Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Proč je zdravé chodit naboso?

Chodit bez bot se stalo tak trochu módním trendem. Najednou máme podporovat chůzi dětí po kamínkách, existují různé stezky na trénink chůze naboso, frčí barefoot neboli bosé boty. Čím nám tohle ale vlastně prospívá? Bude naše zdraví za chůzi naboso opravdu vděčné?
chodit naboso
Chodit naboso je zdravé.(foto: 123RF)

09. 09. 2021

Jak naše nohy strádají?

Pravdou je, že naše chodidla od nás leckdy nedostávají potřebnou péči. Někdy se kvůli módě nazujeme i do bot, ve kterých nám není příjemně. Prsty v botách nemají dostatek místa, ne vždy je nám chůze na podpatku pohodlná. Pak si odpoledne vyloženě oddychneme, když můžeme z těchto bot vyklouznout a projít se po bytě naboso. Chodit naboso je ostatně zdravé.

Nicméně naše noha už je dnes jiná, než jakou ji měli naši předkové. Po létech nošení bot jsme se naučili chodit trochu jinak, noha se přizpůsobila tomu, že ji vtěsnávámeme do úzkých bot, některé svaly ochabují, tvar nohy se mění.

Je to při chůzi bez bot lepší?

Jak je to tedy s vlivem chůze naboso na naše zdraví? Primárně tak prospějeme funkci nožní klenby. Přes veškeré navazující svaly tím však ovlivníme i zbytek těla. Pokud totiž zlepšíme postavení plosky nohy, pozitivní efekt se nese i dál na kotník, koleno, kyčelní kloub, pánev a páteř. Zlepší se tím tedy celkové držení těla, předejdeme mnoha bolestem (např. krční páteře nebo hlavy). Chodidla jsou navíc v kontaktu se zemí a dochází tak ke stimulaci akupresurních bodů, které ovlivňují vnitřní orgány těla.

Jak a kde začít?

Jak už bylo řečeno, naši nohu nelze přirovnávat k noze našich předků. Není tedy možné ze dne na den prostě vyhodit veškeré boty a začít všude chodit naboso. Procházky bez obuvi si nejprve pozvolna dávkujte. Hodí se také vyzkoušet barefoot boty.

Pro začátek si vyberte měkký povrh bez nástrah v podobě kamenů nebo větví. Ideální jsou různé stezky, které jsou k tomu určené. Klidně ale můžete chodit někde po trávníku nebo na louce. Naopak velký pozor si dejte, pokud vyrazíte bez bot do města. Přece jen tu na vaše chodidla číhají různá nebezpečí.

K TÉMATU  Osm hodin spánku denně. Proč je to tak moc důležité?

Mohu si takto ublížit?

Je důležité předejít možným rizikům chůze bez bot. Jak již bylo řečeno, je třeba se vyhnout všemu, co by mohlo na vašich nohách způsobit poranění. Je však také nutné dobře vnímat své tělo a v případě jakýchkoliv potíží trochu ubrat na intenzitě bosé chůze.

Při razantnějším používání bosé obuvi nebo dlouhodobém chození naboso by opravdu hrozily nepříjemné zdravotní následky – zvyšuje se především riziko vzniku zánětů i únavových zlomenin. Pokud trpíte některým onemocněním dolních končetin, měli byste být při chůzi naboso opravdu obezřetní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Štíhlé nohy jako ze žurnálu. Jak na ně?

Tipy, jak si dokonale oholit nohy. Pozor na základní chyby

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chloupky umí rapidně snížit ženské sebevědomí, a to zejména v létě, kdy nohy jsou to, co chceme ukazovat a odhalovat. Aby zely hladkostí a abychom se nebáli vzít si krátkou sukni či oblíbené šaty, depilace přichází vhod. Od epilace se liší několika výhodami.
Jak to vypadá, když v nákupním centru usedne za veřejné piano člověk a začne hrát? Tentokrát je to ale profesionální hudebník Henri Herbert, který za klávesami vypaluje skladbu Boogie Woogie Piano. Na svou dokonalou hru přirozeně kolemjdoucí upoutá!
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Ano! I povlečení podléhá trendům. Nejde ani tak o vzory, ale o materiály. Nechte se inspirovat tím, co je v kurzu.
Když přijedete do Itálie, je to naprosto běžné. Každá žena tu má svůj skútr, se kterým jezdí do práce, na nákupy, ale třeba i vyzvedávat děti ze školy. Jak se žije řidičkám skútru v Česku?
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Obujte si své Manolo Blahnik, protože holky jsou zpět. Druhá série „A jak to bylo dál...“ je stále v našich myslích (díky návratu Samanthy Jones), ale už teď se nemůžeme dočkat, jaké nové drama třetí série přinese.
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
Ekologické metody v domácnosti jsou dobrá nejen pro naši planetu, ale také pro vaši peněženku. Ušetříte díky tomu hodně peněz, které byste jinak zaplatili dodavateli vody. Tím, že naplno využijete dešťovou vodu, se vám hodně sníží účty za energie.
Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.

Výběr článků

Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý
Je to sen snad každého z nás. Cestovat po světě a přitom vydělávat. Není to však nereálný sen, pokud se z vás stane digitální nomád. Takhle se dnes živí kde kdo. Stačí jen vědět, jak na to.

Nepřehlédněte

Máte doma kočku? Pak určitě budete souhlasit, že nad jejím chováním někdy zůstává rozum stát.
A je to tady zase! S blížící se menstruací se pleť mnoha z nás změní v pastvu roztodivných kožních problémů, za nimiž stojí změna hladiny hormonů. A i když jsme si pubertou a kožními problémy prošly už dávno, hormonální akné umí potrápit v jakémkoliv věku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek