Nejčastěji pijeme čaj ze šípků, dále zázvorový, heřmánkový, lipový, dále výluhy z různých směsí bylinek, případně plodů. Většina z nás ale všechny tyhle nápoje připravuje stejným způsobem. A to tak, že je zalijeme vroucí vodou, necháme vyluhovat a vypijeme. Jenže takto se často přípravíme o všechny ty zdraví prospěšné látky a případné vitaminy v nich obsažené.

3 způsoby, jak správně připravit čaj

Každá ingredience vyžaduje něco jiného. Existují v podstatě tři způsoby, jak zdravé čaje správně připravit. Výluh lze získat během varu, zalitím horkou vodou či za studena.

1. Louhování ve studené vodě

Co tímto způsobem připravit: Šípkový čaj, dále nápoj z ibišku, sladkého dřeva, kozlíku lékařského, lněného semínka a dalších drog obsahujících sliz a škrob.

Pokud šípkový čaj zaléváte vroucí vodou, děláte obrovskou chybu. Připravujete se totiž nejen o většinu vitaminu C, ale i dalších, jako jsou vitamin A, K a vitaminy skupiny B. V tomto případě je správná příprava čaje víc než důležitá. Ze šípků, ale i z dalších výše zmíněných ingrediencí, se připravuje takzvaný macerát. To je výluh za studena. Varem by se totiž přítomné prospěšné látky rozložily. Použitá ingredience se přelije šálkem vlažné vody a ponechá se tři až dvanáct hodin, někdy i několik dnů stát za občasného zamíchání při pokojové teplotě.

Recept na šípkový čaj

Macerát ze šípků připravíte tak, že sušené plody podrtíte, na litr vody použijete přibližně dvě polévkové lžíce drti a necháte je přes noc louhovat ve studené vodě. Získaný nálev přeceďte přes umělohmotné sítko nebo plátýnko. Těsně před konzumací nápoj pak jen zahřejte na zhruba sedmdesát stupňů Celsia. Jen při tomto postupu zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C, který šípky obsahují. Pít ho ale můžete i studený.

2. Bylinky zalejte vroucí vodou

Co tímto způsobem připravit: Nálev z bylinek obsahující silice, jako jsou máta, meduňka, šalvěj,  lipový květ, heřmánek, pelyněk, zeměžluč, ale i anýz, fenykl, kmín a podobně.

Výluh získaný za tepla se připravuje následovně: Droga se přelije vroucí vodou, hrneček nebo konvička se přikryje a na teplém místě nechá stát asi patnáct minut. Nálev se pak scedí a ihned konzumuje.

3. Nápoj povařte

Co tímto způsobem připravit: Nápoje z tvrdých rostlinných částí, např. ze dřev, kůry a kořenů, pokud neobsahují větší množství silic. 

Odvar získáte tak, že rostlinné části vhodíte do příslušného množství studené vody, v přikryté nádobě je zahřejete k varu a vaříte asi deset až patnáct minut. Nápoj i s drogou pak ještě necháte asi čtvrt hodiny stát, pak scedíte a konzumujete.