Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Českem se prohnalo speciální hasičské vozidlo Safety Car od Drägeru, představilo se i na TFA ve Svitavách

U 143 tisíc výjezdů zasahovali v loňském roce čeští hasiči. I když uhašení požáru trvá obvykle jen několik desítek minut, škody, kterým v uplynulém roce dokázali zabránit, přesahují 15 miliard korun.

Nejlepší dostupné vybavení jim proto přivezlo Safety Car, které bylo k vidění i na Mistrovství České republiky v TFA ve Svitavách.

Vteřiny. Vše běží rychleji, než si většina z lidí dokáže představit. Vteřiny rozhodují při převlékání do výstroje, na cestě k zásahu i při zneškodňování rizik. Rozhodují o rozsahu škod, náročnosti zásahu i dalších dopadech.

O tom, že jsou zásahy náročné a nebezpečné, asi všichni dávno víme. Jejich náročnost se přitom zvyšuje s každým patrem, které hasiči musí vystoupat, a těch pater je v moderní zástavbě stále více.

Nové technologie nám naštěstí umožňují sledovat potřebný výcvik i samotné zásahy a přizpůsobovat jim výbavu, kterou sborům nabízíme,

vysvětluje účel nového Safety Car Pavel Chovančík, absolvent Vysoké školy Baňské a bývalý profesionální hasič, který svoji několika kilovou výstroj pověsil před pár lety na hřebík a rozhodl se stát členem obchodního týmu společnosti Dräger.

Náročnost i technologie se posouvají každým (k)rokem

Dräger v minulém týdnu křižoval Českou republiku se svým Safety Car vybaveným nejnovějšími technologiemi.

Přesto, že například na vzduchové dýchací přístroje, detektory plynů a hasičské přilby od Drägeru se hasiči českých záchranných sborů spoléhají už roky, vybavení se neustále vyvíjí a jestli je někde potřeba si vybavení vyzkoušet a osahat, platí to určitě právě u hasičů a složek záchranných jednotek.

Dräger Safety Car je naší vlajkovou lodí. Jedno auto, které představuje ty nejlepší a nejnovější technologie, na které se mohou spolehnout nejen hasičské sbory.

Pod hasičským vybavením si řada lidí představí jen automobil, ochranný oděv a hadici. Toho, co může pomoci chránit majetek i životy je ale mnohem více,

doplňuje Pavel Chovančík.

30 kilo vybavení se snadno pronese

Jaké vybavení nesmí na palubě Safety Car chybět? Není toho málo. Základem výbavy jsou proto přenosné detektory plynů. Upozornit dokážou na přítomnost neviditelných toxických i hořlavých plynů a výparů či nedostatek kyslíku.

Například naše přenosné detektory plynů X-am 2500 Ex dokážou rychle a spolehlivě detekovat přítomnost nebezpečných výbušných plynů. Kontrola toxických a výbušných látek přitom není otázkou jen při zásahů hasičů.

V průmyslových halách i německém parlamentu využívají stejný systém už 30 let i stacionární detekční systémy,

vysvětluje produktový specialista Pavel Chovančík.

Vedle několika typů detekčních přístrojů plynů ale na palubě Safety Car nechybí ani nejmodernější hasičské přilby, masky s komunikací, komunikační jednotky do přileb, termokamera nebo nejnovější vzduchové dýchací přístroje.

Vybavení, které zásahové jednotky potřebují, není málo. Výstroj a výzbroj jednoho hasiče proto často váží i 30 kilo. Cílem Drägeru je ale ukázat, že vše jde efektivněji, bezpečněji, a přitom s nižší zátěží.

Sáhnout si na bezpečí chtěli nejen hasiči a profesionálové z firem, nadchlo i děti

Jednou z hlavních zastávek, na které bylo Dräger Safety Car k vidění, se stalo Mistrovství České republiky v TFA ve Svitavách, kterého se zúčastnily téměř dvě stovky závodníků.

Přečtěte siNejtvrdší dobrovolní hasiči změřili své síly ve Svitavách. Na start se poprvé v historii mistrovství postavily i ženy

Sportovní výkony a prezentace moderní techniky ale zaujala nejen profesionály u stánku. Nadchla i veřejnost a neméně děti.

Je radost, že se malí kluci stále chtějí stávat hasiči. Jestli ale někdo ještě náročnost práce hasičů a důležitost kvalitní techniky podceňuje, měl by se příští rok také přijít podívat na to, jak obtížný takový výstup je i pro ty nejlepší zkušené a trénované hasiče.

I proto je důležité, že se technologie zlepšují, vybavení se častěji přesně konfiguruje pro konkrétní osobu a postupně se daří snižovat i váhu hasičského vybavení,

dodává Pavel Chovančík.

Sdílet