Na dřeň s Ivetou Hudákovou o zjevení: Vybrala si mě, i když jsem byla křehká a nedokonalá nádoba

Na dřeň s Ivetou Hudákovou o zjevení: Vybrala si mě, i když jsem byla křehká a nedokonalá nádoba

Pořad v souvislostech


S Ivetou Hudákovou o zjevení Panny Marie
Audioarchiv
9. září 2021 Na dřeň Autor: Alžběta Havlová

V 11 letech se Ivetě a její kamarádce zjevila na slovenské hoře Zvir Panna Maria. Zjevení se opakovalo každý měsíc pět let – do roku 1995. Od té doby už život Ivety Hudákové nikdy nebyl stejný. O tom, co tato zkušenost a hlavně tlak veřejnosti v jejím životě změnil, ale hlavně o tom, co ji setkání s Marií naučilo, si s Ivetou Hudákovou povídá Alžběta Havlová.

„Někdy se stane, že nečekaným způsobem pocítíme v duši něco, co pochází z jiného světa. A nepřijde nám to cizí. A něco takového se nám stalo na té hoře,“ popisuje teď už s 30letým odstupem neobvyklý zážitek Iveta Hudáková. Setkání s Marií vykresluje jako něco neuvěřitelně přirozeného, mluví taky o velké blízkosti, které k mladé ženě ihned pocítila. „Měla jsem hned touhu jí říkat mami,“ říká Iveta a dodává: „Tu největší blízkost jsem pocítila při prvním setkání, které bylo beze slov.“ Na dalších každoměsíčních setkáních si už povídaly. „Při tom posledním jsem jí položila otázku, která mě už déle trápila – co mám v životě dělat?“ vypráví Iveta. Co jí Marie odpověděla? I to se dozvíte v rozhovoru.

Iveta ale především mluvila o věcech, které si ze setkání s Pannou Marií odnesla – co je vlastně smyslem našeho bytí tady a proč máme hlavně být sami sebou. Zazní taky, proč se Bohu líbí právě ty nedokonalosti na nás.  „Samotné mi zpětně přijde hrozně překvapivé, že Maria svou důvěru svěřovala ve mně,“ říká Iveta: „Mohla si vybrat kohokoliv jiného – kdo si třeba byl jistější, kdo uměl dobře slovensky a kdo to všechno mohl líp odprezentovat. A přitom si vybrala takovou křehkou a nedokonalou nádobu,“ vypráví a dodává: „Myslím, že Maria nehledá tu dokonalost v nás – ale líbí se jí právě ty trhliny, to, co postrádáme.“

Hudáková_Iveta

Povídaly jsme si i o tom, jak zvládala temné chvíle, které v dospívání prožívala, a proč těžké chvíle podle ní k životu patří.

Rozhovor naladíte ve čtvrtek 9. září v 16 hodin na Proglasu, poté kdykoli v audioarchivu a podcastech.

 

 

 

SpotifyApple_PodcastsGoogle Podcasts.Soundtier.  Instagram.

NyníNoční proud
Píseň: Bez hany a bázně (2017); Interpret: Huménečko; Album: Huménečko: Náhodní známí
23:50Duchovní slovo
23:58Půlnoční modlitba
00:00Hymna a chorál
00:05Noční bdění
00:30Písně
01:00Komorní hudba

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!