybyste se náhodou netrefili, je ve více než 200 let staré sklárně co k vidění. Součástí areálu je i prodejní galerie.

Do konce září lze do sklárny dorazit od úterý do neděle od 10 do 17 hodin, od října pak ve stejné dny do 15 hodin. Dospělý zaplatí vstupné 80 Kč a děti 40 Kč.

Foto: Archiv sklárny Tasice

Ve sklárně Jakub Tasice najdete mimo jiné i prodejní galerii výtvarníka Zdeňka Kunce a dalších sklářských výtvarníkůFoto: Archiv sklárny Tasice

Sklo i pivo v Harrachově

Sklárna Novosad a synové v Harrachově je druhou nejstarší v republice a může se pyšnit tím, že je tu vše téměř v původní podobě a plně funkční. Prohlídka vede provozy, kde se seznámíte s výrobou skla, představí třeba i přes sto let starou brusírnu a vodní turbínu. Po předchozí domluvě si můžete vyfouknout vlastní baňku. Zajímavé je muzeum skla s expozicí dějin sklářské hutě a tradiční výroba broušeného, malovaného a leptaného skla.

V rámci areálu můžete navštívit i minipivovar s restaurací, které mají vyhlídku do sklářského provozu, nebo pivní lázně.

Na exkurzi lze přijít každý den od 8 do 15 hodin, muzeum je otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Za exkurzi i návštěvu muzea dají dospělí 150 Kč, děti 40 Kč. Velkým skupinám je doporučeno objednat se předem.

Foto: Sklárna Harrachov

Práci sklářů zde uvidíte hodně zblízkaFoto: Sklárna Harrachov

Reklama

Související témata:
Sklárny

Načítám