Šumperk: Muzeum zaplní na tři dny houby

08.09.2021 17:57

Výstava živých hub v šumperském Vlastivědném muzeu letos proběhne od čtvrtku 9. do soboty 11. září. Dvaadvacátý ročník oblíbené akce je věnován dlouholeté zaměstnankyni muzea, botaničce a bryoložce Magdě Zmrhalové. Právě díky jejímu úsilí se v Šumperku od roku 1999 mykologická výstava pořádá.

Šumperk: Muzeum zaplní na tři dny houby
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Otevřena bude opět mykologická poradna, vedená T. Tejklovou, L. Zíbarovou a D. Dvořákem. Návštěvníci si budou moci nechat své houby odborně určit a mohou také poskytnout své nálezy k vystavení.

Anketa

Má Babiš pravdu, že je třeba přivézt Ukrajince, kteří by nahradili chybějící pracovní síly u nás?

20%
56%
hlasovalo: 43106 lidí
„Aby byla zajištěna pestrá škála exponátů, prosíme širokou veřejnost o podporu výstavy, a to sběrem hub k vystavení. Uvítáme jakékoliv čerstvé druhy hub. Lidé je mohou odevzdávat v pokladně muzea během středy 8. září, nebo je mohou donést přímo na výstavu,“ řekla tisková mluvčí muzea Eva Šebestíková. Zdůraznila, že lidé by houby měli přinášet neočištěné a neokrájené, ideálně doplněné údajem o lokalitě a biotopu či okolo rostoucích dřevinách. „Prosíme také o uvedení jmen sběratelů, neboť vzácné či méně běžné druhy hub budou po skončení výstavy zaherbářovány,“ doplnila Šebestíková.    

Ilustrační snímek   výstava hubVýstava proběhne v předsálí Rytířského sálu. Protože budou vystaveny živé houby, je její konání časově omezeno na pouhé tři dny. Ve čtvrtek a v pátek bude otevřena od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 12 hodin.

V rámci doprovodného programu proběhne také přednáška mykoložky Terezy Tejklové nazvaná Houby jedlé a jim podobné jedovaté. Uskuteční se ve čtvrtek 9. září v 17 hodin v přednáškovém sále muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …