Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místa pro volby z auta pro lidi v karanténě se na Vysočině nemění. Všude by měl stačit jeden stan

Kraj Vysočina počítá s tím, že takzvané drive-in hlasování pro lidi v karanténě či izolaci kvůli covidu-19 bude při podzimních sněmovních volbách na stejných místech jako při loňských volbách krajských. Ve volebních komisích budou pracovníci krajského úřadu, potřebné ochranné pomůcky kraj uvolní ze svých strategických zásob, ve kterých je i přes 230 tisíc respirátorů. Novinářům to řekli hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) a ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.

Ve strategických zásobách má Kraj Vysočina ochranné pomůcky za asi 9,5 milionu korun včetně asi 230 tisíc respirátorů FFP2 a více než 305 tisíc párů rukavic. Pro zajištění voleb uvolní 300 respirátorů, 1800 rukavic a 600 ochranných oděvů. „Protože ty ochranné pracovní pomůcky samozřejmě podléhají nějaké expiraci, tak je chceme postupně rozmělňovat. Pokud nás samozřejmě situace nedonutí, abychom je naopak nakupovali, což doufám, že ne," řekl Vítězslav Schrek. Pomůcky v krajské zásobě podle něho mají dobu použitelnosti ještě přibližně rok.

Při loňských krajských volbách se přímo z auta hlasovalo v Jihlavě na odstavném parkovišti v Žižkově ulici, v Pelhřimově u zimního stadionu, v Havlíčkově Brodě u koupaliště, ve Žďáru nad Sázavou u rychlobruslařského oválu a v Třebíči na parkovišti v Otmarově ulici. Kraj Vysočina zaplatil za fungování míst pro hlasování z auta při loňských krajských volbách okolo 30 tisíc korun, řekla krajská mluvčí Jitka Svatošová. „Letos mohou být náklady jiné, protože si spoustu věcí budeme muset zařídit sami," řekla Jitka Svatošová.

Podle Kadlece je možné, že na hlasovacích místech bude na rozdíl od loňského roku vždy jen jeden stan. „Kdyby se ta epidemie, nedej bože, začala nějak rozjíždět, tak bychom asi volili dva stany, ale v tuto chvíli by nám asi stačil jeden," řekl Zdeněk Kadlec. Za posledních sedm dní potvrdily na Vysočině testy covid-19 u 78 lidí, vyplývá z informací ministerstva zdravotnictví.

Hlasování lidí v karanténě či izolaci kvůli covidu-19 umožnil zákon podepsaný 3. srpna prezidentem republiky. Takzvané drive-in hlasování bude možné ve středu 6. října od 8:00 do 17:00. Zákon pro letošní volby také znovu umožňuje hlasovat do zvláštních přenosných volebních schránek těm, kteří nebudou moci využít drive-in místo, a hlasování v pobytových zařízeních sociálních služeb, které by byly kvůli nákaze v době voleb uzavřené.

Ohodnoť článek

Štítky správa, volby, parlament, drive-in, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, karanténa, stan, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místa pro volby z auta pro lidi v karanténě se na Vysočině nemění. Všude by měl stačit jeden stan | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.