Úspěšná investice ESPIRA Investment v JK Education se po třech letech plánovaně naplňuje, fond se rozhlíží po dalších příležitostech v segmentu vzdělávání ve střední Evropě 

Praha, 8.9.2021  – Díky finančnímu partnerství a cílené manažerské podpoře ESPIRA Investments skupina JK Education v průběhu uplynulých tří let zdvojnásobila počet studentů, otevřela další dvě mezinárodní střední školy v Bratislavě a Záhřebu a spustila program American Academy Online. Pro ESPIRA Investments tato investice splnila očekávané růstové plány, což jí umožnilo realizovat exitovou strategii již po třech letech. 

ESPIRA Investments aktuálně prodává svůj 50% podíl ve společnosti JK Education jejímu spoluzakladateli a CEO Ondřejovi Kaniovi. Firma se během působení ESPIRA Investments úspěšně rozvíjela, a to navzdory pandemickým omezením. Dokázala se velmi rychle přizpůsobit náročným COVID podmínkám a v uplynulém roce tak například rozběhla nové vzdělávací služby, jako výše zmíněnou American Academy Online, a také se jí povedlo úspěšně přenést do online prostoru veletrhy o vzdělávání.

„Ondřej Kania je podnikatel a vizionář s inspirativním osobním příběhem. To naše počáteční rozhodování o investici do JK Education výrazně ovlivnilo. Chtěli jsme investovat do něčeho, čemu věříme a co nám dává smysl a zároveň podpořit českou firmu, která má ambici vyrůst do nadnárodních rozměrů. Důkladnou znalost segmentu vzdělávání hodláme zúročit i do budoucna, protože jsme přesvědčeni, že podobné investice, které mají pozitivní společenský dopad, jsou v CEE regionu mimořádně důležité,“ vysvětluje Andrea Ferancová Bartoňová, zakládající partnerka ESPIRA Investments. A doplňuje, že v hledáčku jejich investorského zájmu jsou aktuálně například tzv. edtech firmy (oblast vzdělávacích technologií).

„Po třech letech synergické spolupráce dochází k plánovanému zhodnocení investice našeho finančního partnera, který nám až dosud pomáhal se strategickým vedením, přinášel nám nové kontakty a finanční a manažerské poradenství,“ komentuje aktuální dění Ondřej Kania, majitel a výkonný ředitel JK Education, a dodává: „naším cílem je připravovat studenty na úspěšný život a měnit je v lídry se smyslem pro samostatnost a odpovědnost. ESPIRA Investments nám výrazně pomohla v naplňování našich byznysových plánů, navíc díky mimořádné osobní angažovanosti celého jejich týmu získaly naše aktivity nové impulzy, a za to jim patří obrovské poděkování.“

Na přípravě a realizaci exitové strategie se podílely zkušené právní týmy Squire Patton Boggs a HKDW HOLASEK, celá transakce byla vypořádaná 7. září 2021. Po dohodě obou stran se kupní cena, dílčí parametry ani finanční detaily nebudou zveřejňovat.

O ESPIRA Investments 

ESPIRA Investments je fond private equity, který investuje do malých a středních podniků ve střední Evropě. Fond investuje jeden až tři miliony eur na jednu společnost převážně formou růstového kapitálu. Součástí investiční strategie je podpora společností, v nichž působí na řídících pozicích jak muži, tak i ženy. ESPIRA vyhledává podnikatele a podnikatelky, kteří úspěšně vedou svůj podnik a zachovávají si nadšení pro další růst. Filozofií ESPIRY je stát podnikatelům po boku a svými zkušenostmi a kapitálovou investicí jim pomoci plnit podnikatelské sny. Mezi investory fondu ESPIRA se řadí Evropský Investiční Fond, zakládající partnerky společnosti ESPIRA Investments Andrea Ferancová Bartoňová a Emília Mamajová, rodinné investiční společnosti a další lokální i mezinárodní investoři.