Kara Trutnov je na cestě od Mičky k Raškovi s Rinthem. K novému osudu zbývá poslední krok

Prodejna módní značky Kara

Prodejna módní značky Kara Zdroj: Michael Tomeš / E15

Po dnešku je jasněji o budoucnosti kožešnické legendy Kara Trutnov. Investiční skupina Natland navrhla soudu plán reorganizace Kary, jehož výsledkem má být byznysový restart. Natland podnikatele Tomáše Rašky je tak poslední krok od ovládnutí Kary. Ta by se případným říjnovým schválením reorganizačního plánu definitivně odpojila od zkrachovalé skupiny C2H podnikatele Michala Mičky. 

„Zachování chodu Kary bude znamenat o téměř třetinu vyšší částku na uspokojení věřitelů, než kdyby šel podnik do konkurzu. Skupina Natland navíc hodlá financovat právní spory na uplatnění škod vůči některým osobám zodpovědným za úpadek společnosti Kara, aby výtěžek získali nezajištění věřitelé,“ vysvětluje Hana Filipová, mluvčí skupiny Natland, největšího věřitele Kary.

Základními kroky reorganizace mají být změna kapitálové struktury Kary, tedy zrušení stávajících akcií firmy znějících na dceřinou společnost Mičkovy skupiny C2H a vydání nových akcií do vlastnictví společnosti Natland Pohledávková V. Firma prostřednictvím Raškova vehiklu zároveň získá 23 milionů korun na výplatu věřitelů Kary, kteří své pohledávky nemají zajištěné majetkem kožešnické firmy. Na seznamu věřitelů figuruje i aktuální vlastník C2H.

„Současný jediný akcionář Kary, C2H PE SPV Alfa, neobdrží ničeho, neboť to insolvenční zákon ani neumožňuje,“ uvádí se v reorganizačním plánu, který Natland v úterý předložil Krajskému soudu v Hradci Králové.

Pro Mičkovu skupinu dlužící vlastním věřitelům vyšší stovky milionů korun byla Kara jednou z nejhodnotnějších položek z jejich někdejšího akvizičního portfolia, a tím pádem i určitou nadějí zástupů Mičkových věřitelů na získání alespoň části peněz investovaných povětšinou do dluhopisů skupiny C2H.

„Schválení posudku věřiteli bude znamenat prakticky nulové uspokojení věřitelů skupiny C2H,“ uvedl bývalý finanční ředitel Mičkova holdingu C2H Pavel Bednář s odkazem na znalecký posudek hodnoty Kary, který nechala firma vypracovat přes léto a jehož zářijové schválení bylo podmínkou předložení reorganizačního plánu firmy. 

Insolvenční návrh na sebe podala Kara začátkem letošního února. Uvedla, že její hospodaření negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády v souvislosti se šířením koronaviru. Investiční skupina C2H podnikatele Michala Mičky koupila firmu Kara v roce 2018.