Vývoj na trhu nemovitostí se nedá zcela predikovat. Realitní expert řekl, co může ceny srazit, a naopak navýšit

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 9. 9. 2021

Ceny nemovitostí za poslední léta výrazně stouply a koupě domu či bytu se tak stala dobře zvažovaným krokem. Přestože podle odborníků měly ceny přestat růst, nestalo se tak a odhadnout, zda je lepší nemovitost koupit teď, nebo čekat v naději, že alespoň mírně klesne na hodnotě, je těžké. Podle realitního experta mají velký vliv dva faktory, jeden by mohl pomoci k nižším cenám, druhý ale naopak k vyšším. "To, co se na nemovitostním trhu děje, je zajímavý jev," řekl pro ŽivotvČesku.cz Jiří Hanousek.

Průměrná úroková sazba hypoték se zvýšila a v cenách nemovitostí je možné pozorovat prudké nárůsty. Mnozí lidé vnímají hypotéku na nemovitost jako investici do budoucna a ekonomové očekávají, že ceny nemovitostí budou i v následujících měsících alespoň mírně růst. Vývoj na trhu se ale nedá zcela predikovat, neb faktorů, které ceny ovlivňují, je mnoho.

"To, co se na nemovitostním trhu děje, je zajímavý jev. Myslím si, že vliv na to může mít i fakt, že se poslední dobou trochu zvedají úrokové sazby v bankách. Jsem názoru, že tuto skupinu hodně opustí investoři, protože už pro ně nebude tak zajímavé si na nemovitosti půjčovat. To by mohlo znamenat, že nemovitostí bude víc, což by mělo vést k tomu, že bude větší nabídka a třeba už nebude tak velká poptávka. Lidé si budou moct víc vybírat, takže by to mohlo něco přinést," řekl pro ŽivotvČesku.cz úspěšný prodejce realit Jiří Hanousek, co by mohlo ceny srazit.

Ale naopak lidé, kteří peníze na nemovitosti mají i bez nutnosti hypotéky, do jejich koupě půjdou jako do výhodné investice. "Na druhou stranu mám pocit, že hlad po nemovitostech ze strany lidí, kteří drží peníze, je tak velký, že zkrátka nelze říct, jak to s cenami bude," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz realitní expert, co by mohlo ceny naopak nadále navyšovat.

V období epidemie koronaviru začali Češi hojně nakupovat rekreační objekty. Hotely byly zavřené, možnosti dovolených se také silně omezily a především lidé žijící v bytech chtěli odjet do přírody. I proto u těchto nemovitostí došlo ke zdražení, zájem o ně ani přes příznivější epidemickou situaci neklesá - mnozí chtějí mít pojistku, že budou mít v případě zhoršení situace kam odjet.

"Rekreační nemovitosti jsou dnes v zásadě něco, na co má defacto kdokoliv. To znamená, že i na hypotéku si je může pořídit kdokoliv. Po tom, co se tu v posledních měsících, možná už můžu říct i letech, děje, tak lidé, kteří bydlí v bytech, budou chtít při případných dalších uzavírkách odejít z města a být v přírodě," dodal Jiří Hanousek pro ŽivotvČesku.cz, co ovlivňuje velký zájem o rekreační nemovitosti.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.