Moravská galerie zpřístupnila on-line první část sbírky Jiřího Valocha

10. 9. 2021ČTK Infoservis

Moravská galerie v Brně zpřístupnila on-line první část rozsáhlé sbírky Jiřího Valocha, kterou před časem získala do svých fondů. Sbírka tvoří těžiště stálé expozice Art is here v Pražákově paláci, hodnota daru se pohybuje v desítkách milionů korun, což z Valocha činí jednoho z největších současných donátorů umění v českém kontextu. V pondělí oslavil 75. narozeniny. Zájemci mohou díla z Valochovy sbírky procházet ve zvláštní sekci na sbírkovém webu galerie.

Syn významného archeologa Karla Valocha se na umělecké scéně pohyboval od 60. let, jednak jako kurátor, teoretik a organizátor, jednak jako tvůrce vizuální a konceptuální poezie, fotografické poezie nebo textových instalací. Jeho vlastní díla jsou zastoupena v řadě světových galerií. Po desítky let byl v těsném kontaktu s českými i zahraničními umělci, zejména těmi konceptuálními, a tak postupně vznikla jeho ojedinělá sbírka.

První segment on-line prezentace Valochovy sbírky se zaměřuje na autory vystavené v expozici Art is here, jako jsou Zdeněk Sýkora, Karel Malich, Jan Wojnar, Milan Knížák, Jan Steklík nebo Marian Palla, a čítá více než 500 děl, uvedla mluvčí Moravské galerie Alena Navrátilová Ochrymčuková.

Celkem plánuje galerie zveřejnit na internetu přes 3000 děl. Sbírka zaměřená na umění po roce 1960 je spojená s unikátním archivem, který galerie také postupně zpracovává.

Moravská galerie společně s Moravským zemským muzeem připravuje na příští rok rozsáhlou výstavu Rodinné záležitosti. Na příběhu otce a syna Valochových prozkoumá vztah mezi archeologií a konceptuálním uměním. Ve výstavních síních se archeologické artefakty a jejich dokumentace potkají s díly konceptuálních umělců. Místy prý nebude možné rozlišit, co je umění a co archeologická dokumentace.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK