Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V ANO se upírají zraky na ministryni financí: Alena na Hrad?! Co si myslí politologové?

Autor: Vera Renovica - 
9. září 2021
05:00

Z pevného »nikdy« se stalo ještě pevnější „možná“. Premiér Andrej Babiš (67, ANO) nedávno nevyloučil, že by v roce 2023 zkusil dosáhnout na nejvyšší volební metu – Pražský hrad. Ale kdyby se něco nevyvedlo, má podle informací Blesku hráče v záloze, ministryni financí Alenu Schillerovou (57, za ANO)!

Šéfka státní kasy je v Průhonicích dlouhodobě považována za loajální a týmovou hráčku. Rád ji má i současný prezident Miloš Zeman (76) – ten ji jednou dokonce prohlásil za „božský dar, kterého se ti (Babišovi – pozn. red.) dostalo z nebes“.

Podle dvou nezávislých zdrojů blízkých premiérovi, s nimiž Blesk komunikoval, se má věc následovně: Kdyby se Babiš z jakéhokoliv důvodu rozhodl, že sám na Hrad kandidovat nebude, a zároveň Schillerová odvedla dobrou práci v říjnových volbách, nasadili by ji.

Souboj dam

Poslat do boje ženu by dávalo smysl i proto, že se vynořují jména dalších kandidátek z řad dam včetně ekonomky Danuše Nerudové (42), advokátky Kláry Long Slámové (43) a spekuluje se i o státní zástupkyni Lence Bradáčové (48).

Proti ženě může jít naplno jen žena, muž u toho bude vždy vypadat jako hulvát,“ řekl Blesku zdroj. Podmínka dobrého výsledku ve sněmovních volbách je ale u Schillerové, která je jedničkou v Jihomoravském kraji, podle zdroje Blesku neoddiskutovatelná. Byť na ni lidé v kontaktní kampani reagují velmi dobře, do vlády přišla jako úřednice a nikdy nikam nekandidovala, dokonce ani není členkou ANO.

Nevím, neznám

Za sebe mohu říci, že se plně soustřeďuji na svou úlohu ministryně financí a samozřejmě také na vítězství ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ bagatelizovala v reakci pro Blesk celou věc Schillerová. Na dotaz, zda ví, že se o ní v hnutí ANO uvažuje jako o kandidátce na Hrad, napsala, že „…informace, o kterých hovoříte, nemám.“

A co Babiš? „Hnutí ANO kandidáty na prezidenta ještě neřešilo, budeme je řešit až příští rok,“ odpověděl Blesku premiér.

Vyloučit nelze jen smrt

Babiš v minulosti vyloučil kandidaturu na prezidenta s tím, že ho ta práce nemotivuje. V rozhovoru pro Prima CNN na začátku roku ale otočil. V reakci na přímý dotaz na svoji případnou kandidaturu řekl: „Co můžeme vyloučit? Nevyloučit můžeme jen smrt.“ Vzápětí i sám Zeman řekl, že by mu dal svůj hlas.

Politologové: Dobrá volba, ale…

Lidé, kteří jsou tak trochu v pozadí, jsou super, dokud je nevystrčíte do popředí. To si v kostce myslí o případné kandidatuře Aleny Schillerové politolog Josef Mlejnek. „To bylo vidět na Jiřím Drahošovi, měl opravdu velikou podporu, ale pak se sesypal. Najednou se ukázalo, že on není politik, že nemá schopnosti lídra, a že když nastane souboj (v prezidentské volbě s M. Zemanem – pozn. red.), on se toho vlastně bojí,“ řekl Blesku. Dodal, že je naprosto zásadní, jak si Schillerová povede v parlamentních volbách. „Je to ale za hnutí ANO volba, která stojí za úvahu,“ tvrdí.

Podle politologa Jana Kubáčka musí být Schillerová jednou z více záloh, jinak mu to připadá divoké. „Je tu problém, že Alena Schillerová nemá zahraničněpolitickou kompetenci a, jak se ukázalo, ani skvěle nevládne angličtinou. Přitom právě tohle se ukazuje jako jeden z důležitých aspektů pro voliče,“ okomentoval pro Blesk a dodal, že bude strašně záležet, kdo budou ostatní kandidáti. Budou-li v tomto ohledu také slabší, mohla by prý uspět.

Nejúspěšnější by byl Andrej Babiš stojící sám za sebe, Andrej Babiš, který by se nějakou dobu před kampaní odstřihl od ANO, od funkcí a komentoval by vládu z povzdálí,“ radí Kubáček.

Vizitka ministryně

  • Narodila se roku 1964 v Brně a vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity, kde později získala tituly JUDr., a pak PhD.
  • Kariéru začala na Finančním úřadu Brno-venkov, postupně se vypracovala až na odbornou náměstkyni ministra financí ČR (tehdy Andreje Babiše) pro daně a cla a měla v kompetenci přípravu EET.
  • Ministryní financí se stala v první vládě Andreje Babiše roku 2017, post zastává od té doby nepřerušovaně; je zároveň místopředsedkyní vlády pro ekonomiku a finance.
  • Nevyhnuly se jí ani skandálky, například její zeť David Rusňák byl vyšetřován v případu zneužívání informací z policejních databází, stíhání však bylo zastaveno.
  • Řešil se i fakt, že se údajně neúčastní videokonferencí na evropské úrovni, protože neumí anglicky, což popřela; na dotaz položený v angličtině českými novináři ale nechtěla reagovat.

Video  Alena Schillerová o schodku rozpočtu a žalobách kvůli omezením  - Blesk
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 15. září 2021 10:07 )

Velmi kvalitní člověk, politička. Krásná, vzdělaná, kultivovaná. Mohla by být jak premiérka, tak prezidentka. Rozhodně chytřejší a hezčí než ta Čapůta. Alenka je supér, který z chlapů v politice na ni má ?

grafty8 ( 10. září 2021 21:08 )

Ta tam vleze pro vrozený exibionismus a nutnost podržet Andrejovi jeho tepláky.

grafty8 ( 10. září 2021 21:06 )

Snílek Babiš chctěl na Hrad. Snad má Česko na víc ze svých zdrojů. Polokrevník Podzakarpatské Rusi dnešní Ukrajiny, zpola Slovák Andrej Babiš je cizák. Cizáky nechceme Andreji jako ty. Užhorod tě povoává do rodné krajiny. Dost bolo roztahování cizáků, sám tak hlásáš. ČAU LIDI, peroxidku nebrat.

grafty8 ( 10. září 2021 21:03 )

Ta vám důchody smete jen co dosedne. Za ně děkujte Maláčovce.

Ievice-je-smegma ( 10. září 2021 10:10 )

Ta by nedokázala nadělat tolik ostudy naší zemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa