Pátek 26. dubna, 2024
Evropský rozhled

Skupina českých zákonodárců odsuzuje zatčení místopředsedy krymskotatarského parlamentu Narimana Dželjala

 
Senát
 

Skupina 26 členů Parlamentu ČR odsoudila zatčení prvního místopředsedy krymskotatarského Medžlisu Narimana Dželjala ruskými tajnými službami. Stalo se tak po domovní prohlídce na Krymu v sobotu 4. 9. 2021 na základě obvinění z poškození plynovodu v obci Perevalnoje Simferopolského okresu. Údajná diverze se měla odehrát 23. 8. 2021, tedy v den, kdy Nariman Dželjal byl na ustanovujícím summitu Krymské platformy. Po dvoudenním zadržování ze strany FSB jej soud poslal do vazby a hrozí mu odnětí svobody na více než deset let.

Poslanci a senátoři považují uvěznění Narima Dželjala za „cynickou“ reakci Ruské federace za nedávné zasedání Krymské platformy v Kyjevě, jehož se kromě krymskotatarského místopředsedy zúčastnil i předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil.

Krymská platforma je nové poradenské a koordinační centrum určené pro mezinárodní dialog a přijímání rozhodnutí k řešení reintegrace anektovaného Krymu. Mimo jiné je prvním stálým specializovaným centrem zaměřeným na podporu ukrajinských občanů nucených žít na okupovaném území a ochranu jejich práv a svobod, především na podporu krymských Tatarů.

„S Narimanem Dželjalem jsme měli tu čest se osobně setkat loni v březnu v Senátu a hovořit s ním o stavu lidských práv na Krymu. Ocenili jsme jeho statečnost s jakou se zasazuje o elementární občanské svobody, jako jsou svoboda slova či právo na sebeurčení. Před několika dny však došlo na nejhorší. Byl zatčen ruskou tajnou službou. Našim prohlášením chceme Narima Dželjala morálně podpořit v těžkých chvílích a zároveň jasně ukázat ruským úřadům, že o jeho pronásledování víme a budeme se zasazovat o to, aby nezůstalo bez povšimnutí,” uvedl senátor Mirek Hilšer.

Poslanci a senátoři důrazně odsuzují pronásledování obhájců občanských práv ruskými úřady a považují jej za hrubé porušování demokratických principů a svobody slova. Požadují okamžité propuštění Narimana Dželjala a dalších čtyř zadržených osob. Dále žádají osvobození více než stovky politických vězňů z Krymu včetně těch, kteří jsou nelegálně držení ve věznicích na území Ruské federace.

„Je nepřijatelné, aby komukoliv za obhajobu lidských práv hrozilo vězení či jiné tresty. Nariman Dželjal je dalším z politických vězňů, kteří jsou vězněni, protože nesouhlasí s agresivní politikou Vladimíra Putina. Žádné jiné důvody v tom nejsou, jde jen o snahu umlčet zastánce lidských práv a mezinárodních závazků, které Kreml v současné době porušuje,” řekla poslankyně Helena Langšádlová.

V pravidelných zprávách a prohlášeních Evropské unie, Valného shromáždění OSN a Vysokého komisaře OSN pro lidská práva je opakovaně poukazováno na systematické porušování mezinárodních závazků, mezinárodního práva, základních lidských práv a práv menšin na poloostrově Krym ze strany Ruské federace.

Mezinárodní soud OSN v Haagu vyzval Ruskou federaci, aby zrušila postavení krymskotatarského parlamentu mimo zákon, ta rozhodnutí nerespektuje a označuje jej nadále za extrémistickou zakázanou organizaci.

Prohlášení podepsali následující poslanci a senátoři Parlamentu ČR:

SENÁTOŘI

Marek HILŠER
David SMOLJAK
Lukáš WAGENKNECHT
Miroslav BALATKA
Mikuláš BEK
Tomáš FIALA
Adéla ŠÍPOVÁ
Zdeněk NYTRA
Jan HORNÍK
Miroslav ADÁMEK
Šárka JELÍNKOVÁ
Roman KRAUS
Přemysl RABAS
Petr OREL
Jaromíra VÍTKOVÁ
Miroslava NĚMCOVÁ
Jiří DRAHOŠ

POSLANCI

Helena LANGŠÁDLOVÁ
Jan LIPAVSKÝ
Jan FARSKÝ
Petr GAZDÍK
Jan BARTOŠEK
Pavel ŽÁČEK
František KOPŘIVA
Tomáš MARTÍNEK
Ondřej BENEŠÍK

 
Ruská propaganda

Ruská propaganda již ve virtuálním českém prostoru začala na události reagovat.

Ruské velvyslanectví v České republice zveřejnilo na Facebooku tiskovou zprávu (s odkazem na vyjádření FSB), ve které uvádí, že místopředseda krymskotatarského parlamentu byl zprostředkovatelem diverze na plynovodu, jeho vykonavateli byli Asan a Aziz Achtěmovi. Mylně uvádějí, že výbuch byl načasován na Den nezávislosti Ukrajiny, neboť ten připadá až na 24. srpna.

Mluvčí ruského ministerstva zahraniční Marija Zacharovová odsoudila prohlášení západních zemí, které žádají Ruskou federaci k propuštění krymských Tatarů.

Ruská mediální agentura Sputnik zveřejnila článek „Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová je pobouřena reakcí Západu na diverzi na Krymu.

 
K tématu:

Krymská platforma vyslala do světa signál, že Krym byl, je a bude ukrajinský

Na Krymu byl zadržen místopředseda krymskotatarského parlamentu Medžlis Nariman Dželjal

Prohlášení členů Parlamentu ČR ve věci zadržení krymského lidskoprávního aktivisty Narimana Dželjala