Pecky pro PlayStation i PC. Sony ukázalo nový God of War, marvelovky i remake Uncharted a Knights of the Old Republic

Michal MančařMichal Mančař

god_of_war_boxed

Foto: Sony

God of War: Ragnarök slibuje konec světa, ale i fantastickou zábavu

0Zobrazit komentáře

Nebývá to pravidlem, ale jedna z nejdůležitějších videoherních událostí roku skutečně dostála svému jménu. Prezentace PlayStation Showcase 2021 potvrdila spekulace o novém God of War, ukázala premiéru herního Wolverina a předvedla řadu strhujících trailerů, které stojí za zhlédnutí. A byť je celá akce Sony logicky zaměřená na hry pro konzoli PlayStation, radost šíří i na jiné platformy.

PlayStation Showcase si tentokrát kromě představení těch největších konzolových novinek připravilo i několik velice příznivých zpráv pro ty, kdo dávají přednost klasickému počítači. Anebo těm fanouškům PlayStationu, kteří na next-gen verzi své oblíbené konzole kvůli její stále nízké dostupnosti ještě pořád čekají.

Vedle uvedení trailerů na pokračování mytologické akce God of War a adrenalinových závodů Gran Turismo prezentace nalákala například na marvelovské superhrdiny v podobě druhého dílu Spider-Mana i zbrusu nové hry s Wolverinem v hlavní roli. Navíc se během včerejší události objevily i upoutávky na remaster akční adventury Uncharted a remake klasického RPG Star Wars: Knights of the Old Republic. A oba zmiňované tituly zamíří také na PC.

Návrat legendy ze světa Star Wars

Novinkami nabitý PlayStation Showcase 2021 neodstartoval dechberoucím pohledem na nejnovější hit pro PlayStation 5, ale vydal se o osmnáct let zpět. Tedy vlastně ještě dál, do dávných dob v jedné předaleké galaxii… Dnes už RPG klasika Star Wars: Knights of the Old Republic vyšla v roce 2003 exkluzivně na Xbox, teď se ale dočká zmodernizované předělávky pro PlayStation. A podobně jako u originálu si užije nějakou chvíli pouze na této konzoli, ale už je potvrzené vydání remaku i na PC.

Hra vás zavede před původní i prequelovou trilogii a nabídne vám jedno z nejoceňovanějších děl svého žánru a současně jeden z nejlepších příběhů z legendami nabitého univerza George Lucase. „Čelíme nejmocnějším ze Sithů za několik generací,“ uvádí hlas v temnotách. A pak světelný meč odhalí víc – a vykouzlí husí kůži i vědoucí úsměv na tváři každého fanouška Star Wars. Doporučení redakce: Vůbec nic si o KotORu předem nečtěte.

Nový God of War přinese soumrak bohů

O pokračování God of War se v uplynulých měsících silně spekulovalo, prezentace Sony pak zákulisní šuškání potvrdila s razancí ledového obra. Poté, co si hlavní hrdina Kratos vyřídil účty se starověkým řeckým panteonem v prvních dílech série, se v roce 2018 dočkal hry využívající neméně lákavé kulisy severské mytologie. K už tak úspěšnému jménu tím přibyl dost možná ten nejlépe hodnocený díl.

God of War: Ragnarök na předchozí titul naváže a svým názvem dává jasně najevo, že teď půjde o samotný konec světa, soumrak bohů, souboj mezi božskými Ásy a démonickými jotuny, o Ragnarök. I proto to bude poslední díl zasazený do chladného severu. Také tentokrát hlavnímu hrdinovi bude sekundovat jeho syn Atreus a trailer láká nejen na jejich pohnuté rodinné osudy, ale především na mix epického příběhu a ještě epičtější akce. A dokonce přijde i Thór.

Dva Spider-Mani a jeden Wolverine

Bůh hromu by coby jeden z komiksových Avengers teoreticky mohl přijít i do dalšího odhaleného pokračování, kterým je Marvel’s Spider-Man 2 od Insomniac Games. Ale místo něj se do ulic New Yorku – či snad lépe na stěny, lampy, střechy a všechna další možná místa, přes která se pavoučí hrdina může na svých sítích zhoupnout – vydají dva Spider-Manové, Peter Parker a Miles Morales.

Ti se se společně postaví Venomovi, mimochodem právě tomu Venomovi, se kterým se chystá i filmové pokračování s podtitulem Carnage přichází. Byť tedy herní trailer dává tušit, že symbiont v těle Toma Hardyho bude zřejmě sympatičtějším antihrdinou a ne zubatým záporákem ze hry plánované na přespříští rok.

Ze stáje Marvelu byl prezentován i další kůň. Tedy ne kůň, ale rosomák. Nového videoherního zpracování taktéž od Insomniac Games se dočká snad nejslavnější z X-Menů, Wolverine, ve stejnojmenném titulu. Adamantiové drápy v kratičkém představení nechybí, chybí však více informací nebo předpokládané datum vydání. Do třetice všeho marvelovského se pak na Showcase ukázali i Guardians of the Galaxy, ačkoliv vyjdou i na Xbox a na PC.

Upíři v Praze, nové Gran Turismo a novinky o GTA

Termín závodu je každopádně známý u Gran Turismo 7. Další díl benzínem vonící série se rozjede už 4. března a opět nabídne simulaci vozů, ze kterých se tají dech nejen kvůli jejich rychlosti, ale především díky fantastické grafice. Sedmé Gran Turismo se bude v takřka fotorealistickém zpracování prohánět v už tradičně rozmanitých prostředích od pouštních okruhů až po trasy obklopené zasněženými horami. Snad nenarazí na (do?) Kratose z God of War.

Že Showcase přinese radost nejenom majitelům PlayStationu, ukázala vedle remaku Knights of the Old Republic i další předělávka. Spojený remaster Uncharted 4: A Thief’s End a rozšíření Uncharted: Lost Legacy (pod kombinovaným názvem Uncharted: Legacy of Thieves Collection) se totiž dočká faceliftu pro PS5 i konverze pro PC. Příběhy dobrodruha Nathana Drakea se tak paradoxně svým posledním dílem poprvé představí i mimo PlayStation.

A zatímco Nathan Drake je akčnější klon Indiany Jonese, spisovatel Alan Wake jako by z hororů známého autora Stephena Kinga vypadl. Právě i Alan Wake se dočká remasteru, který se na PlayStation Showcase ukázal v traileru, byť zamíří na všechny platformy. Prezentace také připomněla příjezd Grand Theft Auto V a GTA Online na PS5 a ukázala divoké souboje a neméně divokou stylizaci asijské akce Ghostwire: Tokyo, přičemž podobný popis sedí i na Project: Eve. Neméně zajímavě pak vypadá i akční RPG Forspoken.

Dokonce došlo i na mírně krvavou českou stopu připomenutím battle royale Bloodhunt, který už před několika dny vyšel na PC zdarma v předběžném přístupu na Steamu. Ale o tom, jak upírská akce zasazená do světa původně stolní hry Vampire: The Masquerade dokázala poměrně autenticky ztvárnit noční Prahu zamořenou krvesaji i jejich lovci, se můžete přesvědčit i v traileru na chystanou verzi pro PS5.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym