Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na tradiční rodinu nesahejte, píše Fiala. Nezná své voliče, míní aktivisté

  20:48
„Nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené,“ napsal ve své knize Petr Fiala od A do Z. Jeho výrok vzbudil vlnu nevole. Přestože manželství pro všechny není nejdůležitější téma kampaně, mohou kvůli němu v koalici Spolu později nastat spory, míní politolog Jan Kubáček.
Petici za zákon, který by umožnil manželství pro všechny, podepsalo do září 2021 146 tisíc lidí.

Petici za zákon, který by umožnil manželství pro všechny, podepsalo do září 2021 146 tisíc lidí. | foto:  František Vlček, MAFRA

„Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce. Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené. Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. Tak to prosím taky respektujte,“ napsal Fiala v kapitole Rodina. 

„‚Tradiční‘“ rodinu musí společnost v zájmu svého přežití chránit. Už bychom s tím měli začít, než bude pozdě. Na rodinu mi nesahejte,“ dodal.

Jeho výrok vyvolal negativní reakce mezi diskutujícími, ale také mezi aktivisty za práva menšin. „Velký smutek. Já vám, pane Fialo, na rodinu nesahám, nijak vás neomezuji. To vy říkáte nám, že my nemůžeme a nesmíme mít plnohodnotné rodiny. Kde je ten racionální přístup? Kde je ochrana osobní svobody? Kde je ‚patříme na Západ‘? Není,“ napsala Adéla Horáková, právnička iniciativy Jsme fér, která za manželství pro všechny bojuje.

Fiala se navíc v kapitole s názvem Konzervatismus sám zmiňuje, že tíhne k britskému konzervatismu. Ve Velké Británii však manželství pro všechny právě konzervativci v čele s premiérem Davidem Cameronem pomohli schválit. Sám Cameron k tomu tehdy řekl, že „i kdyby změna zákona znamenala, že se jediný mladý muž nebo žena budou cítit bezpečněji, silněji, lépe (...) při coming outu, bude to znamenat, že to za to stálo“.

„Předseda ODS nezná svoje voliče a voličky a už vůbec ne potřeby a strasti statisíců gayů a leseb v naší zemi – občanů a občanek, pro které pracuje za peníze z našich daní,“ uvedl mluvčí Jsme fér Filip Milde. Jak podotýká, podle průzkumu agentury Median, kterou si Jsme fér nechalo vypracovat v roce 2019, se 61 procent voličů a voliček ODS vyslovilo pro manželství pro všechny. 

Celkově také podle nejnovějšího průzkumu agentury manželství pro všechny podporuje 67 procent Čechů a Češek.

„Zdaleka nejhorší je věta ‚tak to prosím respektujte‘. Homofobie není názor, je to nenávistný postoj, který podněcuje diskriminaci a násilí vůči LGBTQI+ lidem,“ uvedl v reakci na Fialu aktivista a zakladatel Reclaim Pride Kryštof Stupka.

Manželství pro všechny není téma číslo 1

Podle politologa Jana Kubáčka Fialův výrok odpovídá tomu, že vede v zásadě konzervativnější část koalice. „Nyní se snaží oslovit velkou část veřejnosti a uvědomuje si, že není vůči tomuto tématu vyhraněná a vnímá to jako individuální rozhodování. Má to logiku – neodradit, ale zároveň nebýt konzervativním bijcem, což by se proti němu mohlo otočit,“ popsal.

Jak Kubáček dodává, manželství pro všechny navíc není v současné době nejstěžejnější část kampaně. To bude primárně ekonomika, sociální tematika a premiér Andrej Babiš. „I když je manželství pro všechny teď pro někoho zásadní téma, tak mu to odpustí s odůvodněním, že hlavní je porazit Babiše,“ dodal.

Právnička: Když se LGBT lidé ozvou o svá práva, jsou politici v šoku

Zároveň je podle něj pravděpodobné, že v koalici Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09 spory vzniknou, až se téma manželství pro všechny bude projednávat. „Lidovci to vidí úplně jinak než TOP 09, takže to nejspíš dopadne jako volné hlasování a nechá se to na každém jednotlivém poslanci,“ míní Kubáček.

Manželství pro všechny dělí Sněmovnu

Proti manželství pro všechny jsou KDU-ČSL, SPD, ODS i část ANO. 

Stejný názor jako Fiala má šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Ten se při rozpravě nechal slyšet, že by se význam manželství neměl rozřeďovat tím, že se prostě řekne, že je pro všechny. Lidovecký poslanec Marek Výborný, který je za KDU-ČSL trojkou na pardubické kandidátce, se pokusil iniciovat změnu znění Listiny základních práv a svobod tak, aby jasně definovala manželství jako „svazek muže a ženy“.

„Proto chceme do Listiny doplnit čtyři, respektive pět slov, že nejenom rodina a rodičovství, to už je dnes, ale také ‚manželství jako svazek muže a ženy‘ jsou pod ochranou zákona,“ uvedl Výborný.

Naopak předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při debatě ve Sněmovně řekla, že i když je katolička, manželství pro všechny podpoří.

Šéf SPD Tomio Okamura pak uvedl, že by „nikdy nechtěl být adoptován stejnopohlavním párem“, přestože byl část dětství v dětském domově. Dodal, že by radši skočil z okna.

„Je marginální skupina, která vystupuje bojovně proti. I ve velmi katolických zemích Evropy byl již zákon přijat,“ uvedl komunista Jiří Dolejš, který manželství pro všechny podpořil.

Práva ano, manželství ne?

„Kdybych to měl zjednodušit, ukazuje se, že poslanci by nejraději podpořili po právní stránce stejnou situaci jako manželství, ale byli by rádi, aby se to jmenovalo jinak. Právní věc jim tolik nevadí, ale mají problém se symbolikou,“ uvedl Kubáček.

„To líbivé heslo ‚práva ano, manželství ne‘ je vlastně protimluv. Manželství je také právo a mít rovná práva je základní kámen té debaty. Takže ‚práva ano, manželství ne’ by se spíš mělo přejmenovat na ‚některá práva ano, ale to hlavní, právo na manželství, to ne‘. Nepovažujeme to za řešení, naopak to považujeme za krok zpátky, který by na mnoho let uzavřel debatu o manželství jako takovém,“ uvedla Horáková.

Nyní mohou gayové či lesby uzavřít v Česku jen registrované partnerství, což jim ale nedá stejná práva jako manželům. Registrovaní partneři nemají například nárok na vdovský důchod a uzavřením partnerství jim nevzniká společné jmění, nemohou si ani společně osvojit dítě.

Sňatky stejnopohlavních párů přitom umožňují i některé silně katolické země, například Španělsko či Irsko. Manželství pro všechny uzákonilo celkem přes třicet států po celém světě. Od roku 2019 také Rakousko, Tchaj-wan a naposledy například Ekvádor.

Anketa mezi poslanci na téma sňatky homosexuálních párů (únor 2018):

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...