Jak se vyrábějí Thálie: K vítězům se dostanou jen některé a můžou mít i barvu uranu

Jak se vyrábějí ceny Thálie (zdroj: ČT24)

V umělecké sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku začali skláři vyrábět ceny Thálie pro hereckou asociaci. Stávající podobu ocenění, které lze použít i jako vázy, navrhl skoro před dvaceti lety designér Bořek Šípek. Nové ale může mít barvy.

Ceny Thálie jsou vyrobeny ze sodnodraselného křišťálu, každá z váz váží kolem tří kilogramů. Skláři základní tvar vyfouknou z formy a po dvoudenním chlazení ho dostane do ruky brusič, který vybrousí obličej múzy.

„Při broušení může dojít k velké ztrátě, protože sklo je relativně velké a při broušení masky dochází k masivnímu zásahu do celého těla, takže máme opravdu velkou odpadovost. Na čtrnáct letošních Thálií jich uděláme zhruba pětadvacet, abychom měli jistotou, že opravdu těch čtrnáct bude použitelných,“ vysvětluje ředitel sklárny David Ševčík.

Jen práce na huti trvá přibližně tři pracovní dny, podílí se na ní mistr s pomocníky, brusič následně pracuje sám. Jednu Thálii vytvoří podle Ševčíka zhruba za den.

Barva jantarová i uranová

Ocenění ve tvaru benátské masky budou letos vyvedeny ve dvou barvách – zlaté jantarové barvě a také modré, která je určena na ocenění pro činoherce do třiatřiceti let. Organizátoři už prozradili, že letos ho dostane Denisa Barešová.

Z barev, v nichž se dosud Thálie vyráběly, je podle Davida Ševčíka nejzajímavější uranová. Tu sklárna poprvé použila loni pro novou kategorii loutkového a alternativního divadla. „Zvláštní je už pojmenování uran, vzbuzuje dojem nebezpečí, ale i očekávání. Uranová barva je specifická tím, že má dva odstíny podle reakce na světlo. Přirozené světlo, UV světlo, kde dokáže až žlutě zářit, a pak umělé světlo, kde umí být spíše zelenější,“ popisuje.

Když se Thálie rozbije

Skleněné plastiky si laureáti převezmou 9. října. Vzhledem k protikoronavirovým opatřením, která zasáhla do provozu divadelní sezony, nebudou tentokrát předány Thálie za mimořádné umělecké jevištní výkony. Odpremiérované tituly budou přiřazeny až k následujícímu hodnocenému období. Udělovat se ale budou ceny za celoživotní mistrovství v divadelním umění.

První tři laureáti už jsou známi. Kromě zmíněné Denisy Barešové má cenu jistou také herec a režisér Jan Kačer a dramaturg Jaroslav Someš.

Některým z už dříve oceněných se podařilo skleněnou cenu nedopatřením rozbít. David Ševčík ujišťuje, že sklárna případně vytvoří vázu novou. „Vnímám to jako prestiž i jako propojení tradičních řemesel: divadlo je řemeslo a sklářství také,“ podotýká k dlouhodobé spolupráci s cenami Thálie. V lindavské sklárně vznikají i další ocenění, mimo jiné pro závod Tour de France.