Polsko může z EU odejít rychleji, než si kdo myslí. A Donald Tusk má obavy

10.09.2021 17:30

Bývalý polský premiér a někdejší předseda Evropské rady Donald Tusk varuje, že by Polsko mohlo brzy opustit Evropskou unii. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) má dlouhodobé střety zejména s Evropskou komisí kvůli reformě polské justice a mnozí členové PiS často hovoří o diktatuře bruselské byrokracie.

Polsko může z EU odejít rychleji, než si kdo myslí. A Donald Tusk má obavy
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Místopředseda PiS Marek Suski například ve čtvrtek přirovnal Brusel k hitlerovské okupaci. „Přirovnávání Bruselu či Evropské unie k Sovětskému svazu nebo hitlerovské okupaci, taková slova nezůstanou bez následků, nejsou beztrestná. Ničí naši pověst v Evropě,“ reagoval Tusk podle informací serveru Idnes.cz.

Ve středu zase šéf parlamentního klubu PiS Ryszard Terlecki prohlásil, že Polsko „musí hledat drastická řešení“ ve vztahu s EU, stejně jako Britové, kterým také „nevyhovovala diktatura bruselské byrokracie, a tak odešli“.

Tusk jako šéf opoziční Občanské platformy proto varuje, že by odchod Polska z EU mohl nastat dříve, než si vůbec dokážou Poláci představit. PiS podle něj řeší dilema, co se svým vztahem s EU, protože si uvědomují , že je unie  „nepříjemnou nutností“. Zároveň prý přemýšlejí o tom, jak se „zbavit bruselské okupace a Polsko osvobodit“.

Polský odchod z EU se podle něj může přihodit podobně jako nastal brexit. A to prý ne z toho důvodu, že brexit někdo naplánoval, ale že nikdo jiný „neuměl naplánovat alternativu k takovému dramatu“.

Mluvčí polské vlády ovšem dlouhodobě upozorňuje, že se žádný odchod z EU nechystá, což potvrdil i Ryszard Terlecki, podle nějž jsou slova o odchodu z EU jen vymyšlenou báchorkou opoziční Občanské platformy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…