Díky 3D laparoskopické věži operují brodští urologové rychleji a přesněji

  8:42
Nemocnice v Havlíčkově Brodě začala používat nový přístroj za dva miliony korun. Pro lékaře urologického oddělení zakoupila nejmodernější laparoskopickou věž. S ní je operatér díky 3D pohledu přesnější a rychlejší. Při operaci tak pacient ztratí výrazně méně krve.

Nemocnice v Havlíčkově Brodě už začala používat nový laparoskopický přístroj za dva miliony. | foto: Nemocnice Havlíčkův Brod

„Novou laparoskopickou sestavu využíváme zejména u radikální laparoskopické prostatektomie (operativní odstranění prostaty - pozn. red.), odstranění tumoru ledvin a nadledvin, kde je jemná motorika a cílenost během výkonu esenciální,“ přiblížil primář urologického oddělení Tomáš Málek.

Největší výhodou nového přístroje je trojrozměrné zobrazení. To lékaři umožní mnohem snáze se orientovat v operačním poli u běžných i náročnějších operací, při nichž je kladen právě extrémní důraz na přesnost a preciznost.

Na rozdíl od konvenční laparoskopie, kdy je k dispozici obraz jenom jako 2D, nový přístroj umožňuje vidět velice přesně hloubku. „Nemusíme odhadovat linie řezu, máme lepší představu, jakou část orgánů dokážeme zachovat,“ vysvětluje Málek.

„Tím, že během manipulace vidíme situaci prostorově, provádíme suturu (sešití orgánů - pozn. red.) rychle a přesně. Přibližujeme se možnostem roboticky asistovaného výkonu, ale s rychlejší instalací laparoskopických portů,“ pochvaluje si primář urologie.

Obraz na monitory přenáší dvojice čoček. Výstup je kvalitní s vysokým rozlišením a širokou barevnou škálou. Urologové mají k dispozici i výkonný zdroj světla a insuflaci - zavádění plynů do těla, což je podle Málka důležité zejména v kritických situacích právě ve spojení s prostorovým vnímáním nástrojů.

Na přístroj přispěli dárci i samosprávy

„Celá sestava se skládá ještě z 3D brýlí s možností přepnutí do standardního 2D režimu zobrazení. Výhodou je asistenční 2D monitor na samostatném stojanu pro instrumentářky na operačním sále, pro nutný přehled o průběhu operace bez nutnosti použití 3D brýlí,“ přiblížil vedoucí oddělení zdravotnické techniky Adam Fila.

Součástí sestavy je i robotické rameno pro upevnění endoskopické kamery.

Havlíčkobrodská nemocnice přístroj pořídila v listopadu roku 2020, v praxi ho používá ovšem zatím jen pár týdnů. „Vzhledem k epidemiologické situaci se začal permanentně využívat až v letních měsících roku 2021, kdy se nemocnice navrátila k běžné operativě,“ poznamenala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Laparoskopická sestava nemocnici přišla na částku blížící se dvěma milionům korun. Na její zakoupení přispěly samosprávy Havlíčkova Brodu a několika dalších okolních měst a obcí. Sponzorskými dary přispěly i významné podniky regionu.

Oddělení urologie v havlíčkobrodské nemocnici dlouhodobě patří mezi nejlepší a nejmoderněji vybavená tato pracoviště nejen na Vysočině. Například před dvěma roky získalo nový holmiový laser, který patří k úplným špičkám na trhu zdravotnické techniky.

Urologické oddělení se zároveň na laparoskopické operační výkony přímo zaměřuje. „Jako první pracoviště na Vysočině jsme prováděli například radikální laparoskopickou prostatektomii řešící zhoubné nádory prostaty,“ podotkla mluvčí Černo.