Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Blesk Ordinace v Pardubicích ukázala: 18 podezřelých nálezů! Hlídejte znaménka i dětem, varuje lékařka

Aktualizováno -
10. září 2021
15:19
Autor: Iva Dvořáková, Olga Nedbálková - 
10. září 2021
05:00

18 vážných podezření na nádory kůže, 17 osob s plicními potížemi a 10 lidí s diagnózou, o které nemělo ani ponětí. To je jen zlomek potíží, které odhalili lékaři Nemocnice Pardubického kraje na první zastávce Blesk Ordinace!

Krásný sluneční den a sedmnáct stánků s možností lékařských vyšetření i poraden přilákalo na náměstí mnoho Pardubičáků i lidí z okolí. Začali se scházet už hodinu před začátkem a způsobně se řadili do front. Ta první vznikla u stanoviště s vyšetřením znamének. A jaké bylo překvapení lékařky Marty Lépešové, když hned u prvního vyšetření odhalila kožní nádor – bazaliom.

Z Přelouče na vyšetření znamének

Liana Židková z Přelouče přivedla na vyšetření znamének svého syna Adama (13). A udělala dobře. Dermatoložka totiž u chlapce odhalila nenápadné znaménko, které jí bylo podezřelé, a doporučila nechat neohraničenou a rozpitou malou pihu odstranit. U dětí se takové podezřelé útvary nevyskytují často, ale jak se ukázalo, i v těchto případech je potřeba dbát na prevenci.

Podezření na melanom

Manželé Ivona (52) a Martin (53) Vašíčkovi přišli s jasným cílem – nechat Martinovi zkontrolovat pihy na břiše a zádech. „Já chodím pravidelně, ale manžel ještě nikdy na tomto vyšetření nebyl. Tak jsme přišli sem,“ vysvětlila Blesku paní Ivona. Dermatoložka Lépešová pihy na břiše a zádech neshledala nebezpečnými, naopak nenápadné znaménko na noze doporučila panu Vašíčkovi nechat co nejdřív odstranit. Měla totiž podezření na melanom, tedy kožní nádor.

Lékové poradně dal jedničku

Dlouze si o své medikaci povídal s PharmDr. Alešem Marečkem pan Karel Hejduk (64) z Hrochova Týnce. „Přečetl jsem si v Blesku, že zde budou odborníci na lékové kombinace, a proto jsem přišel na konzultaci. Dozvěděl jsem se užitečné informace, probrali jsme vše, co jsem potřeboval. Na to u lékaře vůbec není čas,“ pochvalovat si pan Hejduk a dodal: „Panu doktorovi Marečkovi bych za jeho srozumitelný výklad dal jedničku.“

Video  Blesk Ordinace v Pardubicích: Ukázala 18 podezřelých nálezů!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lucie Benešová (47) se diagnostikovala správně

Herečka z oblíbeného seriálu Slunečná Lucie Benešová si popovídala na pódiu s Bořkem Slezáčkem (54), losovala tombolu a nakonec si nechala vyšetřit zrak. „Zjistila jsem, že špatně vidím na blízko, tak jsem si koupila v drogerii brýle s jednou dioptrií. Ale nevím, jestli nemám nějakou jinou vadu nebo jestli nepotřebuji silnější brýle,“ dumala herečka. Oční lékař ji vyšetřil a konstatoval, že oči má v pořádku a jednu dioptrii si diagnostikovala správně.

Herečka Lucie Benešová si nechala  vyšetřit zrak. Herečka Lucie Benešová si nechala vyšetřit zrak. | Martin Pekárek

Diabetoložka pochválila pacientku

Hladinu cukru si přišla nechat změřit diabetička Ivana Hloupá (66). Hodnoty byly skvělé a diabetoložka paní Ivanu pochválila: „Máte výborně nastavenou léčbu, dodržujete veškerá doporučení. Takové spolupracující pacienty máme rádi,“ usmívala se MUDr. Dáša Lazaráková. Hladinu cukru měl v pořádku i písničkář Miroslav Paleček. Ten zpříjemnil návštěvníkům třemi pěveckými výstupy středeční odpoledne.

Výhru naložila na kolo a odfrčela 

V Pardubicích téměř všichni jezdí na kolech. I výherkyně první ceny paní Marie Kučerová (73). Ta se dozvěděla o Blesk Ordinaci v deníku Blesk. Přišla na náměstí, absolvovala všechna vyšetření a ujistila se, že je zdravá. Navíc jako bonus ještě v tombole vyhrála kávovar. „To mám opravdu radost, protože kávovar nemám a těším se na dobré kafe,“ radovala se seniorka, naložila krabici na kolo a s úsměvem odjela domů.

Markéta: Vyšetřuji se správně?

Rodinná zátěž a starost o to, zda provádí samovyšetření prsů správně, přivedly Markétu Slavíčkovou (35) do stánku EUC mamocentrum. MUDr. Ivana Zimová Hrnčířová jí poradila prsy vyšetřovat jednou měsíčně v době hormonálního klidu, tedy po ukončení menstruace.

Terapie modrookým psem

Krásný pes s jedním modrým okem Hotch lákal k pohlazení. Neodolala ani rodina Šárky Douchové (40) s Esterkou (10) a Jiříkem (2). Chovatelka Eva Veselá (32) jim vysvětlila, že jako dobrovolnice vodí Hotche za seniory i dětmi do nemocnice, kde těmto nemocným pejsek zpříjemňuje život. 

U VZP jsme spokojení

U stánku Všeobecné zdravotní pojišťovny se zastavili i její klienti Věra (77) a Vratislav (80) Erbenovi. „O této akci jsem se dozvěděl na internetových stránkách Blesku,“ prozradil pan Vratislav a dodal: „U VZP jsme pojištěni celou dobu a jsme spokojeni. Chodíme poctivě na všechna preventivní vyšetření a já i na další, protože trpím revmatismem a CHOPN.“

Suma sumárum

Znaménka: 165 vyšetřených návštěvníků – 18 podezřelých nálezů • 6 podezření na melanom • 7 bazaliomů • 5 přednádorových stavů

Vyšetření plic spirometrem: 53 návštěvníků, u 17 lidí odhaleny potíže – astma a plicní obstrukční choroba

Léková poradna: 60 návštěvníků, odhaleni dva lidé závislí na prášcích

Kostní dřeň: 20 lidí se informovalo o dárcovství, jeden se zaregistroval

Vyšetření tlaku: 150 osob vyšetřeno. Odhalen jeden extrémní případ – muž, 46 let, tlak 171 na 107 a vysoký cholesterol. Doporučeno mu bylo podrobnější vyšetření, které by měl absolvovat co nejdřív.

Vyšetření hladiny cukru v krvi: 250 návštěvníků vyšetřeno, odhaleno 10 osob, které nevěděly, že mají cukrovku, 30 lidí mělo vyšší glykemii a bylo odesláno na další vyšetření.

Když tělo volá o pomoc

Posloucháte svoje tělo? Velice často se vás snaží varovat včas. Jenže my signály přehlížíme a volání o pomoc nepřikládáme důležitost. V příručce Posloucháme svoje tělo se dozvíte, jak rozpoznat závažné zdravotní problémy, skryté třeba jen za únavu, píchání, bolesti nebo brnění. Už v pondělí v deníku Blesk zdarma.

Příručka Posloucháme svoje tělo už v pondělí ZDARMA v deníku Blesk.

Kde budeme?

Liberec

úterý 14. 9.

Náměstí Dr. Edvarda Beneše

Lékaři: Krajská nemocnice Liberec, a.s.

Ústí nad Labem

středa 22. 9.

Mírové náměstí

Lékaři: Krajská zdravotní, a.s.

Brno

středa 29. 9.

Náměstí Svobody

Lékaři: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Ostrava

středa 6. 10.

Masarykovo náměstí

Lékaři: Fakultní nemocnice Ostrava

Praha

středa 13. 10.

Karlovo náměstí

Lékaři: Všeobecná fakultní nemocnice Praha

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi