Firmy v Ústeckém kraji mají problém se zpožděnými dodávkami materiálu. Chybějí i součástky pro výrobu

8. září 2021 14:12

Některé průmyslové firmy v Ústeckém kraji teď bojují s takovými problémy, jako je nedostatek elektronických součástek nebo zpožďující se dodávky materiálu. Někde to řeší tak, že nechávají svoje zaměstnance jeden den v týdnu doma, jinde se zase snaží předzásobit vším, co k výrobě potřebují.

Třeba v děčínské opravně vlakových vagonů teď kvůli nedostatečným dodávkám barvy nabírá zpoždění lakovna.

„Nás hodně trápí cena železa, protože jak stoupá ta, tak stoupá i cena dílů, které na ty vagóny hodně používáme,“ vysvětluje ředitel firmy RYKO Martin Vošta a dodává: „Dnes jsme v podstatě ve vleku těch dodavatelů, které prosíme, aby dodrželi termín.“

Ceny rostou a materiálu je málo

Ceny materiálu i elektřiny rostou podle něj skokově, firma má ale přitom dlouhodobé smlouvy se zákazníky, a tak může nárůst nákladů promítat do svých cen jen velmi pozvolna.

„Nejsme schopni za ty ceny, se kterými jsme počítali, sehnat barvy ani mazivo,“ shrnuje Vošta.

Firma má teď hodně peněz umrtvených ve skladech, snaží se předzásobit vším, co k práci potřebuje.

„Jsme rádi, když něco seženeme, a ani se neptáme, za kolik – jen prosíme, aby to bylo za kratší dobu, než půl roku,“ doplňuje ředitel firmy RYKO Martin Vošta.

Zásoby si také dělá Ladislav Justra, jeho rodinná firma na výrobu trezorů teď tak funguje bez omezení.

„Máme jen problémy s cenou plechů – o 130 procent je dost. Naštěstí jsme se předzásobili – máme rezervy na tři měsíce určitě,“ konstatuje Justra.

Některé firmy plánují propouštět

Podle ředitelky Okresní hospodářské komory v Chomutově Ivy Košanové některé firmy teď kvůli nedostatečným dodávkám stagnují. „Promítá se to do toho, že v pátek zůstávají zaměstnanci doma. I ty firmy predikují, že ta doba bude velmi složitá, že dojde k propouštění,“ shrnuje.

Na druhou stranu si firmy například na Děčínsku stěžují, že kromě materiálu chybí i šikovní dělníci do výroby.

Spustit audio

Související