Chlamydie: Nejrozšířenější pohlavní nemoc může probíhat bez příznaků | Moje zdraví

Chlamydie: Nejrozšířenější pohlavní nemoc může probíhat bez příznaků

Chlamydie: Nejrozšířenější pohlavní nemoc může probíhat bez příznaků
Autor: istock.com
9. září 2021 • 14:00

Oproti všeobecnému přesvědčení není nejčastěji sexuálně přenosnou chorobou kapavka či syfilis, ale je to chlamydiová infekce.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V září vám přinášíme články o pohlavních chorobách.

Video se připravuje ...
Přibývá více nemocných pohlavní chorobou. Které jsou ty nejčastější?VIDEO 

Co jsou chlamydie

Bakteriemi chlamydie (Chlamydia trachomatis) je každoročně infikováno asi 90 milionů lidí. Nákaza může v těle probíhat akutně či chronicky. Více než 80 % nákaz chlamydiemi proběhne bez příznaků a bohužel neléčená chlamydiová infekce je nejčastější příčinou mimoděložního těhotenství v České republice.

Existují čtyři druhy chlamydií:

Chlamydia pneumoniae (přenáší se kapénkovou cestou), trachomatis (sexuálně přenosné, nejvíce jsou ohroženi promiskuitní jedinci při nechráněném styku), psittaci a pecorum (zvířecí patogeny s řídkým přenosem na člověka). Pod odborným názvem chlamydie je podle vysvětlení mikrobiologů nyní veden pouze rod Chlamydia trachomatis, další tři druhy jsou nyní v taxonomii označovány jako chlamydophila. Nicméně v běžné komunikaci se druhové označení chlamydie používá i u zbylých tří druhů.

Příznaky, které se ohlásí

Během nechráněného pohlavního styku s infekčním partnerem se chlamydie dostanou do urogenitálního traktu. Nejpozději do čtyř týdnů se dostaví první potíže: Často se na genitálu nejprve objeví malý pupínek, jenž se změní na vřídek, který se vyhojí. Dalším stadiem je zduření mízních uzlin v tříslech. „Uzliny mohou dokonce splývat a mají tendenci k hnisání a tvorbě píštělí. To vše je provázeno příznaky akutního zánětu – horečkou, zimnicí, nechutenstvím, bolestmi hlavy, kloubů,“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Věra Kaštánková.

K dalším potížím patří výtok z močové trubice a pochvy, pálení při močení, časté nutkání na močení, případně bolesti břicha a podbřišku.

Zrádné však je, že více než 80 % nákaz proběhne bez příznaků, a tudíž bez včasné léčby. Lehké výtoky, případně mírné bolesti v podbřišku připomínající běžné menstruační bolesti nebo slabé krvácení po styku, které je dané křehkostí napadených sliznic, může žena přičítat zcela jiným důvodům. Nemoc také může být objevena u mužů až v okamžiku, kdy se jim nedaří počít dítě. Chlamydie se přenášejí také orálním stykem. Onemocnění je přenosné z matky na dítě během těhotenství. Velmi vzácně může dojít k nákaze používáním stejného prádla, ložního prádla a ručníků nebo ve společných prostorách – v sauně, bazénu, ve společných sprchách atd.

Nedojde-li k včasné diagnostice a léčbě, může se infekce u žen rozšířit přes děložní čípek až do vejcovodů a dojít k jejich zneprůchodnění. Možnost otěhotnění se pak blíží nule. Pokud je žena už těhotná, může potratit či předčasně porodit. „U mužů bývá zasažena močová trubice, obtěžuje je nepříjemný výtok a potíže při močení, komplikací může být zánět nadvarlete či prostaty. U homosexuálů, kteří provozují anální styk, může dojít k postižení konečníku,“ říká MUDr. Roman Trýzna z Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Tělo je dále ničeno

Neléčená chlamydiová infekce se může rozšířit do dalších orgánů v těle. Ve vzácných případech dochází k zánětu spojivek, který vede až k oslepnutí. Napadení se rovněž týká dýchacích cest, případně jiných orgánů. „Pokud se chlamydie neléčí, mohou proniknout až do mozku, nervových tkání a svalů a zlikvidovat imunitní systém. Nejde o smrtelnou infekci, ale o onemocnění, které může zapříčinit mnoho chorob včetně chronického únavového syndromu, Alzheimerovy choroby či roztroušené sklerózy,“ dodává dermatoveneroložka Věra Kaštánková.

Testy napovědí

„Spolehlivá diagnostika je možná jen na podkladě přímého průkazu Chlamydia trachomatis z moči nebo stěrem z děložního čípku. Toto testování někdy provádí gynekolog, jistější je však vyšetření ve specializovaných venerologických poradnách, kde jsou na ně lékaři lépe připraveni a zajistí vám komplexní vyšetření i léčbu. Nejlepší cestou je vyšetřit oba sexuální partnery. S návštěvou lékaře neotálejte, pokud máte výše popsané příznaky. Vyšetření je rovněž namístě, pokud jste během posledních měsíců vystřídala víc než jednoho sexuálního partnera nebo pokud má váš partner více partnerek a máte jakékoli podezření,“ radí vedoucí dermatovenerologické ambulance společnosti Medicentrum MUDr. Přemysl Procházka.

Kompletní laboratorní vyšetření můžete absolvovat i bez doporučení v některé z akreditovaných laboratoří. Užitečné informace najdete na www.laboratornitesty.cz

Léčba antibiotiky

Stejně jako jiné pohlavní infekce se i ta chlamydiová léčí antibiotiky. Léčba trvá déle, doporučují se dva až tři týdny a léčit by se měli vždy oba partneři. Zároveň i tady existuje riziko rezistence vůči danému druhu antibiotik, kterou si mikrobi jsou schopni vytvořit a v zájmu přežití také vytvářejí. Proto může dojít k opakovaným recidivám nemoci (probouzení z latentní formy onemocnění).

VIDEO: Jaké jsou nejčastější pohlavní choroby a jak se léčí?

A jaká je prevence?

„Použití kondomu je samozřejmě nejúčinnější forma ochrany před nákazou pohlavní nemocí,“ uvádí MUDr. Přemysl Procházka. Vždy se však podle jeho slov musí počítat i s možností protržení kondomu při samotném pohlavním styku nebo při manipulaci s ním po styku, kdy neopatrností může dojít ke kontaktu sliznice genitálu s poševním sekretem či spermatem. „Je to celkem překvapivé, ale za týden se objeví v naší venerologické ambulanci kolem sedmi pacientů, kteří udávají tuto nehodu při chráněném pohlavním styku. V případě potíží může přijít pacient na testy, doporučení nepotřebuje,“ uzavírá dermatovenerolog.

S některým z pohlavně přenosných onemocnění se přitom ročně setká více než 2200 lidí v Česku. Řadíme mezi ně nejen chlamydie, kapavku, syfilis, HPV (lidský papilomavirus), ale i nákazu virem HIV (Human Immunodeficiency Virus) a žloutenku typu B a C. MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono, je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: Loono.cz

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní Dole dobrý, která se věnuje onemocněním reprodukčního systému a zejména pak prevenci pohlavně přenosných onemocnění. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte navštěvovat podle vašeho věku a pohlaví.

Celý článek o pohlavních chorobách si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Zářijová titulní strana časopisu Moje zdraví • Autor: CNC

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.