Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.09.2021 05:58:00

Akciový trh jako Keynesova "soutěž krásy"

John Maynard Keynes je často označován jako nejvlivnější ekonom 20. století. O tom, jak úspěšným investorem byl, se doteď vedou diskuse, ale většina se přiklání k tomu, že po těžkých začátcích, kdy dokonce dvakrát de facto zkrachoval po obchodování s měnami a komoditami, našel cestu k úspěchu.

Keynes se po krachu v roce 1929 zaměřil na akcie a od 30. let dokázal výrazně překonávat hlavní benchmarky. Jeho názory na investování nebyly v průběhu jeho kariéry dostatečně konzistentní, aby se s z nich dala utvořit jednoznačná investiční strategie, i když jeho pozdější obchodování bylo hodně podobné dnešnímu přístupu hodnotového investování, za jehož zakladatele je považován Benjamin Graham.

Keynes byl v oblasti investování vyhlášeným skeptikem, když zastával názor, že budoucnost je nepředvídatelná a investoři při svém rozhodování nemají ani zdaleka dokonalé informace. Ve své knize Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz uvedl: „Jestliže mluvíme upřímně, musíme připustit, že základ naší znalosti při odhadování výnosu z železniční společnosti, dolu na měď, textilní továrny, dobrého jména patentovaného léku, transatlantického parníku, budovy londýnské City v desetiletém horizontu se rovná málu a někdy taky ničemu“.

Podle Keynese jsou ceny tvořeny velkým množstvím neznalých investorů, kteří se snaží odhadovat růst ceny spíše na základě nedávného vývoje, aniž by pro svůj názor měli silnější základy. Tyto slabé základy pak vedou k rozkolísanosti trhů, což přináší vlny optimistických a pesimistických nálad, které jsou neodůvodněné, ale přece jsou v jistém smyslu opodstatněné tam, kde neexistuje žádný pevný základ pro rozumný odhad. Je otázka, jak by Keynes vnímal dnešní situaci, když více než 90 % objemů na trhu dnes tvoří profesionální institucionální investoři. V jeho době dosahovali institucionální investoři sotva 10% tržního podílu.

Při popisu investičního procesu Keynes často používal výrazy jako stádové chování nebo zvířecí pudy a sám se snažil z těchto situací profitovat. Neměl problém s nákupem „drahých“ akcií, pokud věřil, že v blízké době se najdou investoři, kteří budou za ně ochotni zaplatit ještě více.

Ve své výše uvedené knize přišel s jednou zajímavou konstrukcí, která má své kouzlo i dnes. Tato konstrukce přirovnává proces investičního rozhodování k novinové soutěži krásy, kde se soutěžící snaží vybrat 6 nejhezčích obličejů ze stovky fotografií, a vítězem se stává ten, který se bude nejvíce blížit průměrným preferencím všech soutěžících. Je zřejmé, že při takto stanovených pravidlech soutěžící nebude vybírat obličeje, které se jemu osobně líbí nejvíce. V druhém stupni úvahy budou tedy vybírat soutěžící obličeje, které by se mohly nejvíce líbit ostatním. Podle Keynese se ale nacházíme již ve třetím stupni, kdy hledáme takové obličeje, které budou ostatní považovat za v průměru nejhezčí neboli slovy Keynese „..odhadování toho, co se v průměrném názoru očekává, že je průměrný názor.“

Keynes věřil, že takto se chovají i investoři na akciovém trhu, když vybírají akcie ne podle toho, jak vnímají jejich fundamentální hodnotu, ale na základě odhadu toho, co si o této fundamentální hodnotě myslí ostatní investoři. Myslím, že Keynes s tímto přirovnáním nepřišel jako s kritikou systému. Spíš tímto popsal věci, tak jaké jsou, a sám se nebál tohoto psychologického přístupu využít k úspěšném investování.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688