Byznys Iron Maiden s novou deskou nabere na obrátkách

Skupina Iron Maiden to na koncertech umí rozjet.

Skupina Iron Maiden to na koncertech umí rozjet. Zdroj: CNC_Maetin Přibyl

Iron Maiden V letech 1980 až 2021 vydali sedmnáct studiových alb, kterých se prodalo celkem zhruba sto milionů kusů.
Iron Maiden na pódiu.
Skupina Iron Maiden to na koncertech umí rozjet.
Letadlo Ed Force One na letišti v Curychu s logem Iron Maiden.
Iron Maiden zrušili letadlo: Boeing sjel z odtahovače a zranil dva pracovníky.
7
Fotogalerie

Skupina Iron Maiden vystupuje na koncertních pódiích více než čtyřicet let a v září vydala sedmnácté řadové album s názvem Senjutsu. Kritici je nadšeně přijali, takže úspěšně navazuje na předchozí The Book of Soul z roku 2015, jehož se podle časopisu Billboard prodalo z novějších alb skupiny nejvíce.

Legenda heavy metalu se za dekády na scéně vypracovala do tvaru rockového orchestru, který dokáže zahrát jakkoli technicky náročné skladby, a zároveň se stala ocelovým strojem na peníze. Jeho kola nové album a následné turné ještě pořádně roztočí.

Iron Maiden jsou jednou z mála skupin, které pamatují osmdesátá léta minulého století a jsou stále stejně úspěšné. V letech 1980 až 2021 skupina vydala sedmnáct studiových alb, kterých se prodalo celkem zhruba sto milionů.

„Za fyzický produkt mohu říct, že první objednávky na www.bontonland.cz byly dle očekávání ve stovkách kusů a v prodejně Muisicpoint jde o nejprodávanější titul první poloviny září,“ řekl serveru E15.cz manažer sítě Bontonland Michael Pospíšil. „Odhaduji, že novinka Iron Maiden bude patřit mezi TOP 5 nejprodávanějších alb roku 2021,“ dodal.

Kapela absolvovala desítky finančně úspěšných turné. Jen v létě  2018, kdy v Evropě začalo turné Legacy of the Beast, skupina na devíti koncertech vydělala podle serveru Metal Injection patnáct milionů dolarů a další zisk přineslo pokračování turné v USA. Po nucené covidové přestávce se Iron Maiden vrátí do hal a na stadiony v roce 2022 a 20. června vystoupí i v Praze.

Zisky z turné, prodejů alb, oblečení a dalších předmětů s designem Iron Maiden přinesly kapele desítky milionů dolarů. Showbyznysový server Celebrity Net Worth udává celkové čisté jmění členů kapely. Jednoznačně nejbohatší je zpěvák Bruce Dickinson, jehož čisté jmění server odhal na 130 milionů dolarů. Dickinson má ale zisky i z dalších aktivit, například pilotování vlastního boeingu. Navíc má za sebou úspěšnou sólovou kariéru.

Majetek ostatních pěti členů skupiny se podle serveru pohybuje mezi patnácti a čtyřiceti miliony dolarů a s novou deskou a koncertním turné se ještě zvýší. Iron Maiden využívají k rozšiřování jmění i datovou analýzu.

Byznysově progresivní krok skupina předvedla v roce 2012, kdy si dala vyhodnotit data firem Growth Intelligence a MusicMetric a odhalila tím země, kde dochází k nejmasivnějšímu pirátskému stahování jejich hudby a k dalším internetovým aktivitám jejích fanoušků.

Data u Iron Maiden, tradičně oblíbené kapely v USA, Evropě i v Japonsku, vykázala největší růst zájmu o stahování hudby v Brazílii, Venezuele a v Mexiku. Kolumbie a Chile navíc patřily mezi deset zemí s největším počtem sledujících Iron Maiden na Twitteru. Místo právníků a žalob na piráty se šestice muzikantů na základě datové analýzy rozhodla k opačnému, pro fanoušky vstřícnému kroku, a vyrazila do Latinské Ameriky.

Výsledkem turné byly obrovské zisky a jen samotná show v São Paulu vydělala 2,5 milionu dolarů a po světovém turné Maiden England, které se konalo od června 2012 do října 2013, se fanouškovská základna skupiny rozrostla o pět milionů online příznivců. Popularita výrazně vzrostla zejména v Jižní Americe. Potvrdilo se tak, že živý koncert nebo památeční tričko se pokoutním stahováním hudby nahradit nedají.