Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tichá tramvaj pendlovala Libercem. Cestující si v ní vyzkoušeli znakovou řeč

Již popáté vyjela na tramvajovou linku číslo 2 takzvaná Tichá tramvaj. Tichá z toho důvodu, že se v ní cestující mohli naučit znakovat třeba vlastní jméno. Tramvaj typu T3M se tak vždy jednou za rok změní na pojízdnou učebnu znakového jazyka.

Akci připravuje každoročně Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. ve spolupráci s libereckou pobočkou Tichého světa, o.p.s. v rámci Deafemberu - měsíce osob se sluchovým postižením. 

„Snahu cestujících, naučit se slovíčko znakovým jazykem, podporují lektoři a dobrovolníci se sluchovým postižením, kteří s nimi jsou přímo ve voze,“ říká Petra Bobková, vedoucí konzultantka pobočky Tichého světa pro Liberecký kraj.

Tramvaj jako prostředek hromadné dopravy je volen záměrně. „Tato nevtíravá komunikace by měla upozornit na to, že mnohdy stačí opravdu jen velmi málo, abychom k sobě měli blízko, pouze cesta z jedné zastávky MHD na druhou,“ konstatuje Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ.

Cílem společného snažení organizátorů je vstoupit do světa neslyšících osob, upoutat pozornost veřejnosti na jejich problémy, propojit svět slyšících se světem neslyšících pochopit a komunikovat. „DPMLJ je společensky odpovědnou firmou a snaží se každoročně podporovat několik podobných veřejně prospěšných projektů a aktivit,“ dodala Poršová.

Podle ní je pozitivní i fakt, že lidé Tichou tramvaj po předchozích ročnících vyhledávají cíleně. „Výuka znakového jazyka v MHD je skutečně ojedinělé akce v České republice a v předešlých ročnících ji využívaly v rámci dopoledního vyučování také školy. Letos to byla jedna skupina,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto DPMLJ

Štítky tichá tramvaj, Liberec, dpmlj, Tichý svět, o.p.s., Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tichá tramvaj pendlovala Libercem. Cestující si v ní vyzkoušeli znakovou řeč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.