Jeho fotky zveřejnil National Geographic. „Vedle kolegů z katedry jsem ale bábovka,“ říká ekolog Petr Jan Juračka

9. září 2021

Petr Jan Juračka pracuje na Katedře ekologie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. Jako malý měl problémy s očima, ale dnes je slavný fotograf, jehož snímky zveřejnil i prestižní National Geographic. A také je netradiční vysokoškolský pedagog. „Lidi u nás na katedře dělají takové objevy, že by se vám zatočila hlava. Vedle nich jsem bábovka, která tomu nevěnuje tolik času ani úsilí,“ glosuje v pořadu Hovory.

Čtěte také

Přitom sám Juračka popsal a objevil nový druh hrotnatky čili perloočky, respektive vodní blechy. Sám dnes fotografuje ze země, z vody i pod vodou, z výšek dronů, speciální miniponorky či prostřednictvím mikroskopu.

Když se ho lidé ptají, jestli se považuje za dobrodruha, odpovídá, že pro něj dobrodružství není cíl, ale putování za příběhem.

„Když někde řeknu, že nemám rád adrenalin, tak se všichni začnou smát, protože mě s tím mají spojeného. Já se ale snažím vyhnout situacím, které jsou až moc adrenalinové. A nemyslím si, že by třeba na lezení mělo být něco adrenalinového. Tam se totiž snažíte, aby bylo všechno jen ne adrenalinového,“ popisuje.

Čtěte také

Nakonec ale Juračka přiznává: „Mám rád šrumec kolem a když je to sranda. Ale nevyhledávám situace, které by byly nebezpečné.“

Dokonce si nemyslí, že jsou jeho kousky nějak „mega odvážné“. „Spíš mám tak jako všechno na háku, abych řekl pravdu,“ směje se.

„Ale táta byl ostrý týpek, který málem seděl, když se párkrát popral s estebákáma. A děda, spoluautor izolepy, tak ten byl ještě ostřejší, protože se taky ne úplně ztotožnil s režimem.“

Celý rozhovor s netradičním pedagogem a fotografem si poslechněte sami v audiozáznamu. Ptal se Vlastimil Ježek.

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související