Soud uznal vinnými čtyři bývalé příslušníky StB. Šikanovali disidenty a nutili je k emigraci

Soud ve čtvrtek uznal čtveřici bývalých příslušníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) vinnými z toho, že při takzvané akci Asanace šikanovali disidenty a nutili je k emigraci. Karlu Hájkovi a Rudolfu Peltanovi uložil dvouleté podmíněné tresty, u Zbyňka Dudka a Jiřího Šimáka upustil od potrestání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný bývalý pracovník StB Zbyněk Dudek (vlevo) a poškozený člen hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislav Brabenenc (vpravo)

Obžalovaný bývalý pracovník StB Zbyněk Dudek (vlevo) a poškozený člen hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislav Brabenenc (vpravo) | Zdroj: ČTK

Zbyněk Dudek i Jiří Šimák už dříve dostali za týrání odpůrců komunistického režimu nepodmíněné tresty 3,5 roku vězení, což předsedkyně senátu Olga Kalašová označila za dostatečné. Verdikt není pravomocný.

Někdejší britský poslanec měl působit jako agent StB. ‚Nesmyslná obvinění,‘ píše jeho dcera v nové knize

Číst článek

Někdejší příslušníci StB podle obžaloby šikanovali člena hudební skupiny The Plastic People of The Universe Vratislava Brabence, zpěváka kapely Extempore Jaroslava Neduhu a chartisty Janu Převratskou a Jiřího Chmela.

Bezdůvodně je zadržovali a opakovaně prohledávali jejich byty. Všichni čtyři poškození se následně na počátku 80. let vystěhovali z Československa.

„Velmi sofistikovaným způsobem nutili osoby, aby opustily svoji vlast, kde se narodily a měly své zázemí,“ prohlásila soudkyně. Příznivce či signatáře Charty 77 čtveřice podle obžaloby šikanovala, zastrašovala, vyhrožovala jim trestním stíháním i únosy členů rodiny.

Podle Kalašové je usvědčily výpovědi obětí i listinné důkazy. Mužům hrozily tresty tři až deset let vězení.

V kauze původně čelil obžalobě ještě Jaroslav Maryško, který se ale letos v únoru dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu. Dohoda je pravomocná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme