Hlavní obsah

RECENZE: Kdo neskáče z okna, není pan profesor Dyk

Klasických seriálů „ze střední“ je čím dál tím víc. Oblíbené prostředí totiž nabízí bez dlouhého hledání řadu konfliktů, silných emocí, dramat. Když je člověku šestnáct, na všem tak nějak víc záleží. Proto TV Nova přišla, poučena zahraničními vzory, s Panem profesorem.

Ukázka ze seriálu Pan profesorVideo: TV Nova

 
Článek

Dobrá zpráva na úvod – seriál Pan profesor nevypadá lacině. Herci jsou krásní, kamera hravá, budovy nejsou z papundeklu. Aby všechno působilo moderně a „americky“, někdo si dal práci i s výběrem sexy R hitů, během kterých mohou hrdinové házet dlouhé zasněné pohledy.

Děj se odehrává na trochu horším gymnáziu, kde studenti ani profesoři nejsou žádní géniové. Mládež tady nevyhrává mezinárodní esejistické soutěže a olympiády ani nechodí debatovat s Václavem Moravcem o evropské identitě a problémech transsexuálů. Spíš dělají blbiny a řada studentů má sociální problémy.

Naopak žádné problémy nemá hlavní postava – mladý, vysoký, sympatický profesor-polobůh, kterého studentky a studenti milují. Nikdy neztrácí humor, umí všechno, je stále plný energie a nepodléhá depkám.

Škoda, že postava i zápletky Pana profesora jsou zcela nevěrohodné. Učitel třeba vyskočí z okna v druhém patře jen proto, aby studentům demonstroval vědecký princip. Nebo ze stejného důvodu ukradne v baru disko kouli, připraví hudební vystoupení ve třídě a skáče po lavicích. Případně řeší věci, které má řešit policie, neustále s úsměvem porušuje psaná i nepsaná pravidla a neposlouchá ředitele. Profesora, který by se takto choval, by ze školství rychle vyhodili a pravděpodobně by ho někdo zažaloval.

Když pak tento nadčlověk dvakrát za sebou „zazdí“ atraktivní milenku, která evidentně očekává sex, protože si chce raději popovídat se smutným studentem, nejedno obočí začne divoce jezdit nahoru a dolů.

Foto: Nova

Beáta Kaňoková a Vojtěch Dyk

Autoři scénáře se pokoušejí o sociální drama, což je naprosto v pořádku, jenže současně zaplouvají do crazy komedie, což už v pořádku není. Seriál působí nevyváženě a zmateně.

Na druhou stranu dialogy talentovaného Vojtěcha Dyka se ženami jsou docela vtipné a nová učitelka (Beáta Kaňoková) vypadá sympaticky a inteligentně. Jak scénáři, tak následné realizaci nelze upřít řemeslnou zručnost a svižný rytmus.

Naprosto přesný je Martin Pechlát jako ředitel gymnázia. Unavený, utopený v papírech, neustále mírně naštvaný a jízlivý. Jeho cílem je vyhnout se za všech okolností problémům a nikdy nedělat nic odvážného. Pechlát celý seriál pozvedá, ostatně v posledních letech je dobrý ve všem.

Celkové hodnocení: 60 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám