Alzheimerovou chorobou trpí i naši čtyřnozí parťáci. Poznáte ji celkem snadno, ovšem s léčbou už to tak jednoduché není

Mazlíčci 10. září 2021 | 07:15 — Kateřina Kofroňová
Psi už dávno nepatří mezi sluhy, ale mezi nejlepší přátele člověka. Dáváme jim to najevo čím dál tím kvalitnější péčí, stravou a celkovým zacházením. Ovšem nese to i svá úskalí. Díky lepší péči se psi dožívají vyššího věku, kterého se týká řada nemocí. Jednou z nich je CCD, tedy kognitivní dysfunkce.
Další 3 fotografie v galerii
Stáří si nevybírá a dříve nebo později se projeví i na našem mazlíčkovi / Depositphotos

Stáří s sebou bohužel nese řadu nepříjemných skutečností, a to nejen u lidí, ale i u zvířat. Pokud jste začali pozorovat na vašem stárnoucím psovi určité změny v chování, je možné, že trpí kognitivní dysfunkcí, kterou známe také jako Alzheimerovu chorobu nebo senilní demenci.

CCD se projevuje obvykle v pozdějším věku, a to pomalu a pozvolna. Funkce mozku, stejně jako zbytku těla, se s věkem začíná zhoršovat. V některých případech toto zhoršení způsobí nevratné škody na mozku, což má za následek snížení kognitivních funkcí vašeho psa. Jak nemoc poznat a jak psu pomoci?

Co jsou to kognitivní funkce

Všichni starší psi jsou kognitivní poruchou psů ohroženi, ovšem každý pes je ovlivněn jiným způsobem. Snížení kognitivních funkcí u psa znamená, že se mění jeho schopnost vnímání, paměti, celkového vědomí a úsudku. Kognitivní dysfunkce je někdy také označována jako "mozková mlha", tedy stav, ve kterém dříve běžné a jednoduché každodenní činnosti již nejsou pro psa tak snadné.

Nejčastější příznaky

Všechno pravděpodobně začne tím, že si všimnete změn v chování vašeho psa. Začne hůř vidět, slyšet nebo se mu změní chutě. Také ho můžete pozorovat, jak bezcílně bloudí bytem ve dne nebo v noci a vypadá dezorientovaně a zmateně. Často jej můžete spatřit, jak zírá do prázdna.

Psi také mívají problémy s orientací v prostoru, a to i ve známém prostředí, a nepoznávají známé předměty nebo lidi. Jednoduše se jim tak může stát, že se ve známé místnosti zaseknou pod stolem nebo pod lampou a nejsou schopni najít cestu ven. Někdy mívají i snížený zájem o rodinu nebo jídlo. Psům s tímto onemocněním se také může stát, že se jim změní cykly spánku a bdění.

Léčba CCD

Kognitivní dysfunkce psů se bohužel léčit nedá, stejně jako se nedá léčit stařecká demence u lidí. Jde o onemocnění degenerativního původu, jehož hlavním důvodem je vysoký věk. Vyléčit se nedá, ovšem lze problémy zmírnit či oddálit. Především vhodným krmivem, které je určeno pro staré psy a také pravidelnou aktivitou a přísunem nových podnětů.

Řada majitelů psů zareaguje na zpozorované CCD zcela opačně. Letargii si vysvětlí vysokým věkem a nechávají psa odpočívat a nechtějí ho již zatěžovat a unavovat. Ovšem pes s CCD naopak potřebuje pravidelnou mentální stimulaci alespoň v podobě procvičování základních povelů, krátkých procházek a nevyhýbejte se ani kontaktu s jinými psy. Pes se zkrátka musí nutit do přemýšlení, aby trénoval mozek.

Pokud máte pocit, že váš pes některé z uvedených symptomů má, zajděte ke svém veterináři a svěřte se mu s tím. Jistě vám rád pomůže, psa prohlédne a udělá řadu potřebných vyšetření, případně doporučí jiné krmivo či doplňky stravy. 

Psali jsme také: Emoce nejsou vlastní jen lidem. Poznejte, kdy na vás pes žárlí, je uražený nebo naštvaný.

Zdroj: pethealthnetwork.com, todaysveterinarypractice.comspokojenypes.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu