Hlavní obsah

Polsko může EU opustit dřív, než kdokoli čeká, varoval Tusk

– Varšava

Polsko může přestat být členem Evropské unie dříve, než se komukoliv zdá, varoval v pátek v televizi TVN24 bývalý polský premiér a někdejší předseda Evropské rady Donald Tusk. Evropská komise vede se současnou polskou národně-konzervativní vládou spory týkající se základních hodnot sedmadvacítky a zástupci polské vládní strany kvůli tomu na Brusel tvrdě útočí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Donald Tusk v době, kdy byl předsedou Evropské rady

Článek

„V historii se stalo mnoho tragédií, ne proto, že by někdo neštěstí plánoval, ale protože byl nezodpovědný, pošetilý a hazardér,” řekl Tusk. Domnívá se, že události, jako byl brexit, nebo případný stejný krok Polska, se nestávají proto, že je někdo naplánoval, ale proto, že "někdo neuměl naplánovat alternativu k takovému dramatu".

Polsko musí hledat drastická řešení
šéf parlamentního klubu PiS Ryszard Terlecki

Podle Tuska, který se nedávno vrátil do polské politiky a je úřadujícím šéfem Občanské platformy, mají zástupci současné vládnoucí garnitury vážné politické dilema. "Většina z nich je přesvědčená, že Unie je v nejlepším případě nepříjemnou nutností." Zároveň prý přemýšlejí o tom, jak se "bruselské okupace" zbavit a "Polsko vysvobodit".

Útoky na EU mohou mít důsledky 

Tusk upozornil, že útoky a výpady na EU mohou mít důsledky: „Přirovnávání Bruselu či Evropské unie k Sovětskému svazu nebo hitlerovské okupaci nezůstanou bez následků, nejsou beztrestná. Ničí naši pověst v Evropě.” Taková prohlášení zazněla ve čtvrtek od místopředsedy parlamentního klubu nejsilnější vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Marka Suského.

Migranti čelí na polsko-běloruské hranici strašným podmínkám, varuje OSN

Zahraniční

Ve středu šéf parlamentního klubu PiS a místopředseda Sejmu Ryszard Terlecki zase řekl, že Polsko „musí hledat drastická řešení” ve vztahu s EU, a zmínil příklad Britů, kterým „nevyhovovala diktatura bruselské byrokracie, a tak odešli”.

Mluvčí vlády i mluvčí ministerstva zahraničí pak ujišťovali, že Polsko z EU nevystupuje, a sám Terlecki řekl, že takzvaný „polexit (odchod Polska z EU) je humbuk vymyšlený (hlavní opoziční stranou) Občanskou platformou a (nezávislou) televizí TVN 24”.

Napětí mezi EU a Polskem kvůli roky trvajícímu sporu mezi Bruselem a vládou PiS o polskou justiční reformu, se v posledních dnech vyostřilo. Evropská komise ve středu požádala Soudní dvůr EU, aby Polsku vyměřil pokutu za to, že se nepodřídilo soudnímu příkazu, podle kterého má zastavit činnost disciplinární komory trestající soudce.

Evropská komise požaduje pokutu pro Polsko

Evropa

Polsko sice po kritice slíbilo, že ji zruší, že to dokonce plánovalo, ale zatím se tak nestalo.

Polsko zruší spornou disciplinární komoru nejvyššího soudu, která vadí EU

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám